Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика і види фінансових ресурсів



Фінансові ресурси підприємства - це грошові доходи і надходження, що знаходяться в розпорядженні суб'єкта господарювання і призначені для виконання фінансових зобов'язань, здійснення витрат по розширеному відтворенню й економічному стимулюванню працюючих.

Формування фінансових ресурсів здійснюється за рахунок власних і прирівняних до них коштів, мобілізації ресурсів на фінансовому ринку і надходження коштів від фінансово-банківської системи в порядку перерозподілу.

Первісне формування фінансових ресурсів відбувається в момент створювання підприємства, коли утворюється статутний фонд. Його джерелами в залежності від організаційно - правових форм господарювання виступають: акціонерний капітал, пайові внески членів кооперативів, галузеві фінансові ресурси (при збереженні галузевих структур), довгостроковий кредит, бюджетні засоби. Величина статутного фонду показує розмір тих коштів, основних і оборотних, котрі інвестовані в процес виробництва.

Основним джерелом фінансових ресурсів на діючих підприємствах виступає вартість реалізованої продукції (зроблених послуг), різні частини якої в процесі розподілу виручки приймають форму грошових доходів. Фінансові ресурси формуються головним чином за рахунок прибутку (від основного й іншого видів діяльності) і амортизаційних відрахувань. Поряд з цими джерелами фінансових ресурсів виступають: виручка від реалізації вибулого майна, стійкі пасиви.

Значні фінансові ресурси, особливо по знову створюваним і реконструйованим підприємствам, можуть бути мобілізовані на фінансовому ринку. Формами їхньої мобілізації є: продаж акцій, облігацій і інших видів цінних паперів, що випускаються даним підприємством. Використання фінансових ресурсів здійснюється підприємством за багатьма напрямами, головними з яких є:

- платежі органам фінансово-банківської системи, обумовлені виконанням фінансових зобов'язань. До них відносяться: податкові платежі в бюджет, сплата відсотків банкам за користування кредитами, погашення узятих раніше суд, страхові платежі і т.д.;

- інвестування власних засобів у капітальні витрати, зв'язані з розширенням виробництва і технічним його відновленням, переходом на нові прогресивні технології, використання «ноу-хау» і т.д.;

- інвестування фінансових ресурсів у цінні папери, що здобуваються на ринку: акції й облігації інших фірм, звичайно тісно зв'язаних кооперативними постачаннями з даним підприємством, у державні позики і т.п.;

- напрямок фінансових ресурсів на утворення грошових фондів заохочувального і соціального характеру;

- використання фінансових ресурсів на благодійні цілі, спонсорство і т.п.

-

Питання для закріплення матеріалу

1. Джерела формування товарних ресурсів.

2. Сутність основних фондів як складової майна підприємства.

3. Ознаки класифікації основних фондів підприємства.

4. Показники ефективності використання основних фондів.

5. Сутність поняття «трудові ресурси», «трудовий колектив», «кадри», «персонал».

6. Що таке ринок праці? Які фактори формують попит та пропозицію?

7. Сутність оплати праці та функції заробітної плати в сучасних умовах.

8. Види, форми й системи оплати праці, їх сутність.

9. Методи регулювання державою оплати праці.

10. Джерела формування фінансових ресурсів.

11. Напрямки використання підприємством фінансових ресурсів.

Завдання для практичних занять





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 1256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...