Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розробка стратегії побудови кар’єри успішного фахівця з маркетингу



Усвідомлення власних бажань і можливостей, наявність певних перешкод стимулюють до мотивованого пошуку робочого місця, тому уявлення про кар’єру змінюється впродовж життя спеціаліста з маркетингу, і на кожному етапі воно відповідає тим вимогам, які суспільство висуває до фахівців з точки зору їх відповідності як державним потребам, так і ринковим змінам.

В той же час необхідно покладатись не стільки на ймовірність успіху в пошуку шляхів професійного удосконалення і фахового зростання, скільки на логіку свідомого власного формування життєвого шляху в обраній професії. Саме таким шляхом і є розбудова стратегії кар’єрного зростання відповідно до особистих уявлень та грамотно поставленої мети – досягти кар’єрного успіху.

Розглядаючи кожного фахівця як продукт вищої школи і власного професійного розвитку, який формується в середовищі ринку освіти та ринку праці, необхідно розглядати його кар’єру як сукупність різних етапів, пов’язаних між собою єдиною метою, але які на кожній фазі кар’єрного життєвого циклу мають різні стратегії управління ситуацією.

Стратегія розбудови власної кар’єри починається з визначення ситуації, яка склалася на ринку праці з точки зору стану попиту на фахівців з маркетингу, та визначення ринкових трендів стосовно пропозиції можливих вакансій, а також середньої заробітної плати, яка пропонується як початкова. Саме ці фактори визначають у подальшому ситуацію, що складається на ринку освітніх послуг, коли випускники середньої школи, ставши абітурієнтами, обирають собі фах. В той же, час необхідно відзначити, що саме стосовно фахівців з маркетингу відбувається стабільне і поступове збільшення попиту навіть в регіонах, де відсутня розвинена промислова інфраструктура або туризм.

Маркетинг поступово завойовує прихильність молоді, яка хоче мати престижну високооплачувану роботу, і надає можливість будувати кар’єру відповідно до власних талантів, уподобань, особистого бачення стилю життя і високої професійної кваліфікації.

Алгоритм розробки стратегії побудови кар’єри успішного фахівця з маркетингу наведено на рис. 5.3.

Рис. 5.3 Алгоритм розробки стратегії побудови кар’єри успішного фахівця з маркетингу.

Стратегія кар’єрного зростання визначається напрямками ділової активності, які обирає для себе фахівець з маркетингу.

Ділова активність – це ті фахові напрямки реалізації власної компетентності, які приносять результат (або задоволення). В маркетингу внаслідок широкої універсальності спеціальності таких напрямків можна обрати дуже багато, оскільки розуміння маркетингової діяльності за останні роки зазнало значних змін і перетворень. Усе частіше сферу прикладання власних зусиль фахівці з маркетингу знаходять у нетрадиційних сферах або на перехресті кількох спеціальностей, що раніше здавалося неможливим (аптечний та медичний бізнес, управління освітніми послугами, ритейл, інформаційне забезпечення і зв’язок – тобто усе те, на що є попит і готова бути сформована відповідна пропозиція).

Традиційна сфера прикладання професійних зусиль лишається незмінною для зайняття посад в галузі маркетингу за наступними напрямами:

- матеріально-технічне забезпечення (закупівлі);

- маркетинг-логістика;

- збут;

- продаж: біржова, оптова і роздрібна торгівля;

- комерційна діяльність і посередництво;

- реклама і комунікації;

- аналітика і дослідження ринків;

- консалтинг;

- PR та іміджмейкерство;

- електронна комерція тощо.

За останні роки маркетинг все більше ототожнюється з управлінською діяльністю в кожній галузі, тобто маркетингове управління трактується як управління бізнесом в цілому, в незалежності від галузевої специфіки [24]. Кожен, хто намагається зробити кар’єру управлінця (менеджера), повинен мати знання і навички в галузі маркетингу, і може реалізувати себе внаслідок цього у кар’єрі бізнесмена різних ієрархічних рівнів: від економіста відділу до заступника директора з маркетингу (або з комерційної діяльності); від начальника управління до генерального директора (або президента корпорації).

Для успішної кар’єри в галузі маркетингу потрібен особливий талант, а не тільки знання і документ про вищу освіту. Але цей талант – результат клопітливої праці над собою, над власною особистістю. Це пов’язано зі змістовною складовою спеціаліста.

Маркетолог – перш за все психолог, він розбудовує відносини з партнерами, колегами, споживачами, потенційними клієнтами, керівництвом тощо. Від якісного рівня цих відносин залежить комерційний результат. Окрім перелічених здібностей, він повинен вміти привернути до себе увагу, бути упізнаваним серед інших за рахунок яскраво вираженої індивідуальності.

Існують різні точки зору на вимоги, яким повинен відповідати фахівець з маркетингу [11; 31; 35]. Для успішної кар’єри Войчак А.В. виділяє такі якості фахівця, як:

- відповідність загальним вимогам до управлінських кадрів (компетентність, високі моральні якості, пунктуальність, дисциплінованість);

- системність знань, ерудиція;

- комунікабельність;

- спрямованість до нового, динамізм;

- дипломатичність, уміння запобігти виникненню конфліктів;

- знання іноземних мов [11].

Просування кар’єрними сходами в галузі маркетингу вимагає таких якостей:

- стратегічність мислення;

- комунікативні здібності;

- орієнтованість на споживача;

- здатність керувати людьми;

- підприємницькі здібності;

- орієнтація на обслуговування;

- творче, новаторське ставлення до справи;

- уміння вести переговори;

- аналітичні здібності;

- орієнтація на глобальний підхід;

- підготовка в області загального менеджменту;

- уміння опрацювання інформації за допомогою комп’ютера;

- глибокі спеціальні маркетингові знання [11; 13 с. 210, с. 228; 34].

Системність знань та їх глибина забезпечують конкурентоспроможність фахівця з маркетингу і можуть слугувати чинниками диференціації при побудові стратегії позиціонування кваліфікованого фахівця.

Для кар’єрного зростання важливими є такі фахові компетентності маркетингового управління:

1. Визначення цільових ринків підприємства, їх місткості, дослідження їх кон'юнктури.

2. Дослідження поведінки суб’єктів цільових ринків (споживачів, конкурентів, постачальників тощо).

3. Прогнозування збуту продукції підприємства.

4. Аналіз підприємства, його можливостей зайняти конкуруючу позицію на конкретному ринку.

5. Розроблення маркетингових стратегій і тактик.

6. Створення конкретних маркетингових програм діяльності підприємства.

7. Формування товарних, цінових, комунікаційних і розподільних політик підприємства.

8. Управління товарним асортиментом і номенклатурою підприємства.

9. Управління цінами, процесами комунікації підприємства.

10. Планування каналів розподілення та управління ними.

11. Організація збуту продукції.

12. Організація збору та опрацювання маркетингової інформації.

13. Розроблення систем оплати праці маркетингових працівників.

14. Створення та використання систем контролю за маркетинговою діяльністю підприємства [11; 34].

Модель якості та конкурентоспроможності фахівця з маркетингу наведена на рис. 5.4.


Рис. 5.4. Модель якості фахівця з маркетингу складено на основі [30, с.223].

Важливим аспектом в розбудові кар’єри є знаходження оптимального співвідношення між заробітною платою, на яку претендує фахівець, і тими професійними знаннями та навичками, якими він володіє. Систему управління побудовою кар’єри успішного фахівця з маркетингу наведено на рис. 5.5.


Рис. 5.5. Система управління побудовою кар’єри успішного фахівця з маркетингу.

В сучасних умовах маркетингового менеджменту заявка фахівця на більш високий оклад також може бути сприйнята як певна позиція, що відрізняє його від інших і свідчить про амбіційність та впевненість в собі, що також зараз сприймається позитивно керівництвом.

Водночас спостерігаються зміни в уявленні спеціалістів про відповідність претендентів на ту чи іншу вакансію тенденціям сучасного маркетингового менеджменту. Загострення економічної кризи, падіння темпів зростання економіки, збільшення загрози ймовірних банкрутств і темпів інфляційних процесів вимагають від фахівців з маркетингу вміння відповідати викликам середовища, протистояти їм, адаптувати стратегічні рішення до кардинальних поточних динамічних бізнес-процесів. Тому розбудова кар’єри успішного фахівця з маркетингу повинна спиратись на створення нового бачення бізнес-процесів, що протікають в маркетинговому середовищі, з урахуванням їх швидкоплинності і невизначеності.

Нове бачення побудови кар’єри відбувається під впливом тих змін, що відбуваються в маркетинговому менеджменті провідних світових корпорацій. Глобалізація ринків і економік призвели до зміни багатьох функцій менеджерів в галузі маркетингу [11]:

- перехід повноважень від менеджерів штаб-квартир до менеджерів відділень (у багатьох організаціях маркетинг, як відокремлена функція, зник із організаційних схем; персонал відділу маркетингу виконує в основному прикладні завдання (управління продукцією, сегментом ринку тощо);

- перехід від спеціалізованого підходу до стратегічного (не тільки виконання спеціалізованих маркетингових завдань, а й всебічний розвиток продукту, повне управління розподіленням);

- перехід від вузького охоплення до широкого (маркетинг стає справою не лише одного маркетингового відділу, а всіх працівників організації).

Адаптація до цих тенденцій на вітчизняних теренах відбувається складно внаслідок різного розуміння систем сучасного маркетингового менеджменту в національних і закордонних компаніях, що працюють в Україні. Тому головним завданням для фахівця з маркетингу, що планує собі за мету кар’єрне зростання, стає постійна самоосвіта, постійне самовдосконалення, постійне самоствердження і намагання йти вперед.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 765 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...