Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Souvětí měňte na věty s modálními slovesy a infinitivem



Vzor: Je nutné, abys tam šel. - Musíš tam jít.

Bylo by vhodné, abys tam šel. — Měl bys tam jít. Není nutné, aby se o tom mluvilo. — O tom se nemusí mlu­vit.

Je nutné, abychom to udělali. — Není nutné, abys mi pomáhal. — Bylo by vhodné, abyste mu to řekl. — Nebylo by vhodné, aby tam Petr chodil. --Je možné, abychom toho dosáhli. —Je nutné, aby se začalo pracovat. —- Nebylo by vhodné, aby se na to zapomnělo. — Není nutné, aby se o tom diskutovalo. — Bylo by vhodné, abyste ho na to upozor­nil. — Není přípustné, aby se ve městě jezdilo rychleji než 50 km za hodinu.

5. Doplňujte podle smyslu vhodné souřadné spojky (a eventuálně také čárku):

Helenka ho poslouchala mlčky... slůvko ze sebe nevydala. —Z papírového ubrousku svinul Toník růži... daroval ji žertem sestře. — Nejdřív dělal u montáže vozů... dokonce byl nucen dělat tužku. — Tento příběh přišel do rodinných bájí... paní Gamzová jej ráda vypra­vovala.... tu práci udělal sám... mu pomohli přátelé. —Přišel, nebyl si... jist, že z jeho návštěvy bude mít někdo radost.

V souřadných souvětích kladný imperativ nahraďte slovesem „musit", zápor­ný slovesem „nesmet".





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...