Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники рентабельності господарської діяльності



Незважаючи на те, що прибуток найважливіший економічний показник, тільки її суми недостатньо для повної характеристики ефективності роботи підприємства. Необхідне зіставлення результатів (у даному випадку маси прибутку) з витратами, ресурсами, що забезпечили одержання прибутку. Результатом такого зіставлення будуть показники рентабельності.

Для розрахунку рентабельності може використовуватися як прибуток від звичайної діяльності, так і прибуток чистий, тобто сума прибутку, що залишається в підприємстві після сплати податків і обов'язкових платежів. Тому в економічній практиці застосовується дві групи показників рентабельності – показники рентабельності, розраховані на основі прибутку від звичайної діяльності до оподаткування, і показники рентабельності, розраховані на основі чистого прибутку підприємства. Показники рентабельності зв'язані з усіма показниками виробничо-торгової діяльності підприємства.

В сучасних умовах, для яких характерні інфляційні процеси, абсолютні показники не є об'єктивною оцінкою фінансових результатів. Саме тому варто оцінювати результативність і ефективність господарської діяльності за допомогою відносних показників, які практично не піддаються інфляції.

Показники рентабельності:

1. Рентабельність продажів:

Р = Прибуток від реалізації: Обсяг товарообороту

2. Рентабельність основних фондів:

Р = Прибуток: Середньорічна вартість основних фондів

3. Рентабельність витрат (окупність витрат):

Р = Прибуток: Витрати підприємства

4. Рентабельність власного капіталу (акціонерного капіталу):

Р = Прибуток: Сума власного капіталу





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...