Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета, завдання і методи аналізу фінансових звітів підприємства



Щоб оцінити поточне і перспективне фінансове становище підприємства, фінансові менеджери виконують фінансовий аналіз на основі даних бухгалтерського обліку і звітності.

Фінансова звітність – це сукупність форм звітності, які зроблені на підставі даних фінансового обліку з метою надання загальної інформації про фінансове становище за звітній період у зручній та зрозумілій формі, що дає змогу приймати певні ділові рішення.

Основні фінансові звіти, які відображають показники діяльності підприємства такі:

- Форма № 1 «Баланс»;

- Форма № 2 «Звіт про фінансові результати»;

- Форма № 3 «Звіт про рух грошових коштів»;

- Форма № 4 «Звіт про власний капітал» та ін.

Завдання фінансового аналізу – оцінити фінансовий стан, виявити можливості підвищення ефективності функціонування підприємства за допомогою раціональної фінансової політики, оцінити напрями розвитку підприємства, виходячи з потреб у фінансових ресурсах.

Для аналізу фінансової звітності використовують такі прийоми:

- читання звітності – вивчення змін статей звітності у порівнянні з минулим періодом;

- горизонтальний аналіз – вивчення змін статей звітності у порівнянні з минулим періодом;

- вертикальний аналіз – визначення питомої ваги різних статей звітності у загальному підсумку;

- трендовий аналіз – визначення основної тенденції динаміки показників;

- розрахунок фінансових коефіцієнтів – визначення пропорцій між різними статтями звітності.

Аналітична цінність фінансових коефіцієнтів підтверджена тим, що за кордоном існують спеціальні видання, де публікуються статистичні зведення з цих коефіцієнтів. Їх розрахунком займаються спеціальні організації (наприклад, податкове бюро міністерства торгівлі США, підприємницькі спілки, торгово-промислові палати та ін.). Єдина систем показників не використовується, публікуються 10-15 (іноді більше) фінансових коефіцієнтів.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 438 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...