Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції упаковки. Проблеми використання у сучасних умовах



Упаковка — це місткість, оболонка, тара для зберігання про­дукції, етикетка і вкладиш; як елемент товарної політики потребує постійної уваги, всебічного вивчення, правильної орієнтації в пла­нуванні, розробці і виробництві її.

Упаковка включає в себе три пласти:

1) внутрішній, в якому безпосередньо міститься товар;

2) зовнішній, коли використовуєть­ся матеріал для захисту внутрішньої упаковки, який знищується при підготовці товару до безпосереднього використання;

3) транс­портна упаковка, яка застосовується для зберігання, ідентифікації або перевезення товару.

Невід'ємною частиною упаковки є марку­вання і друкована інформація. Етикетка (ярлик, маркування) міс­тить рекламні матеріали, назву продукції, її склад, інструкції для зберігання і використання. Вкладиші більш докладно знайомлять покупців з тим, як розібратися з конструкцією складного вузла, агрегату, лінії або як приготувати за запропонованим рецептом смачну страву.

Розробка нового товару безперервно пов'язана з розробкою концепції упаковки. Необхідність такого поєднання випливає з до­сить широких функцій упаковки:

1) вміст та захист товару

Упаковка дає змогу збирати в потрібних обсязі і формі рідкі, гранульовані, сипучі та інші подільні продукти. При транспортуванні, зберіганні І поводженні з товаром упаковка, за­лежно від специфіки товару, захищає його від поломки, випарову­вання, розливання, вібрації, впливу світла тощо.

2) використання продукції

Упаковка полегшує використання продукції з ура­хуванням її особливості і побажань покупця. Не виключається можливість повторного застосування упаковки для даного або ін­шого товару.

3) комунікації фірми

Упаковка відіграє роль своєрідного засобу кому­нікації фірми зі споживачем. Вона створює образ фірми-виробника; через дизайн, колір, форму, матеріали відображає популярність її не лише до і під час купівлі товару, а й після використання його.

4) сегментація ринку

Орієнтуючи товар на конкретний сегмент ринку, для конкретної ринкової групи, фірма-виробник може змі­нювати форми, розміри, конструкцію, інші характеристики упаковки, спрямовані на забезпечення їй привабливості і практичності.

5) співробітництво з каналами збуту

Упаковка повинна задовольняти вимоги каналів збуту — полегшувати транспортування, зберігання, обіг товару, бути міцною, придатною для нанесення необхідних позначень, у тому числі для полегшення інвентарного контролю, сприяти розширен­ню самообслуговування в торгівлі.

6) планування нової продукції

Упаковка - стрижневий момент процесу плану­вання нової продукції. Нерідко, завдяки інноваціям в упаковці, товар дістає друге життя, розширюється сфера його застосування.

На вибір упаковки впливає чимало факторів, серед яких можна виділити такі:

1. Дизайн упаковки повинен вплинути на образ, який фірма
шукає для своєї продукції.

2. Групова упаковка відповідає груповій марці. Цілком прийнят­но також застосовувати різну упаковку для кожної марки, з тим
Щоб успішно працювати на різних сегментах ринку.

3. Упаковка мусить відповідати вимогам національних і між­
національних стандартів, щоб мати вигляд конкурентоздатної на
світовому ринку. Стандартизація збільшує світове визнання.

4. Споживач чутливий до фактора ціни. Тому, створюючи нову упаковку, слід розраховувати її абсолютну і відносну ціну

5. Ті самі функції може виконувати різний пакувальний матеріал. Виходячи зі своїх Інтересів І можливостей, фірма може ви­брати найбільш придатний для конкретної ситуації товар, сегмент, матеріал.

6. Вибір розміру, кольору, форми упаковки залежить від мето­
дів і періоду зберігання, транспортування, зручності користування,
традицій фірми, рівня конкуренції.

7. Кількість варіантів упаковки для одного й того ж товару ви­значається можливостями фірми-виробника, вимог каналів збуту потреб певної групи споживачів.

8. На вибір упаковки впливає необхідність мати на ній місце
для розміщення етикетки, яка приваблювала б покупця.

9. Упаковка може бути множинною, коли в ній розміщується
кілька одиниць товару або, навпаки, той чи інший товар може роз­фасовуватись у різну упаковку для створення і в тому, І в іншому
випадку конкурентних переваг.

10. При виборі упаковки слід враховувати можливості та (або)
необхідність завчасного друкування цін залежно від побажань
дилерів.

11. Нарешті, упаковка має відповідати стратегії маркетингової
діяльності фірми.

Невід'ємні атрибути упаковки, як вже згадувалося,—це етикет­ка, бирка або ярлик, тобто засоби маркування товару, з допомогою яких можна одержати більш повну інформацію про придбаний продукт. Серед основних функцій маркування:

1) ідентифіка­ція товару,

2) назва фірми-виробника,

3) місце виготовлення,

4) вміст,

5) сорт товару,

6) порядок використання,

7) перелік придатності,

8) поживна цінність,

9) ціна товарної одиниці,

10) запобіжні заходи.

Поряд з величезними перевагами, які несе в собі упаковка, не можна не бачити й проблем, що виникають у зв'язку з використан­ням її. Це насамперед стосується:

1) чіткості і точності відображення істини на упаковці та в маркуванні,

2) вартості виготовлення,

3) вико­ристання дефіцитних ресурсів,

4) запобігання забрудненню навко­лишнього середовища.

Нерідко бувають випадки, коли ярлики та етикетки вводять в оману покупця. І якщо проблеми надмірної вартості упаковки, використання дефіцитних ресурсів стають предметом стурбованості виробника з погляду організації виробництва, а споживача з точки зору трохи більших витрат на придбання покупки, то проблема забруднення навколишнього середовища битим посудом, розкиданими пакетами, шкідливими речовинами при розкладі або згоранні упаковки набувають масштабного характеру і для конкретного селища, і для регіону, країни, планети загалом. Ось чому процес посилення вимог до упаковки з боку законодавців цілком обґрунтований.

ТЕМА 5

ПЛАНУВАННЯ НОВИХ ТОВАРІВ

План

5.1. Управління процесом розвитку нового товару. Види нового товару

5.2. Генерування і відбір ідей щодо нового товару

5.3. Розробка і розвиток нового товару на виробництві

5.4. Підготовка виходу нового товару на ринок

5.5. Процес адаптації споживачів до нових товарів





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 3501 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...