Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасний стан трансферу технологій в Україні



Звичайно як і будь-який процес трансферт технологій має свої труднощі. Основні труднощі в торговельних операціях з технологіями такі:

1. Ринок технологій значною мірою не вивчений.

2. Велика питома вага технологічних знань тільки мається на увазі, а продавець не може повідомити подробиць.

3. Продавець не бажає надавати більш докладні відомості оскільки інформація – це істотна питома вага технології.

4. Покупець не може отримати достатньо відомостей про технологію і про необхідні умови для її використання.

Низький успіх в реалізації проектів з трансферу технологій в Україні головним чином зумовлено двома групами чинників: по-перше, безпосередньо пов’язаних з недостатнім розвитком інноваційних процесів, що гальмує участь країни у міжнародному обміні технологій, та по-друге, зумовлених недоліками вітчизняного законодавства щодо визначення та захисту права інтелектуальної власності учасників інноваційного процесу.

До першої групи чинників можна віднести:

1. Скорочення частки інноваційної продукції в загальному обсязі промислової продукції України та зниження інноваційної активності підприємств. Науково-технічний потенціал України практично виключений з економічної діяльності.

2. Загрозливою є товарна структура українського експорту: його обсяги формуються переважно за рахунок сировинних галузей. На відміну від розвинутих країн, у яких 85-90 % приросту ВВП забезпечує виробництво та експорт наукомісткої продукції, частка України на ринку високотехнологічної продукції, загальна вартість якого складає 2,5 - 3 трлн. дол., становить приблизно 0,05 - 0,1 %.

3. В Україні відсутня сучасна законодавча база та єдиний керівний орган з питань трансферу технологій.

Так, в кожній високорозвиненій країні є державний чи політичний орган, що регулює ринок технологій в інтересах держави. В США це Національна агенція в сфері трансферу технологій, що здійснює контроль та вдосконалення законодавства. В Україні вкрай несприятливою для проведення послідовної науково-технічної та інноваційної політики стала постійна реорганізація органів державного управління науковою діяльністю. Після ліквідації Держкомітету України з питань науки та інтелектуальної власності та передачі його функцій МОН фактичний вплив останнього на науково-технічну сферу значно знизився. Дії МОН, Мінпромполітики та НАН України в цій сфері не скоординовані. Це зумовлює відсутність в Україні національної системи трансферту технологій. Існування такої системи в розвинутих країнах підтвердило свою ефективність.

4. Розвиток трансферу технологій гальмується відсутністю попиту на відповідні науково-технічні розробки з боку держави та приватного сектору.

5. Венчурне фінансування в Україні, як надзвичайно важлива для підтримки інноваційного розвитку діяльність, не отримало належного розвитку. За практичної відсутності венчурного капіталу вітчизняного походження зарубіжні венчурні фонди переважно не зацікавлені у розвитку конкурентоспроможних технологій і кошти спрямовують переважно до підприємств енергетичної, машинобудівної, будівельної та переробної промисловості.

До другої групи чинників можна віднести наступні:

1. Недосконалість захисту права інтелектуальної власності через вади законодавчої бази. Незважаючи на помітний прогрес останніх років у сфері законодавчого забезпечення правової охорони інтелектуальної власності, її недосконалість все ще є одним з чинників, який перешкоджає створенню в Україні ефективної системи трансферу нових технологій та науково-технічних досягнень.

2. Не забезпечено загальний та вільний доступ до міжнародної патентної класифікації об’єктів інтелектуальної власності, яка містить не тільки їх опис, але і характеристику та переваги.

3. Не врегульовано питання вартісної оцінки об’єктів інтелектуальної власності та їх відображення у бухгалтерському обліку.

Щоб забезпечити ефективне використання науково-технологічного і інтелектуального потенціалу України шляхом трансферу технологій у виробництво конкурентоспроможної та якісної продукції необхідно:

1) прийняти державну програму;

2) створити на загальнодержавному рівні коордінаційного комітету з питань технологічного розвитку;

3) створити робочих груп експертів по важливішим напрямкам економічного та наукового розвитку держави;

4) створити сценарій розвитку стратегічно важливих підприємств, пріоритетних галузей промисловості та індустріального сектору держави в цілому;

5) створити інфраструктуру трансферу технологій, у тому числі підрозділи з питань трансферу технологій та продовжити створення центрів трансферу технологій на національному та регіональному рівнях;

6) з метою створення стратегічних альянсів з найбільшими зарубіжними операторами ринку технологій необхідною є інтеграція українських учасників ринку технологій у відповідні європейські структури, що дозволить отримати доступ до баз даних, бірж, фондів венчурного капіталу та до інших інформаційних та фінансових ресурсів та надасть значні переваги при оформленні ліцензійних контрактів та міжнародних патентів;

7) на державному рівні забезпечити умови для активної розробки новітніх технологій в Україні та умови для їх представлення як об’єктів міжнародного технологічного трансферу через виконання таких заходів: активізації розвитку інфраструктури інноваційного процесу; залучення приватних українських і закордонних інвестицій в інноваційну сферу; створенню умов для збільшення кількості учасників трансферу технологій;

8) з метою формування попиту на новітні технології необхідно розвивати в Україні сучасну національну індустрію венчурного капіталу шляхом найшвидшого формування державної програми і розробки концепції розвитку сектора венчурного капіталу, забезпечення законодавчого регулювання венчурного виробництва. Актуальним є пошук закордонних венчурних фондів та бізнес-янголів для виготовлення кінцевого продукту з використанням розробленої технології;

9) створити спеціальні судові органи з вирішення питань безпосереднього захисту інтелектуальної власності, працівники яких будуть підготовленими та обізнаними фахівцями у сфері вітчизняного та міжнародного права інтелектуальної власності, а не фахівцями широкого профілю.

Для виходу на якісно інший рівень розвитку національного трансферу технологій необхідно формувати сприятливі умови для інноваційної діяльності бізнесу, заохочувати світових лідерів у галузі високих технологій до приходу в Україну, створювати інструменти трансферту технологій, забезпечити наявність професійного менеджменту. Результатом розробки новітніх технологій має стати завоювання конкурентних позицій у перспективних секторах ринку, підвищення ефективності участі України у світових ринках технологій.

Підвищення конкурентоспроможності національної економіки потребує технічного переоснащення більшості українських підприємств. Є два шляхи вирішення проблеми:

1. Купувати технології в розвинених країнах.

2. Купувати результати НДДКР* в української науки і доводити їх до промислового і ринкового застосування.

Зрозуміло, що перший шлях легший.

До того ж у низці випадків продукція, виготовлена за допомогою імпортних технологій, виявляється конкурентноздатною не тільки на внутрішньому, але й на світовому ринку. Це відбувається, як правило, коли особливості національного ринку дають вітчизняним підприємствам істотні переваги перед іноземними конкурентами (за рахунок меншої вартості робочої сили і енергії, наявності дешевої сировини тощо).

У більшості ж випадків підприємство приречене продавати продукцію лише на національному ринку, оскільки купує традиційну технологію, освоєну закордонними фірмами.

Другий шлях – набагато важчий. Готових до промислового застосування технологій мало. А купувати результат НДДКР на ранніх стадіях інноваційного циклу - це означає нести колосальні ризики, несумісні з логікою входження в бізнес:

Не дивно, що найчастіше приймається рішення про купівлю західної технології - у цьому випадку підприємство не отримає надприбутків від інновації, але й ризики невисокі - отримується готова технологія, кінцева продукція апробована на ринках і має позитивну оцінку серед клієнтів.

Але чи хороший цей шлях для України?

Існує п'ять категорій нового продукту:

Лідерами на світовому ринку стають тільки власники технологій, на підставі яких виробляються принципово нові продукти. Купуючи західні технології, українська економіка не зможе вийти в лідери. Тому державу повинна хвилювати ситуація, яка склалася з трансфером українських розробок у промисловість.

Для НДІ, який створив інноваційний продукт в результаті проведення наукових досліджень, є кілька способів його реалізації:

Останній варіант важко здійснити через особливості українського законодавства, що жорстко регламентує порядок отримання і витрачання фінансових ресурсів у НДІ, в тому числі й отриманих від виробничої діяльності. Крім того, специфіка діяльності більшості академічних інститутів не дозволяє їм мати у своєму штаті кваліфікованих фахівців у галузі менеджменту, реклами тощо, які вкрай необхідні для успішної організації процесу виробництва і продажу продукції.

Існують три основні форми трансферу технологій:

ü внутрішній трансфер, коли здійснюється передача технології від одного підрозділу організації іншому;

ü квазівнутрішній трансфер, тобто рух технології усередині альянсів, союзів, об'єднань, самостійних юридичних осіб;

ü зовнішній трансфер, тобто процес поширення технології, у якому беруть участь незалежні розроблювачі й споживачі технологій.

Проблеми, що виникають при створенні малої інноваційної фірми. Як правило, вона отримує в розпорядження інтелектуальну власність у вигляді результату НДДКР й певну підтримку від рідного НДІ, а саме - право користування його майновим комплексом на пільгових умовах. Досвід розвинутих країн говорить про те, що в цьому випадку підключається додатковий резерв у вигляді енергії авторів розробки, які мріють побачити плід своєї праці на ринку і готових заради цього нести будь-які втрати. В Україні є приклади більш-менш успішної діяльності таких фірм, однак, їх кількість відносно невелика.

Ймовірність виведення інноваційного продукту на ринок малим підприємством в багато разів менша в порівнянні з варіантом, коли розробку на ринок виводить середнє або велике промислове підприємство. Більш того, за таких ризиків вже не можна говорити про комерційний проект. Це, в першу чергу, соціальний проект у чистому вигляді, який не виживе без патронажу держави. А саме, без допомоги з боку «посівного фонду», який надасть фірмі необхідний капітал і сприятиме у формі інформаційної, консалтингової та іншої допомоги. І якщо таких підприємств буде створюватися як, наприклад, у Франції, по тисячі на рік, то проблема «переозброєння» української економіки зрушить з мертвої точки.

Отже, якщо інноваційна ідея народилася як побічний результат фундаментальних досліджень в рамках державного НДІ, то проблему її промислової реалізації складно вирішити без суттєвої державної підтримки, яка сприяє зниженню ризиків підприємства, що виникають при комерціалізації «сирої» технології. Тому держава, якщо вона зацікавлена в розвитку науки та високотехнологічних галузей промисловості, має розробляти заходи стимулювання процесів комерціалізації вітчизняних розробок.

Але якщо складно вирішити проблему передачі у виробництво принципово нових технологій, то можна почати з створення умов для трансферу ресурсозберігаючих технологій або технологій що модифікують продукт, які мають низький бар'єр ринкової адаптації.

За статистикою, до ринку в розвинених країнах доходить:

Такий результат пов'язаний не тільки зі сприятливою ринковою ситуацією, але і, в першу чергу, з людським фактором. Якщо ідея створення нововведення народилася в надрах промислової фірми і перетворилася на стратегічну потребу підприємства, технологічна проблема буде вирішена з високим ступенем вірогідності. Але якщо вчений запропонує свою розробку до того, як керівництво підприємства усвідомило потребу у створенні інновації, вона буде відхилена. Ніхто не впроваджує нововведення заради нововведень. Це не притаманно людям, які в більшості своїй не хочуть змін. Адже трансфер технологій - це не одномоментна подія, а довготривалий процес, що тягне за собою значні витрати і зміни в управлінні підприємством.

В Україні сьогодні немає прикладної науки, якій можна замовити розробку необхідної ринку технології. Академічна наука не хоче або не може виконувати замовлення промислового сектора. Вона вважає за краще стояти в черзі за грантами і держзамовленням. Це добре, але сьогоднішні держзамовлення не можуть забезпечити всі потреби інститутів, сформовані ще в доперебудовні часи. Молодь з інститутів йде, основні фонди старіють.

Для подолання сформованих негативних тенденцій необхідно створити механізм, який буде стимулювати українську промисловість використовувати наявні і замовляти нові вітчизняні технології, а вчених - з готовністю виконувати бізнес-замовлення.

Цим механізмом може бути державна підтримка створення консорціумів наукового та промислового підприємств для здійснення трансферу технологій.

Якщо підприємство готове придбати і вивести на ринок розробку, а її автори в особі наукової організації готові брати участь в доопрацюванні результатів НДР до стадії промислової технології, то така діяльність повинна мати державне фінансування на основі проектного підходу. У цьому випадку витрати на доопрацювання технології покриває (частково або повністю) держава (знижуються ризики промислової фірми та НДІ), а інститут до того ж отримує право на частину прибутку від реалізації готової продукції (стимул до участі в консорціумі).

Організаційно-правова форма такого консорціуму може бути будь-якою. Головне, що ризики, пов'язані зі створенням інновації, різко знижуються, і проект стає комерційним:

Роль особистості в науці та інноваційної діяльності неможливо переоцінити. Вченого не можна змусити «зробити відкриття після обіду». Його можна тільки зацікавити і створити умови для творчості. Частіше за все, вчені просто не можуть вписатися в ринок (а прикладна наука - це реальний бізнес), оскільки їм незрозумілі нові реалії, пов'язані з пошуком замовлень і вирішенням інших господарських проблем. В інститутах повинна бути змінена структура і якість менеджменту, створені служби технологічного маркетингу. У рамках діяльності науково-виробничих консорціумів можуть бути створені реальні передумови для структурної перебудови та ідеологічної роботи наукового сектору.

Без сумніву, замовлення на НДДКР з боку промисловості, найчастіше, не носять революційного характеру. Більшість глобальних нововведень, що змінюють ринки і поведінку людей, народжуються в науковому середовищі.

Надбавши практичний досвід у взаємодії з промисловістю в рамках консорціумів, вчені отримають більше шансів знайти бізнес-партнера та ресурси для розробки оригінальних технологічних продуктів.

Є ще одна позитивна сторона в створення консорціумів наукового та промислового підприємств. У країні фактично немає прикладної науки, а відсоток виконання академічними інститутами прикладних розробок невеликий. Можна, звичайно, почати творити науку, що задовольняє приватний сектор, наново, на порожньому місці. А можна - на базі вищеназваних консорціумів.

Але як створити подібні консорціуми? Як допомогти промисловому підприємству та науковій фірмі знайти один одного, провести переговори і розробити спільний інноваційний проект? Як показує міжнародний досвід, без допомоги міжрегіональної інноваційної інфраструктури в особі мережі центрів трансферу технологій вирішити цю проблему дуже складно.

Подібна мережа в Україні вже існує - це Українська мережа трансферу технологій (UTTN), створена за технологіями Європейської релей-мережі і яка має спільні з нею формати представлення даних. Мережа розміщує в своїх публічних базах як пропозиції, так і запити на технології (далі - профілі). У мережі з'являються тільки профілі, що пройшли технологічний аудит. Мета діяльності мережі - організація максимально можливої кількості контактів між потенційними постачальниками та споживачами технологій. Трансфер технологій через мережу проходить за безпосередньої участі технологічного брокера - регіонального члена мережі. Фактично, мережа - це електронний виставковий майданчик наукоємних продуктів, де інтереси продавців і покупців представляють технологічні брокери - професійні учасники ринку трансферу технологій. Мережа допомагає продавцям і покупцям знайти один одного. Але хто платить за роботу брокерів і містить мережу в цілому? На даний момент окремі учасники мережі (наприклад, Рівненське представництво ДБУ «Північно-західний центр інноваційного розвитку») розвивають мережу на громадських засадах - для клієнтів розміщення запитів в мережі та їх супровід безкоштовні.

У Європі проблема фінансування Релей-мережі вирішена наступним чином. Мережа - це проект ЄС, який існує з 1995 року. Контракт на виконання функцій технологічного брокера укладається на два роки. Учасники проекту відбираються на конкурсній основі. У конкурсі беруть участь регіональні інноваційні структури, здатні виконувати функції технологічного брокера. На даний момент Релей-мережа об'єднує 68 регіональних центрів. Мережа має регіональні сайти центрів і загальний сайт мережі, на якому формується база проектів. Фінансування проекту здійснюється на паритетній основі: 50% - регіон, 50% - ЄС. Критерії роботи центрів - кількість профілів в мережі і кількість двосторонніх зустрічей потенційних покупців і продавців, організованих мережею. Тобто мережа сприяє на ранніх етапах трансферу технологій, коли ще не видно комерційного результату і, отже, нема за що платити. Якщо партнери знайшли один одного і проглядаються контури майбутнього бізнесу, вони можуть відмовитися від послуг мережі і найняти інших консультантів і посередників.

На даний момент в Україні створено безліч інноваційних центрів, бізнес-інкубаторів, технопарків, які створювалися як інструмент державної підтримки малого та середнього наукомісткого бізнесу за західним зразком. Але за деревами, як водиться, у нас не побачили лісу. До цих пір незрозуміло: а хто буде платити за надані послуги? Малі фірми не мають коштів, держава - сформованого механізму оплати послуг, наданих малому бізнесу з боку інноваційної інфраструктури. А співробітники інноваційних центрів не можуть жити без зарплати. Замкнене коло, яке не розірвати без створення системи грантової підтримки інноваційних центрів. Інакше центри будуть обслуговувати великий платоспроможний бізнес чи проводити час в проміжках між західними грантами, займаючись торгівлею або іншою непрофільною діяльністю.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України в особі Департаменту інформаційної діяльності веде роботу з розвитку державних механізмів регулювання ринку технологій в Україні за декількома напрямками, які формально об’єднують у 2 основних:

- розробка законодавчої бази в області трансферу технологій і розробка державної політики в сфері комерціалізації результатів інтелектуальної діяльності за рахунок коштів державного бюджету України;

- розвиток структури українського ринку технологій шляхом формування основних ринкових механізмів і залучення підприємств до роботи над існуючою інтелектуальною власністю, створеною в результаті виконання державних науково-технічних програм.

В результаті спільних дій Департамент інноваційного розвитку МОН України і науково-виробничим концерном (НВК) «Наука» розроблені і впроваджуються в життя такі міжнародні програми з трансферу технологій:

1. Освітня. Вонарозроблена сумісно з керівництвом британської компанії «Пакс». На сьогодні фінансується ЄС через Мінекономіки України.

2. Інтеграційна. Передбачає інтеграцію українських учасників ринку технологій у відповідні європейські структури.

3. Комерційна. Виконується в рамках стратегічних альянсів з найбільшими зарубіжними операторами ринку технологій. Основний її зміст полягає у формуванні «2 портфелів»:

- попиту у відповідності із запитами західних потенційних покупців українських технологій;

- пропозиції від українських розробників.

Найбільш перспективними з комерційної точки зору проектами з трансферу українських технологій на внутрішній та зовнішній ринки є:

1. Ряд проектів з продажу НВК «Наука» ліцензій альянсу «Брітіш технолоджі груп» в рамках міжнародної програми «Нанофізика та наноеклктроніка».

2. Проект за участі ряду українських інститутів в інтелектуалізації нафтовидобувної галузі Російської Федерації.

3. Будівництво НВК «Наука» заводу з виробництва монокристалічного кремнію в Сірійській Арабській Республіці.

4. Венчурний проект компанії «Сіменс» зі створення виробництва монокристалічного кремнію сонячної чистоти на НВП «Карат» м. Львів.

Основними функціями та завданнями Національної агенції з питань трансферу технологій та інтелектуальної власності мають стати:

1. Формування пропозицій та ініціатив щодо зміни діючого законодавства України з питань комерціалізації інтелектуальної власності та державного регулювання ринку технологій в Україні.

2. Питання захисту інтелектуальної власності, що створюється українськими вченими і підприємцями, та державної підтримки, включаючи фінансову, міжнародних патентів з найбільш перспективних розробок.

3. Акредитація учасників ринку технологій на Україні та ліцензування їх діяльності у випадку трансферу технологій та технологій подвійного призначення.

4. Вирішення питань з ведення інтелектуальної власності, створення за рахунок коштів державного бюджету в господарський обіг підприємств шляхом збільшення ї нематеріальних активів. При цьому досягається збільшення капіталізації інноваційного сектора економіки, значно зростають активи та відкриваються перспективи розвитку фондового ринку високотехнологічного сектора промисловості.

5. Вирішення питань експертизи та оцінки вартості інтелектуальної власності, що вводиться в господарський обіг підприємств та вирішення питань з пільгового оподаткування для нематеріальних активів, створених за рахунок коштів державного бюджету.

6. Держреєстрація ліцензійних контрактів на продаж інтелектуальної власності, що створюється за рахунок держбюджетних коштів та відшкодування державної частки коштів, що надходять на рахунки ліцензіарів в результаті комерційних угод, пов’язаних з інтелектуальною власністю, чи частково належать державі.

7. Створення та підтримка державою структури з центру трансферу технологій та інновацій у великих регіональних центрах України.

8. Створення та підтримка комп’ютерної національної інформаційної мережі, банків даних технологій та експертів, створення суперкомп’ютерного центру з депозитарієм захищених об’єктів інтелектуальної власності для розвитку інформаційних послуг і використання інформаційних ресурсів.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1635 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...