Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Univerzita



Praha je sídlem staré univerzity. V Praze jsou i jiné vysoké školy: tech­nika (Vysoké učení technické). Vysoká škola ekonomická, AMU (Akade­mie múzických umění) a jiné. Na univerzitě studuje1 také mnoho zahra­ničních studentů z různých států. Jsou to Rusové, Bulhaři, Poláci, Arabové, Indové, Angličané, Američané a mnozí jiní. Arabští, ruští, angličtí, polští a jiní studenti se učí2 česky. Češi se naopak učí rusky, německy, anglicky atd. Všichni studenti poslouchají přednášky z růz­ných předmětů3.

Univerzita je rozdělena na fakulty: filozofickou, pedagogickou, právnickou, lékařskou, přírodovědeckou, matematicko-fyzikální a jiné. Fakulty jsou rozděleny na katedry podle oborů. Na mnohých fakultách jsou také různé vědecké ústavy a laboratoře. Vysokoškolští profesoři a docenti přednášejí a vedou semináře, odborní asistenti a asistenti vedou semináře a praktická cvičení. Na univerzitě jsou posluchárny, studovny a knihovny. Studium na fakultách trvá čtyři až šest let. Vý­borní posluchači po ukončení studia dělají doktorské zkoušky4.

Moji bratři studují na vysoké škole, jeden na fyzikální fakultě a druhý na technice na stavební fakultě. Sestra končí gymnázium. Učí se dobře. Protože má zájem o literaturu5, přihlásí se na filozofickou fakultu". V červnu bude skládat přijímací zkoušku. Doufám, že zkoušku udělá dobře.

V.: Buď zdrav. Karle! Už dlouho Jsem tě neviděl. Co pořád děláš?7 Studuješ nebo jsi zaměstnaný?

K. Studuji na vysoké škole.

V. Na které fakultě?

K. Na filozofické, dělám češtinu a ruštinu8. A ty, Václave?

V. Já pracuji v jednom podniku zahraničního obchodu. Mám se dobře. Zaměstnání mě baví. Také jsem studoval jazyky, ruštinu a francouz­štinu na jazykové škole. A ty, ve kterém jsi teď ročníku?8

K.: Ve třetím.

V.: Teď máte myslím zkouškové období, že? Máš hodně zápočtů a zkou­šek?

K.: Zápočty už mám za sebou10, teď dělám zkoušky.

V.: Kdy děláš zkoušku z praktické ruštiny?

K.: Zkoušku z praktické ruštiny děláme až v letním semestru. Teď v zimním semestru mě čeká zkouška z české literatury, a zítra jdu ke zkoušce z českého jazyka11.

V.: A jaké jsi dostal známky z těch zkoušek12, co jsi už udělal?

K.: Tady máš můj index. Z dějin KSČ jsem dostal jedničku (výborně), a z ruské literatury dvojku (velmi dobře)13.

V.: A co náš přítel Honza? Ten myslím dělá historii. Jak mu to jde?14

K.: Letos se mu to moc nedaří15. Propadl u zkoušky z českoslovens­kých dějin16 (dostal nedostatečnou). Příští týden má reprobaci (opravný termín). Snad se mu to povede17.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...