Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ємкісних споруд



З урахуванням конструктивних особливостей ємкісних споруд, характерних для більшості систем водопостачання і водовідведення, їх можна розбити на три яруси. У перший ярус входять бетонні конструкції днища та підвідні трубопроводи (канали), в другий – несучі й огороджуючі конструкції (стіни, колони, лотки), а в третій – конструкції покриттів. У ході робіт на межі між ярусами можна робити технологічні перерви.

До робіт з влаштування днища споруд, які виконуються на першому ярусі, приступають після підготовки основи на дні котловану. Спочатку укладають підготовку із щебеню і бетону загальною товщиною 250…300 мм, потім вирівнюючу і захисну цементно-піщану стяжку, а між ними влаштовують гідроізоляційний килим. Поверх них влаштовують плиту днища з монолітного і рідше збірного залізобетону товщиною 200 мм.

Другий і третій яруси передбачають монтаж збірних залізобетонних конструкцій. Одним з найбільш трудомістких процесів, що виконуються в ході робіт на другому й третьому ярусах споруд, є зварювання та замонолічування стиків між монтажними елементами.

Способи з’єднання збірних панелей стін з монолітним днищем в основному залежать від виду панелей (типові плоскі, Г- або Т-подібні з опорною п’ятою). При монтажі прямокутних споруд з плоских панелей, що встановлюються в пази монолітного днища, звичайно застосовують спосіб сполучення панелей з днищем установленням їх в пази днища на вирівнюючу цементно-піщану стяжку товщиною 50 мм. Після установки та вивірювання стінових панелей проводять їх розклинювання чотирма клинами (металевими чи дерев’яними) і зварюють закладні деталі. Зазори в пазах замонолічують бетоном на дрібному щебені, після чого клини видаляють, а отвори закри-вають. Панелі кріплять також інвентарними металевими клинами на гвинтах чи підкосами з натяжними муфтами. Підкоси й струбцини знімають тільки після установки всіх панелей і зварювання їхніх арматурних випусків і закладних деталей. Підкоси, встановлені на крайніх панелях в місцях утворення монтажного прорізу, залишають до кінця монтажу та замонолічування стиків між всіма панелями.

Г- та Т-подібні панелі з опорною п’ятою установлюють безпосередньо на бетонну основу або на захисну стяжку гідроізоляційного килима і потім з’єднують з днищем, зварюючи наявні у п’ятах випуски арматури з арматурними каркасами днища. Сполучення п’яти з монолітною частиною днища може бути виконано також за допомогою петельних випусків. Після вивірки панелей та зварювання випусків арматури або влаштування петельного з’єднання панелі жорстко з’єднують з днищем, замонолічуючи стики бетонною сумішшю на цементі, що розширюється. Якщо монтаж панелей випереджає влаштування днища, то кран і транспортні засоби при цьому рухаються по залізобетонних плитах, а днище потім бетонують за допомогою автобетононасоса або іншим способом.

Для сполучення плоских стінових панелей між собою застосовують призматичні, шпонкові й клиновидні стики, а для панелей з опорною п’ятою – переважно шпонкові й клиновидні.

З’єднання арматури в призматичних стиках (рис.1.20, а) виконують прямими випусками, що зварюються фланговим швом безпосередньо чи за допомогою накладок, а також шляхом нахлестування петельних стиків без зварювання (рис. 1.20, б).

Панелі зі шпонковими стиками (рис. 1.20, в,г) сполучають між собою накладками з арматурної сталі, які приварюють з обох сторін до закладних пластин сусідніх панелей. Ці пластинки утоплені по відношенню до лицьових граней панелей і, в свою чергу, приварені до горизонтальної робочої арматури панелей.

У клиновидних двосторонніх стиках (рис.1.20, д) накладки приварюють, як у шпонкових, з обох сторін. В односторонніх стиках (рис. 1.20, е) спочатку приварюють зовнішні накладки, а після заповнення стику на ¾ товщини шприц-бетоном – зі сторони торкретування.

Замонолічування стиків. Призматичні стики шириною 200 мм замонолічують в опалубці шляхом звичайного бетонування, а шпонкові – заповнюють механізованим способом з подачею розчину (під тиском) в нижню зону стику за способом, який отримав назву „ін’єкціонування”. У шпонкових стиках зазор між торцями панелей рівний 20 мм. Клиновидні стики закривають

шляхом набризку бетону встик шарами 40...50 мм. Для набризку використовують шприц-бетон з крупністю заповнювача до 25 мм. Після замонолічування стики протягом 1...2 діб зволожують водою.

 
 


Рис. 1.20 – Види стиків стінових панелей:

а – варіант призматичного зварного стику; б – те ж петельного стику; в – шпонковий стик балкових панелей; д – клиновидний двосторонній стик; е – те ж односторонній стик;

1 – панель; 2 – арматурні випуски; 3 – торкрет-штукатурка; 4 – бетон замонолічування;

5 – вертикальні стрижні; 6 – петельні випуски; 7 – закладні деталі панелей; 8 – стикові накладки; 9 – шпонка, що ін’єктується; 10 – шприц-бетон

Для закривання стиків застосовують бетонні суміші й розчини, які готують на швидкотверднучих чи на портландцементах марки не нижче 400.

Замонолічування стиків виконують монтажники, які ведуть встановлення конструкцій, після вивірювання елементів, приймання зварних з’єднань і антикорозійного захисту металевих виробів.

При механізованому способі стики замонолічують цементно-піщаним розчином марки 300. Кожен стик розчином заповнюють за один прийом, тобто без перерви в роботі нагнітаючої установки, до появи над верхньою кромкою

розчину нормальної консистенції.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 661 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...