Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до кваліфікації зварювальників



Зварювальники і спеціалісти, які виконують ці роботи, повинні пройти навчання з наступною атестацією на право виконання зварювальних робіт на газопроводах. Навчання закінчується теоретичними і практичними іспитами. На практичному іспиті зварювальник виконує зразок контрольного з'єднання. Кількість таких з'єднань залежить від типу зварювального обладнання і виду зварювання. Чим менше автоматизована машина - тим більше зразків; їх кількість може коливатись від 1 до 3 для стикового зварювання.

При зварюванні деталей з ЗН необхідно виконати два зразка: один з муфтовим з'єднанням і один з сідловим, причому зварю­вання одного зі з'єднань треба виконати вручну.

Види зварювання і з 'єднання ПЕ труб.

Зварювання поліети­ленових труб виконують при температурі від - 15 і до +45 °С. Така температура є оптимальною з точки зору збереження молекулярної структури поліетилену. Але кожен вид (спосіб) з'єднання труб - має свої температурні обмеження.

Виконуючи зварювання при інших температурах в технічних умовах, стандартах або сертифікатах на матеріал, вказують особливий режим зварювання. Без спеціально атестованого режиму зварювання роботи слід виконувати в приміщенні.

Рис. 1 - Захист місця зварювання ПЕ труб

Місце зварювання ПЕ труб захищають від атмосферних опадів, вітру, пилу і піску, а влітку і від інтенсивного сонячного випромінювання (рис.1).

З'єднання сталевих труб з поліетиленовими виконують роз'ємним і нероз'ємним способом за допомогою спеціальних переходів «поліетилен -сталь».

Типовим роз'ємним з'єднанням є фланцеве. Воно складається з поліетиленової втулки під фланець (виготовляється методом лиття по ТУ в заводських умовах), окремого сталевого фланця, що закріплюється на поліетиленовій втулці і сталевому фланці, привареного до відрізка сталевої труби (корпуса арматури). Втулку приварюють (в умовах майстерні) до поліетиленового патрубка довжиною не менше 0,8-1,0 м. При зборці фланцевих з'єднань затягування болтів здійснюють по черзі, загвинчуючи протилежно розташовані гайки (гайки болтів розташовують на одній стороні фланцевого з'єднання). Так з'єднують труби діаметром 63 мм і більше.

Для труб діаметром від 20 до 63 мм застосовуються різьбові умовно-роз'ємні фітинги, в яких передбачена можливість з'єднання поліетиленового кінця з поліетиленовою трубою за допомогою зварювання. Такі фітинги можуть виготовлятися прямими або у вигляді відводів 90°. Залежно від матеріалу труби, що приєднується, їх металевий кінець може бути сталевим або латунним.

Для нероз'ємного з'єднання поліетиленових і сталевих труб використовують з'єднувальні деталі, виготовлені відповідно до нормативних документів на ці вироби.

Нероз'ємні з'єднання утворюються у процесі зварення поліетиленових труб на всій площині поверхні, що зварюється.

При виконанні нероз'ємних з'єднань звертають увагу на спів­відношення діаметрів та товщини стінок сталевих і поліетиленових труб.

За конструкцією шва нероз'ємні з'єднання поділяються на:

· розтрубні;

· стикові;

· утворені за допомогою деталей із закладними нагрівачами (терморезисторне зварювання).





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 635 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...