Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

B) nebo, nýbrž, nejen ... nýbrž, buď ... nebo



Družstevníci nejen že splnili plán v dodávkách obilí, nýbrž ho i vysoce překročili.—V neděli navštívím rodiče nebo zajedu ke své sestře. — Buď s námi budete jednat čestně, nebo s vámi přerušíme veš­kerá jednání. — Nejsou doma, nebo už spí. — Ať chtěla, nebo se tomu bránila, stále na něj myslela. — Představoval jste si to takto, nebo jinak? — Nenavštívila mě, nýbrž jen vzkázala pozdrav.

9. Doplňte vhodné spojky:

Líbí se ti ten obraz,... se ti nelíbí? — Dnes tady ještě zůstanu,... zítra již pojedu domů. —Moc jsem ho přesvědčoval,... nepřesvědčil. -Půjdeš tam ty,... tam mám zaběhnout já? — Přes dva měsíce ležela v nemocnici, bylo to s ní velmi zlé,... dostala se z toho. — Rád bych ten obraz koupil,... nemám s sebou dost peněz. — Děti mluvily na babičku česky,... ona jim odpovídala rusky.—Přišel jsem... pozdě... to na programu vůbec nebylo. — Nejen je_nikdy nenavštívil,... jim za celá dlouhá léta nenapsal... řádek. — Řekni mi, co čteš,... já ti povím, jaký jsi. —Večer obyčejně čtu... se dívám na tele­vizi. --... bylo téma diskuse nezajímavé,... se diskutující špatně připravili. — Možné to je,... není to jisté. — On to ještě vědět nemusí, ty bys to... měl vědět. —- Stále mu domlouvali, to... na něj neplatilo.

10. Doplňte spojky a spojovací výrazy „neboť", „vždyť", „totiž", „proto", „tu­díž", „tedy":

Nestačili jsme všechno nakoupit,... tu zůstaneme ještě do zítřka. — Měl sis to zařídit,... jsme tě na to upozorňovali. — Tam jsou nižší mzdy,... i nižší životní úroveň. — Venku bylo zima,... jsme šli místo procházky raději do kina. — Já něco vydržím,... jsem na práci zvyklý. -— Ten nic nevydrží, není... na těžkou práci zvyklý.—To nemůžeme připustit,... by to bylo ke škodě všech nás. —Musíte mu pomáhat, je... velmi nesamostatný.

11. Souvětí důsledkové změňte na souvětí důvodové a vysvětlovači a naopak. (Pozor na slovosled):





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...