Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товарно-сировинне забезпечення потреб підприємства



Для розвитку ринку продовольства в Україні забезпечується свобода підприємницької діяльності у всіх сферах і галузях, право власності на майно, зроблену продукцію, на вільний вибір партнерів за прямими зв'язками, здійснення експортних і імпортних операцій, право самостійного виходу на світовий ринок.

Законодавство України створює рівні можливості для розвитку усіх видів підприємницької діяльності, що ґрунтуються на різних формах власності, дає свободу у виборі форм і методів господарювання.

Необхідність дотримання безперервності і стійкості процесів виробництва вимагає встановлення надійних і стабільних виробничих і господарських зв'язків з постачальниками сировини, з одного боку, і споживачами продукції, що випускається, з іншого боку.

У ринковій системі господарювання підприємство самостійно знаходить собі постачальників, суміжників і укладає з ними договори закупівлі-продажу. Ці зв'язки досить складні і різноманітні, оскільки охоплюють ринок продовольчих товарів, ринок матеріальних ресурсів, тобто устаткування, інструментів. Найважливішими вимогами є раціональність, надійність, стабільність зв'язків. Вибір підприємством каналів товароруху визначається прийнятою стратегією роботи на ринку. Можна виділити два принципових підходи до формування шляхів виходу і роботи на ринку.

Перший – підприємство приймає на себе практично усі функції щодо матеріально-технічного забезпечення. Такий підхід припускає встановлення прямих господарських зв'язків з партнерами, заснованих на стабільності і тривалості відносин з постачання продукції.

Другий – функції постачання передаються спеціалізованим фірмам – постачальникам, що володіють розвиненою матеріально - технічною базою, складським господарством, інформаційними системами.

Джерелами товарних ресурсів є:

1. Харчова промисловість, включаючи підприємства різних форм власності.

2. Сільськогосподарське виробництво.

3.Особисті підсобні господарства населення і колективні садово-огородницькі товариства.

4. Виробничі кооперативи.

5. Підсобні господарства підприємств.

6. Виробничі підприємства споживчої кооперації.

7. Спільні підприємства.

8. Імпортні закупівлі.

Товарні ресурси – це товарна продукція промисловості і сільського господарства, а також імпортні товари, що направляються на задоволення потреб народного господарства (для виробничого, особистого споживання, на експорт). Підприємства торгівлі і ресторанного господарства мають справи лише з частиною товарних ресурсів – ринковими ресурсами продовольчих товарів. Формування ринкових ресурсів можна простежити за наступною схемою:

 
 


Схема 2.1. Товарні ресурси

В умовах ринкової економіки питання постачання підприємств здійснюються шляхом вільної купівлі- продажу на основі горизонтальних зв'язків з виробниками товарів.

Налагодженню зв’язків підприємств ресторанного господарства з виробниками сприяє розвита інфраструктура ринкової системи господарювання: товарні біржі, аукціони, ярмарки, торгово – посередницькі фірми тощо.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 920 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...