Ñòóäîïåäèÿ.Îðã Ãëàâíàÿ | Ñëó÷àéíàÿ ñòðàíèöà | Êîíòàêòû | Ìû ïîìîæåì â íàïèñàíèè âàøåé ðàáîòû!  
 

ÓÐÎÊ 14



Ãëàãîëû äâèæåíèÿ. Ìíîãîêðàòíûå ãëàãîëû. Âèäî­âûå öåïè ãëàãîëîâ. Ñêëîíåíèå ñóùåñòâèòåëüíûõ ìóæ­ñêîãî ðîäà íà -í (òèï průvodčí). Ñêëîíåíèå ãåîãðàôè­÷åñêèõ íàçâàíèé, íå èìåþùèõ ôîðì åäèíñòâåííîãî ÷èñëà. ×àñòèöà zda. Ãëàãîëüíûå ïðåôèêñû è èõ âàæ­íåéøèå çíà÷åíèÿ.

CESTOVANÍ. NA NÁDRAŽÍ

Včera odjížděl bratr Jiří do Karlových Var. Doprovázel jsem ho na ná­draží. Na nádraží jsme přišli těsně před odjezdem vlaku1. Bylo nutno spěchat, abychom nezmeškali vlak. Jiří si šel koupit k pokladně jízden­ku, já jsem mu zatím poslal kufr jako spoluzavazadlo2, aby nemusel nést mnoho zavazadel. Pak jsme spěchali na druhé nástupiště, kde byl rychlík do Karlových Var již připraven k odjezdu. Lidé rychle nastu­povali. Na druhém nástupišti však stály proti sobě3 dva vlaky. Museli jsme se zeptat průvodčího, který z nich je rychlík do Karlových Var.

Vedle rychlíku byl připraven k odjezdu také osobní vlak do Pardu­bic. Našel jsem bratrovi místo ve vagóně (ve voze) pro nekuřáky. Byl to vagón druhé třídy. V jednom kupé bylo ještě volné místo u okna. Jiří si to místo obsadil a šel se podívat na jízdní řád, jaké má vlak spo­jení4. Chtěl zjistit, zda musí přestupovat (přesedat) nebo zda jede pří­mo. Podle jízdního řádu měl vlak už jet, proto jsem vystoupil z vagó­nu na perón. Vlak měl však zřejmě trochu zpoždění5. Všiml jsem si, že k rychlíku jsou připojeny i spací vagóny a jídelní vůz. Jiří stále ještě hledal v jízdním řádu. Vtom přišel výpravčí, dal znamení k odjez­du a Jiří měl co dělat, aby mu vlak neujel.

NÁPISY NA NÁDRAŽÍ





Äàòà ïóáëèêîâàíèÿ: 2014-10-25; Ïðî÷èòàíî: 243 | Íàðóøåíèå àâòîðñêîãî ïðàâà ñòðàíèöû | Ìû ïîìîæåì â íàïèñàíèè âàøåé ðàáîòû!



studopedia.org - Ñòóäîïåäèÿ.Îðã - 2014-2024 ãîä. Ñòóäîïåäèÿ íå ÿâëÿåòñÿ àâòîðîì ìàòåðèàëîâ, êîòîðûå ðàçìåùåíû. Íî ïðåäîñòàâëÿåò âîçìîæíîñòü áåñïëàòíîãî èñïîëüçîâàíèÿ (0.007 ñ)...