Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

CVIČENI. 1. Co víte o politickém zřízení ČSSR?



1. Odpovězte na otázky:

1. Co víte o politickém zřízení ČSSR?

2. Jaké je územní rozdělení Československa?

3. Jmenujte nejvyšší orgány ČSSR.

4. Vyprávějte o osudech Národního divadla.

5. Co můžete říct o kulturních a hospodářských stycích ČSSR a SSSR?

a) v minulosti

b) v přítomnosti

2. Slova v závorkách dejte do příslušných pádů:

Na poradu jednání této porady má být otázka boje proti (imperia­lismus) v současné etapě. — Vycházíme ze zásady (demokratický centra­lismus). — Napište stručný článek na některé z (to téma — pl). — Napište stať na (téma): Mládež a současnost. — Do Moskvy přijel umě­lecký kolektiv (cirkus) z Cíny. — Nemají příliš mnoho důvodů k (opti­mismus). Coříkáš tomu (drama)? — Ostrovského (drama — pl) jsem viděl na jevišti Malého divadla. — O čem se vypravuje v (to dra­ma)? — Mnozí básníci dvacátých let byli pod vlivem (futurismus). — Někdy se o (kosmos) bude mluvit tak, jako teď mluvíme o cestě do Leningradu. —Organismus se brání proti (virus) a bakteriím různých chorob. — (Mikroorganismus — N. pl) nám pomáhají využít potravu. — člověk bez (mikroorganismus) žít nemůže.

3. Číslice v závorkách nahraďte druhovými číslovkami:

Vzal si s sebou (3) rukavice, (2) zimní boty a (4) teplé ponožky. — Do této místnosti vedou pouze (1) dveře, ale do sousední (3). — Odnesl jsem do čistírny (5) pánské šaty a do opravy jsem dal (6) letní boty. — Nosí s sebou vždycky (2) brýle. — Tuto rovnici můžete řešit (3) způso­bem. — Všichni projížděli (1) vraty. — Koupili jsme si (2) nůžky. — Nabízeli mi hned (8) hodinky.

4. Vysvětlete užití číslovky a utvořte věty:

dvě zápalky — dvoje zápalky

dvě košile — dvojí košile

tři kávy — trojí káva

čtyři klíče — čtverý klíče

troje kamna — trojí kamna

dvoje brýle — dvojí brýle

dvě vody — dvojí voda

třemi způsoby — trojím způso­bem

troje vrata — trojí vrata

několik přání — několikeré přá­ní několika způsoby — několikerým způsobem

dva způsoby — dvojí způsob

tři chleby — trojí chleba čtverý šaty — čtveré šaty

5. Odpovězte na otázky a odpovědi napište:

Kolik košil máš? Kolikeré košile máš?

Kolik káv jsi vypil? Kolikerou kávu prodávají v našich obchodech? Kolik druhů masa jste včera koupili? Kolikerým způsobem se dá to maso upravit?

Kolikerý výklad může mít ten paragraf? Kolikeré dveře vlastně do té místnosti vedou? V kolikerém provedení se vyrábějí ty vozy? Kolik řešení je možných? Kolikeré řešení je možné?

6. K uvedeným větám utvořte otázku a přeložte do ruštiny:

Měl z toho dvojí prospěch. — V té republice žije obyvatelstvo nej­méně trojí národnosti. — Troje dveře vedou na chodbu. — Tento strom přináší dvojí ovoce. — Můžeš si koupit třeba čtverý šaty. — Má z toho hned dvojí výhodu. — Můžeš to napsat dvojím způsobem. — Čtverý hodinky jsem odnesl k hodináři. — Koupila jsem si troje silonové punčochy. — Koupili jsme pro děti čtverý boty. — Tato úloha má trojí řešení. — Strýc má dvoje housle.

7. Doplňte podle vzoru:





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...