Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика земельних ресурсів України



Серед матеріальних умов, необхідних для життя людей, земля має особливе значення.

Земельні ресурси – національне багатство нашої держави, важлива умова життєдіяльності суспільства, матеріальна основа розвитку сільського господарства, база для розміщення і функціонування всіх галузей народного господарства.

Земельні ресурси необхідні всім галузям народного господарства, однак їх роль у різних сферах суспільного виробництва не однакова. Якщо в промисловості, крім добувної, земля є лише просторовим базисом, тов сільському господарстві вона є головним засобом виробництва.

Без її раціонального використання неможливе вирішення складних завдань по забезпеченню населення продуктами харчування, а промисловості - сировиною.

Обробляючи землю, людина змінює склад ґрунтів, створює кращі умови для вирощування рослин, тому земля в даному випадку є предметом праці. Водночас вона є і знаряддям праці.

Як засіб виробництва земля має специфічні особливості, а саме:

1. Земля початково не є продуктом людської праці, а передує її, тобто виступає її природною умовою, тоді як всі інші засоби виробництва (машини, обладнання тощо) - продукти затраченої людської праці.

Земля є продуктом природи. Праця людини змінює її властивості, але створити земельні масиви вона не здатна. Проте, якщо неможливо збільшити всю земельну площу, то є можливість розширити площу оброблюваних земель за рахунок залучення неосвоєних, придатних земель для сільськогосподарського виробництва. Таких придатних для ведення сільськогосподарського виробництва і невикористаних площ на Земній кулі багато. Є такі землі і в Україні.

2. Земля просторово обмежена і не може бути за волею людини збільшена або новостворена.

3. Земля може бути замінена ніякими іншими засобами виробництва.

У міру того, як створені руками людини машини, будівлі, споруди, багаторічні насадження поступово зношуються в процесі використання, замінюються новими, більш прогресивними з точки зору технічних характеристик, то землю нічим замінити не можливо. Тому потрібно не допускати її безповоротної втрати.

Проте безгосподарне становлення до землі призвело до втрати десятків мільйонів гектарів угідь і катастрофічної деградації ґрунтового шару. За останні 35 років в Україні вилучено з обороту 1,8 млн. га сільськогосподарських угідь, або в середньому складає 48 тис. га за рік. Майже третина земель охоплена водною ерозією.

4. Земля неоднорідна за якістю, внаслідок чого при однакових вкладеннях на одиницю площі одержують різні результати за обсягом валовій продукції, валовим і чистим доходом.

5. Використання землі, як засобу виробництва пов'язане з постійним місцем її використання.

6. Земля при правильному використанні не зношується, не погіршується, а навпаки, постійно поліпшується.

Важливим показником землі є її родючість.

Родючість визначається здатністю ґрунту нагромаджувати й утримувати вологу та забезпечувати нею рослин, нагромаджувати і трансформувати поживні речовини в доступній для рослин формі, а також забезпечувати доступ кисню в зону кореневої системі рослин і тим самим формувати урожай.

Розрізняють такі види родючості ґрунту:

- природна родючість - характеризується здатністю ґрунту забезпечувати рослини необхідними поживними речовинами за рахунок запасу, створеного внаслідок грунтоутворюючих процесів, а також визначається кліматичними умовами;

- ефективна(штучна) родючість сформувалася в результаті впливу природних чинників і виробничої діяльності людини шляхом обробки грунту, внесення добрив, зрошування, введення сівозмін і інших агротехнічних прийомів.

- економічна родючість – наслідок органічної єдності природної і ефективної родючості.

Економічну родючість можна розглядати як абсолютну і відносну.

Абсолютна родючість характеризується досягнутим рівнем урожайності сільськогосподарських культур з гектара посіву на різноякісних ґрунтах гектара.

Відносна родючість характеризується кількісним відношенням урожаю з виробничими витратами на нього, іншими словами, це вихід валової продукції з 1 га на 1 грн. виробничих затрат.

Хімічний і фізичний склад гранту, його інші важливі характеристики визначають родючість земельних ділянок, а звідси і дохід землевласників та землекористувачів, оскільки вибір сільськогосподарських культур і їх урожайність залежить від цієї унікальної властивості головного засобу виробництва в сільському господарстві.

На доходність аграрних підприємств також суттєво впливає місцеположення земельних ділянок. Це пов'язано:

- по-перше, з тим, що із збільшенням відстані між угіддями підприємств і ринком збуту сільськогосподарської продукції та ринком придбання матеріальних ресурсів транспортні витрати підприємств зростають, отже збільшується собівартість вироблених ними товарів. Величина цих витрат залежить від стану шляхів сполучення і ступеня компенсації заготівельними й переробними підприємствами;

-по-друге, в умовах розвиненого ринку ціни на сільськогосподарську продукцію мають тенденцію до збільшення із збільшенням відстані між центральним ринком збуту і місцеположенням аграрних підприємств. Адже на місцевих ринках попит на сільськогосподарську продукцію менший, ніж на центральних, а пропозиція тут відносна вища. Відповідно до дії законів ринку це приводить до зниження ціни.

У умовах зрошування місцеположення угідь підприємств щодо водних джерел значно впливає на собівартість кубічного метра зрошувальної води, а також і на витрати виробництва продукції і на прибуток від її реалізації.

Кожне господарство на основі застосування досягнень науки і передової практики має можливість забезпечити високу економічну родючість ґрунту, а разом з тим і ефективне використання земельних ресурсів.





Дата публикования: 2014-09-01; Прочитано: 1185 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...