Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та структура персоналу підприємства



Частина трудових ресурсів є важливим елементом потенціалу підприємства, тобто його персоналом.

Персонал є основним ресурсом підприємства, що складається з окремих працівників, які об’єднані певним чином та діють цілеспрямовано для досягнення цілей підприємства й особистих цілей.

Персонал підприємства – це сукупність постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку та мають досвід практичної діяльності й забезпечують господарську діяльність підприємства.

У діяльності підприємства, крім постійних працівників, часто беруть участь інші працездатні особи, які працюють на підприємстві тимчасово на підставі трудового договору (контракту).

Специфічною особливістю характеру праці в ресторанному господарстві є органічна єдність продуктивної праці виробничих бригад і працівників, зв’язаних із продовженням процесу виробництва в сфері обігу (транспортування, сортування, збереження), а також непродуктивної праці у формі послуг працівників торгових залів і ін.

Зміст праці в ресторанному господарстві, можна визначити як витрати фізичної, розумової і нервової енергії працівників, зв’язані з виробництвом їжі й обслуговуванням населення і спрямовані на задоволення потреб у кулінарній продукції.

За специфікою виконуваних працівниками основних функцій, їхньої участі в процесі виробництва, у реалізації продукції й організації обслуговування розрізняють наступні групи: працівники виробництва, працівники торгового залу, торгова група, адміністративно- обслуговуючий персонал.

Співвідношення окремих груп працівників щодо загальної їх чисельності характеризує структуру персоналу підприємства. Найбільш питому вагу займають працівники виробництва їжі. Структура чисельності працівників підприємств харчування формується під впливом різних чинників: об’єму та структури товарообороту, типу підприємства, обслуговуємого контингенту, форм організації праці й обслуговування споживачів та ін.

У групі працівників виробництва ведучим є кухар. Від його кваліфікації, вміння, майстерності залежить якість і асортимент продукції власного виробництва, а також ступінь задоволення попиту споживачів.

До працівників торгового залу відносяться адміністратори залу (метрдотелі у ресторанах), офіціанти, прибиральниці приміщень, касири. Групу торгових працівників складають бармени, продавці.

Адміністративно- обслуговуючий персонал: директор підприємства, бухгалтера, робітники комори, гардеробники.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 488 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...