Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зварювання встик



Зварювання ПЕ труб нагрітим інстру­ментом встик стало незамінним при будівництві міжселищних прліетиленових газопроводів. Зварювати встик труби великих діаметрів значно простіше і вигідніше, ніж застосовувати терморезисторне зварювання. Воно здійснюється при одночасному оплавленні за допомогою нагрівального інструменту поверхонь торців труб і наступним їх з'єднанням. Таким чином зварюють труби і деталі з товщиною стінки труби більше 5 мм і при температурі навколишнього середовища від - 15 до + 40 °С. При меншій товщині стінок, ніж 5 мм, важко досягти сталості труб при зварюванні. Встик не зварюють труби з різною товщиною стінки, та із стандартним розмірним відношенням (SDR), а також труби різних марок ПЕ. Гідравліку зварювального обладнання слід змащувати тільки рідним для нього маслом, тоді вона буде служити довго і надійно.

Перед початком робіт поверхню нагрівального інструменту для торцювання очищують від пилу та інших забруднень сухою тканиною. Так само очищують кінці труб. Після очищення з поверхні труби знімають стружку для видалення оксидного шару і знежирюють її.

Послідовність виконання робіт із зварювання труб встик.

· включити блок живлення згідно з вказівками інструкції з експлуатації зварювального устаткування, встановити на блоці керування температуру нагрівального інструменту плюс 210 °С, що забезпечить підтримку в автоматичному режимі на робочій поверхні нагрівального інструменту температури 210 ± 6 °С;

· труби перед зварюванням встановити на ролики, виконані з дерева або поліетиленової труби. Кількість роликів і інтервали між ними вибрати з умови виключення в цьому інтервалі надмірного прогину труби, що зварюється (прогин, що допус­кається, не більше 0,3 діаметра труби). Під роликами (з боку рухливого затиску центратора) не повинно бути каміння та інших предметів, що заважають вільному переміщенню роликів в обидва боки на відстань 100 мм;

· закріпити труби в затисках центратора, при цьому виліт кінців труб із затисків повинен бути достатнім (від 10 до 20 мм) для здійснення процесу осідання при зварюванні труб;

· з метою вирівнювання поверхонь, що зварюються (торців труб), видалення шару, що піддавався атмосферним впливам (сонячна радіація, вплив кисню, повітря й ін.) торцювання, тобто на торцях, що зварюються, зняти поверхневий шар глибиною не менше 1 мм. Якщо термін зберігання труб перевищує 1 рік, реко­мендується знімати шар глибиною не менше 2 мм. Непаралельність торців (величина найбільшого видимого зазору між, торцями, приведеними в зіткнення без додавання тиску) після обробки різанням не повинна перевищувати 0,3 мм для труб діаметром 63 мм, 0,4 мм - для труб діаметром 110 і 160 мм, 0,5 мм - для труб діаметром 225 мм. Зазор вимірюють пелюстковим щупом з похибкою 0,05 мм. Обробку торців труб слід здійснювати безпосередньо перед початком оплавлення. Після обробки до поверхонь торців заборонено доторкатися;

· перевірити центрування труб шляхом вимірювання вели­чини розбіжності кромок труб по периметру торців. Величина розбіжності кромок не повинна перевищувати 10% товщини стінки труби, але не більше 1,2 мм. Потім слід перевірити надійність кріплення труб у центраторі шляхом приведення їхніх торців у зіткнення і створення необхідного при осаді тиску (0,15-0,20) МПа. Потрібне значення тиску забезпечується необхідним осьовим зусиллям з урахуванням діаметра труби, конструкції зварювальної установки і втрат на переміщення рухомого затискача центратора з трубою. Величина цього зусилля включає нормативне зусилля (визначають таруванням силовимірювального пристрою відповідно до інструкції з експлуатації зварювальної установки) і зусилля холостого ходу (визначають показаннями силовимірювального пристрою при переміщенні рухомого затискача центратора з трубою). При перевірці надійності кріплення труб не повинне відбуватися їхнє прослизання в затисках центратора;

· після виходу нагрівального інструменту на робочий режим, про що свідчить загоряння індикаторної лампочки "Готовність", на панелі блоку керування (а також відповідне показання мілівольт­метра, при його наявності на панелі деяких модифікацій блоку керування), установити нагрівальний інструмент між трубами, звести труби і створити необхідний при оплавленні тиск (0,13-0,20 МПа), що підтримується до утворення по всьому периметру труби первинного грата висотою до 0,5 мм при товщині стінки до 7 мм; до 1,0 мм - від 7 до 18 мм; до 1,5 мм - понад 18 мм. Після утворення первинного грата знизити тиск до мінімального (0,01 - 0,02 МПа), що забезпечить щільне прилягання торців труб до нагрівального інструменту, і при даному тиску прогріти торці труб протягом часу, необхідного з урахуванням товщини стінки труби і температури навколишнього середовища

· після закінчення прогрівання розвести труби, видалити нагрівальний інструмент, звести труби до повного зіткнення, ство­рити необхідний при осіданні тиск (0,15-0,20 МПа) і зафіксувати його за допомогою фіксуючого вузла, передбаченого конструкцією центратора, потім забезпечити природне охолодження звареного з'єднання в центраторі під тим же тиском.

Після кожного циклу зварювання труб, у разі виявлення на робочих поверхнях нагрівального інструменту розплаву, що залишився, його очищають за допомогою чистої бавовняної або льняної тканин. Для підвищення продуктивності зварювальних робіт рекомендується використання двох і більше центраторів. При цьому установку нового центратора треба робити під час остигання зварювального з'єднання в першому центраторі. При знятті труби з центратора допускається її прогин не більше діаметра труби на довжині 50 діаметрів. Забороняється кидати труби після зняття з центратора. Укладати зварений трубопровід у транщею рекомендується не раніше, ніж через 24 години. Допус­кається укладання не раніше, ніж через 30 хв після зварювання останнього стику.

Питання для самоконтролю.

1. Охарактеризуйте роз’ємні й нероз’ємні з’єднання.

2. Поясніть як здійснюють зварювання ПЕ труб врозтруб.

3. Назвіть послідовність зварювання ПЕ труб встик.

4. Назвіть види зварювання ПЕ труб.

5. Назвіть вимоги до кваліфікації зварника ПЕ труб.

6. Поясніть з чого складається фланцеве з’єднання.

Література.

1. Сідак В.С., Дудолад О.С. Новітні технології будівництва та реновації інженерних мереж.- Харків, 2006

2. ДБН В.2.5-41:2009 Газопроводи з поліетиленових труб

ЛЕКЦІЯ № 28

ЗМ Технологія будівництва зовнішніх газопроводів

План

1. Прогресивні способи теплової зварки поліетиленових труб..

2. Призначення центральних заготівельних баз.

1. Прогресивні способи теплової зварки поліетиленових труб..

Зварювання за допомогою деталей із закладними нагрівачами (ЗН).

Останнім часом в Україні для з'єднання поліетиленових труб застосовують деталі із закладними нагрівачами (фітинги). Тсрморезисторне зварювання в порівнянні із зварюванням врозтруб і встик не має обмежень, пов'язаних з типом поліетилену і за зовнішнім діаметром труб. Такі обмеження встановлює кожен окремо керівник підприємства, де будуть застосовані фітинги для з'єднання ПЕ труб, виходячи із суто економічної доцільності. Використання терморезисторного з'єднання в Україні регламен­товано нормативними документами. Закладні нагрівачі засто совують для з'єднання труб будь-яких діаметрів і довжини. Фітинги виготовляють методом лиття під тиском з подальшою запресовкою. З електричною нагрівальною спіраллю - частіше всього у вигляді металевої проволоки. Така проволока (спіраль, нитка) має виводи до штекера для підключення до джерела струму зварювального апарата. Спіраль забезпечує електричний опір і знаходиться на внутрішній поверхні деталі. Характеристики матеріалу, з якого виготовлені фітинги, не повинні бути нижчими за характеристики матеріалу труб.

Фітинги бувають різні залежно від призначення - це насам­перед: відводи - 11°, 30°, 45°, 90° й поверхові відводи; муфти з упором або без нього; редукційні муфти; трійники, патрубки-накладки, сідлові відводи тощо.

Муфти, у тому числі посилювальні, виготовляють для з'єднан­ня газових ПЕ труб з тиском - 1,0 МПа (для води - 1,6 МПа). Для з'єднання поліетиленових труб, а також ремонту трубопроводів діаметром до 160 мм, часто застосовують муфти і упором. Муфти без упора випускають діаметром до 710 мм. Довгі муфти без упора, які випускають діаметром до 63 мм, дозволяють зварювати довгомірні труби без їхньої фіксації в позиціонері.

Переходи випускають діаметром до 160 мм.

Заглушки (муфти-заглушки) (рис. 1) застосовують для урі­зання під тиском, випускаються діаметром до 225 мм, як правило, у монолітному вигляді.

Рис.1 - Заглушка

Трійники випускають діаметром до 225 мм, з подовженими бічними патрубками в наборі, з упакованою муфтою, з упором до діаметра 63 мм.

Відводи 30° випускають діаметром до 160 мм, а відводи 45° і 90° - до 225 мм. Крім того, для зручності прокладки трубопроводів у нестандартних умовах окремі виробники пропонують альтер­нативні рішення. Таким чином, при необхідності шляхом комбінації можна створювати відводи 22°, 33° й ін.

Патрубки-накладки являють собою компактний виріб із сідловини і вихідного патрубка для монтажу відводу діаметром до 160 мм, на трубах діаметром до 225 мм. Патрубки-накладки типу ТОР-Ьо-ас1іп§ випускають і посадковим діаметром до 630 мм. Ці вироби через простоту монтажу ефективніше застосовувати замість нерівнопрохідних трійників, асортимент яких недостатньо широкий.

Сідлові відводи (сіделки) служать для приєднання відгалужень до розподільного трубопроводу (урізання) і призначені для заміни традиційного трійника, коли діаметр урізання менше діаметра основного трубопроводу. Сідлові відводи виготовляють різних конструкцій і діаметрів. Застосування сідлових відводів дозволяє приєднувати діючі відвідні трубопроводи без їхнього перекриття або зниження в них тиску. При використанні довгомірних труб максимально зберігається їхня цілісність, тому що отвір прорізається тільки в місці підключення відгалуження (на відміну від підключення відгалуження за допомогою трійника). До того ж коштує сіделка в 2-3 рази дешевше, ніж комплект трійника з муфтами, а її монтаж істотно заощаджує час.

Зварювання здійснюється при температурі від - 15 до +35 °С.

Конструкції фітингів можуть бути різними - з відкритою (рис. 2, а) або закритою (рис.2,6) нагрівальною спіраллю.

Позитивна і негативна геометрія нагрівальної спіралі вияв­ляється на будівельному майданчику. На початку процесу зварю­вання за рахунок омічного опору нагрівається спіраль (нитка). При закритій нитці, після її нагрівання, розплавляється шар поліетилену, а потім енергія переноситься із зони зварювання до труби.

Рис. 2 - Фітинги (муфти) із спіраллю (ниткою): а - фітинг з відкритою спіраллю; б - фітинг із закритою спіраллю

Через шар поліетилену, який закриває спіраль, перенесення тепла в зону контакту труба - фітинг ускладнюється, тому що значна частина енергії витрачається на розігрівання фітинга. Внаслідок цього зона зварювання буде асиметричною (рис. 92) відносно поверхні контакту фітинга з трубою.

При цьому зменшується теплова потужність, яка необхідна для заповнення прогалини між трубою і фітингом.

Якщо використовують фітинг з відкритою спіраллю, то з початком процесу зварювання перенесення тепла до труби відбу вається у формі випромінювання тепла і конвективних повітряних потоків, обумовлених різним рівнем температури в зоні контакту.

Відстань між муфтою і трубою є меншою 0,1 мм, тому перенесення тепла відбувається миттєво. При нагріванні здійсню­ється термічне розширення матеріалу труби в області контакту з муфтою.

У даному випадку, як видно з рисунка, зона зварювання є симетричною.

Спіраллю для фітингів зє дріт діаметром від 0, 457 до 1,143 мм. Питомий опір дроту повинен знаходитись в межах від 0,146 до 3,508 Ом/м.

Монтаж фітингів з трубопроводом не потребує зайвих зусиль, тому що муфта на ПЕ трубу повинна надягатися легко.

Процес зварювання за допомогою деталей з ЗН здійснюють за рахунок взаємного дифузійного проникнення молекул матеріалу в контактуючих поверхнях з подальшим охолодженням.

Особливе значення при даному виді зварювання має дотри­мання трьох основних параметрів:

• температури при з'єднанні, що досягається енергією, яку створює зварювальний апарат;

• тиску між поверхнями, що зварюються;

• тривалості часу для з'єднання, без руху під час остигання. Усі технологічні параметри вказані на штрих-коді фітинга

Фітинги з пристроєм застосовують для перекриття потоку газу у випадку пошкодження труби. Усі довгі фітинги мають відкриту нагрівальну спіраль, широку зону зварювання, завдяки чому надійність з'єднання значно збільшується.

Єдина негативна сторона терморезисторного зварювання - це вартість деталей (фітингів, необхідних для з'єднання). Але значення цього факту знижується, коли брати до уваги невеликий час, необхідний для навчання персоналу, простоту використання обладнання, швидкість з'єднання, малі інвестиції в устаткування в порівнянні з іншими методами.

2. Призначення центральних заготівельних баз.

В залежності від обсягів робіт по газопостачанню міст розвиток трубоізо-ляціонних і трубозаготівельних баз і заводів йде по двох напрямах:

1) розширення існуючих в містах (санітарно-технічних) центрально-заго-тівельних майстерень і заводів шляхом створення спеціальних цехів по ізоляції труб, виготовленню трубних заготовок для внутрішнього газового обладнання, виготовлення деталей газопроводів, підготовки обладнання для ГРП і котелень;

2) створення спеціальних баз і цехів окремо для потреб підземних газопро-водів і для внутрішнього газообладнання будівель, а також створення комп-лексних баз або заводів для потреб газопостачання міст.

Трубоізоляціонние бази та цехи.

Ізоляцію труб для підземнихних газопроводів виконують на спеціальних базах (в цехах). Для цих цілей використовують конвеєрні лінії. Потокова лінія ГТБ-2 являє собою конвеєр, на якому обробка труб проводиться при їх поступально-обертальному русі (рис.4).

Очищені від бруду труби по рольгангу 1 подаються в установку для сушіння труб. Рольганг являє собою рамну конструкцію, у верхній горизонтальній площині якої розташовані жолобчасті парні ролики, що приводяться в рух за допомогою ланцюгової передачі електродвигуном.

Пристроєм для сушіння труб служить піч 2 з форсунками, що працюють на газоподібному або рідкому паливі з дуттям. Каркас печі виконаний з прокат-ної сталі, а кладка має футеровку з вогнетривкої цегли. До форсунок рідке паливо подається насосом, а повітря - вентилятором.

Рис. 4. Схема потоковой линии ГТБ-2

Просушені труби за допомогою приводної роликової опори потрапляють на проміжний рольганг 3, в якому поступовий рух труб перетворюється в поступально-обертальний під дією приводної станції 5. Рольганг має два види роликових опор: жолобчасті ролики і поворотні катки. Заміна одних опор іншими проводиться опусканням жолобчастих роликів. Поворотні катки встановлюють під кутом до осі труби, що дає можливість змінювати швид-кість поступального руху труби при її обертанні. Для обробки труб різних діаметрів поворотні катки можуть сходитися і розходитися.

До приводної станції труби з'єднують між собою муфтами (див. рис. 4 поз. 4). Муфти знімають після проходження труб через ізоляційну установку. При зміні діаметрів труб використовують спеціальні перехідні муфти.

Приводна станція 5 служить для повідомлення трубам, з’єднаних муфтами, поступально-обертового руху. Станція має провідні диски, на які спирається труба. Диски разом з приводом розміщені на поворотній рамі, обертанням якої можна регулювати поступальну швидкість подачі труб. Швидкість обертання дисків можна змінювати за допомогою коробки передач. Для кращого зчеплення труби з провідними дисками, а також для центрування труби передбачені верхній притискний ролик і два бокових.

Безпосередньо за приводною станцією розміщена трубо-очисна установка 6. Очищення труб від іржі і окалини проводиться двома циліндричними щітка-ми. Установка знаходиться у кожуху, який з'єднаний з вентиляційною сис-темою для відсмоктування пилі. Між очисною машиною і установкою для грунтовки розміщена проміжна роликова опора 7.

В установці 8 відбувається нанесення на очищені труби холодної грунтовки. Установка укладена в кожух і має канал для витяжної вентиляції. Установка для сушіння грунтовки 9 являє собою циліндричний короб, через який про-ходять загрунтовані труби. До короба приєднаний канал витяжної вентіляціі. Сушка грунтовки проводиться інтенсивним потоком повітря, створюваним витяжною вентиляційною системою 10.

Для переходу обслуговуючого персоналу з одного боку конвеєра на інший передбачений перехідний місток 11. Прирежимний пристрій 12 має призна-чення зменшувати розгойдування консольного кінця оброблюваної труби, що проходить над ізоляційної ванною. Пристрій складається з двох стійок,з'єдна-них вгорі траверсою, на якій розташований притискний ролик.

В ізоляційної установці 13 на обертову і рухающую трубу наноситься бітумна мастика від одного до трьох шарів з обмоткою рулонним матеріалом і крафт-папером. Ізоляційна установка забезпечена витяжною вентиляцією 10 для відсмоктування парів бітуму.

Пристрій для прийому готових труб 14 складається з рельсових шляхів, фор-муючого пристрою, двох прийомних візків, лебідки повернення візка і авто-мата скидання труб. Вийшовши з ізоляційної установки труба проходить формуючий пристрій і вільним кінцем лягає на візок, який сама штовхає впе-ред. Після того, як стик труб вийде за формующий пристрій, під нього підво-диться другий візок, і ролики піднімаються до зіткнення з трубою. Після цьо-го муфта, що з'єднує труби, розслабляється, і труба прокочується вперед. Потім включається скидач, і труба по направляючій відкочується на стелаж складу готової продукції.

Основними вузлами конвеєрної лінії є трубоочисна установка і установки для нанесення грунтовки і ізоляції. Трубоочістна машина має дві циліндричні щітки, набрані з пучків сталевого дроту. Щітки консольно насажені на вали хитних балансирів. Балансири пов'язані між собою гвинтом з правою і лівою нарізкою, в середній частині розміщена буферна пружина. Обертанням гвин-та щітки можна налаштовувати на необхідний діаметр оброблюваної труби. Щітки наводять у обертання самостійними електродвигунами через клино-ременну передачу. При роботі машини утворюється іржава пил, тому, маши-на укладена в кожух, звідки пил усувається відсмоктуванням.

Установка для нанесення грунтовки складається з резервуара для грунтовки, з якого вона по трубопроводу стікає в сопло і далі на оброблювану трубу. Для рівномірного накладення грунтовки пристрій має внизу натяжне расті-рочне пристосування, що складається зі шматка щільної тканини, яка за до-помогою важеля і вантажу щільно прилягає до нижньої частини труб. Зайва грунтовка стікає через воронку в зливний бак, звідки перекачується в резер-вуар. Ця установка розміщується безпосередньо за трубоочіщувальною машиною в спеціальній камері. До накладення на трубу ізоляційного пок-риття грунтовка повинна бути висушена до такого стану, щоб на поверхні труби не залишалося бензину. Це необхідно для забезпечення повного зчеплення покриття з трубою і запобігання утворенню голчастих отворів в наступних шарах бітумного покриття, так як парибензину випаровуються, проходячи через неотверділе бітумне покриття, можуть викликати утворення наскрізних отворів.

Рис. 5. Камера для сушіння грунтовки

1 - кожух, 2 - припливний патрубок, 3 – витяжний патрубок, 4 - заслінка, 5-лабирінтові ущільнювачі, 6 - дверцята, 7 - оброблювана труба.

Грунтовка сушиться в спеціальних сушильних камерах. Камера для сушіння грунтовки (рис. 5) являє собою циліндричний короб 1, що має два приплив-них 2 і один витяжний 3 патрубок з заслінкою 4. На вхідному і вихідному (для труб) отворах 5 камери в залежності від діаметру оброблюваних труб встановлені лабірінтові ущільнювачі, залишаючиї відносно малі зазори між трубою і внутрішньою окружністю лабіринту. Камера має дверцята 6, розта-шовані проти роликових опор.

Витяжний патрубок з'єднаний повітропроводом з вентилятором. Швидкість і кількість висмоктуємого з камери повітря регулюються заслінкою 4. Оброблювана труба 7, проходячи усередині камери, обдувається одночасно в двох напрямках: по ходу руху і проти ходу.

Для прискорення процесу сушіння підвищують температуру повітря обду-вання. Для цієї мети використовують калорифери, які засмоктують атмос-ферне повітря і підігрівають його до температури близько 40 ° С. З калори-фера підігріте повітря поступає в камеру сушки. Повітропроводи приплив-ного повітря приєднують до патрубків 2, а відпрацьоване повітря з патрубка 3 відводять в витяжну трубу, головку якої роблять вище даху цеху.

На трубу з просушеною грунтовкою накладають ізоляційні покриття. Накладення ізоляційного покриття складається з окремих процесів робіт: нанесення шарів бітуму, обгорткою рулонним матеріалом і обгорткою крафт-папером.

Нанесення шарів бітуму на труби виробляється на конвеєрі способом поливу труби розігрітою бітумною мастикою при поступально-обертальному її русі. Спосіб поливу труби мастикою, що отримав найбільше поширення, уклада-ється в тому, що на трубу з сопла льється бітумна мастика і при поступально-

Рис. 6. Ізоляційна установка

1-бітумопровід, 2 - сопла, 3 - бітумний насос, 4 - кліноременная передача, 5 - всмоктувальний патрубок, 6 - електродвигун; 7 - бітумна ванна, 8 - газовий пальник, 9 - котушки для рулонного матеріалу, 10 - котушка для крафт -паперу, 11 - газопровід до пальників, 12 - ізолююча труба.

обертальному руху труби лягає рівномірним шаром на її поверхню.

Обмотка труб рулонними матеріалами та крафт-папером виконується з коту-шок на обертаючу і рухаючу трубу. На конвеєрній лінії процеси обмотки труби і нанесення бітумних шарів суміщені і виконуються на одній установ-ці, що розміщується в кінці потокової лінії.

Ізоляційна установка (рис. 6) являє собою підігриваєму бітумну ванну 7, над якою проходить ізольована труба 12 і вище - битумопровод 1, що подає бі-тумну мастику. Від битумопровода є чотири відводи з кранами, через які гаряча бітумна мастика надходить до чотирьох сопел 2. З сопел на оброб-лювану трубу поливається бітумна мастика. Між соплами розміщені три котушки, дві з яких (котушкі 9) прізначені для обмотки рулонним матеріалом труби, а остання (10)-для крафт-паперу.

Труба, проходячи через ізоляційну установку, поливається бітумною масти-кою и одночасно обертається посилюючими рулонними ізоляційними матеріалами та крафт-папером. При нормальній ізоляції труб працює одне сопло и одна катушка з крафт-папером. Для посіленої ізоляції включаються два сопла и дві котушки (одна для обмотки крафт-папером)

Рис. 7. Схема цеху хімічної очистки труб и їх ізоляції

1 - вузькоколійній шлях подачі труб, 2 - приймальний майданчик, обладнанна тельферами, 3 і 4 - ванни з розчином суміші інгібірованіх кислот, 5 – майдан-чик промивки труб, 6 - ванна з пасиватором, 7 - проміжній вузькоколійній шлях, 8 - камера: сушка труб, 9 - стенд грунтовки труб, 10 - камера сушки грунтовки;11-стенд ізоляції труб, 12 - прістрій для обгорткі крафт-папером, 13 - вузькоколійній шлях відачі готових труб, 14 - котельня, 15- приміщення бітумоварочного котла, 16 - господарські приміщення.

При вельми посіленої ізоляції працюють всі три сопла и три котушкі.

На конвеєрніх лініях ГТБ-2 ізолюють труби діаметром від 50 до 500 мм. Продуктівність Лінії 500-800 м за зміну.

Для ізоляції труб великих діаметрів (Більше 500-600 мм) вікорістовують спосіб хімічного очищення труб. Технологічний потік при цьому способі обробки труб зображений на рис. 7. Труби зі складу надходять в приміщення, де їх очіщають від бруду и за допомогою тельфера занурюють у ванну з Розчином інгібірованіх сумішей кислот, в якій труби обробляють хімічнім механізованім способом. Протравлені труби промівають и відправляють у ванну з пасиватора. Після цього труби просушують, грунтуються, знову сушуться и накладають ізоляцію. Обгортку труб крафт-папіром виконують на спеціном стенді. Ізольовані труби надходять на склад готової продукції.

Цех хімічного очищення труб має котельню, що постачає паром агрегати для підігріву розчинів кислот і пасиватором, а также.для сушіння труб. На трубоізоляціонних базах і заводах також організовують цехи для зварювання відводів та майданчики для гнуття відводів, для виготовлення конденсатоз-бірників, гідрозатворів і т. п. Всі деталі газопроводів відправляють на будів- ництво випробуваними і ізолірованими.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 2095 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...