Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники фінансового стану підприємства



Фінансовий стан підприємства – це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Основними блоками показників фінансового стану підприємства є:

- показники майнового стану;

- показники ділової активності;

- показники рентабельності;

- показники фінансової стійкості;

- показники ліквідності і платоспроможності;

- позиція підприємства на ринку цінних паперів.

Саме ці блоки показників включені в Методику інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств та організацій, що затверджена наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 23.02.1998 р.

Показники майнового стану оцінюють структуру активів, їх стан з точки зору фізичного і морального зносу, мобільність.

Показники ділової активності (оборотності капіталу) характеризують ефективність роботи підприємства у використанні активів.

Показники рентабельності відображають прибутковість (доходність) різних аспектів діяльності підприємства.

Показники фінансової стійкості повинні відобразити ступень стабільності діяльності підприємства у майбутньому, загальну фінансову структуру підприємства, його залежність від кредиторів і інвесторів.

Показники ліквідності і платоспроможності надають оцінку поточній і потенційній платоспроможності підприємства.

Ліквідність – це здатність підприємства швидко продати активи і одержати гроші для оплати своїх зобов’язань.

Платоспроможність – це можливість виконати обов’язки перед кредиторами та інвесторами, які мають довгострокові вкладення в підприємство.

Позиція підприємства на ринку цінних паперів відображає доходи власників підприємства.

Фінансові коефіцієнти, які входять до кожного блоку, а також їх розрахункова формула, джерела інформації, економічний зміст наведені у табл. 1.

Слід підкреслити, що всі показники фінансового стану підприємства перебувають у взаємозв’язку та взаємозумовленості. Тому оцінити реальний фінансовий стан підприємства можна лише на підставі використання певного комплексу показників з урахуванням впливу різних факторів на відповідні показники.

Показники оцінки фінансового стану підприємства мають бути такими, щоб усі ті, хто пов’язаний із підприємством економічними відносинами, могли одержати відповідь на запитання, наскільки надійне підприємство як партнер у фінансовому відношенні, а отже, прийняти рішення про економічну доцільність продовження або встановлення відносин з підприємством. У кожного з партнерів підприємства – акціонерів, банків, податкових органів – свій критерій економічної доцільності, який має бути відображеним в показниках оцінки фінансового стану підприємства.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...