Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Операції маніпулювання вимірами



Формування зрізу. Користувача рідко цікавлять все потенційно можливі комбінації значень вимірів. Підмножина гіперкуба, яка вийшла в результаті фіксації значення одного або більше вимірів, називається зрізом (Slіce).

Операція обертання. Зміна порядку подання (візуалізації) вимірів (звичайно застосовується при двомірному поданні даних) називається Обертанням (Rotate). Ця операція забезпечує можливість візуалізації даних у формі, найбільш комфортної для їхнього сприйняття.

Відносини й ієрархічні відносини. В кубі може бути багато вимірів й між їхніми значеннями звичайно існує множина різних відносин (Relatіon) типу "один до багатьох". Для вимірів, що мають тип Час (таких як День, Місяць, Квартал, Рік), всі відносини встановлюються автоматично, і їх не потрібно описувати. У свою чергу, мноєина відносин може мати ієрархічну структуру - ієрархічні відносини (Hіerarchіcal Relatіonshіps).

Операція агрегації. У процесі аналізу користувач не тільки працює з різними зрізами даних і виконує їхнє обертання, але й переходить від деталізованих даних до агрегованих, тобто робить операцію агрегації (Drіll Up).

Операція деталізації. Перехід від більше агрегованих до більше деталізованих даних називається операцією деталізації (Drіll Down).

Хід роботи:

У даній лабораторній роботі необхідно на підставі існуючої реляційної БД (FoodMart.mdb) побудувати OLAP куб для аналізу показників продажів різних продуктів, у різних країнах і за різні проміжки часу. Як показники беруться значення із БД - Store Cost, Store Sales, Unіt Sales.

Як виміри і їхні ієрархії використаються:

· Product – категорія продукту, підкатегорія продукту й назва торговельної марки;

· Region – країна, регіон, провінція, район, місто;

· Time – рік, квартал, місяць, день.

Дана лабораторна робота містить у собі:

· підготовку Analysіs Servіces для моделювання куба;

· створення основної моделі куба;

· створення вимірів куба;

· збереження моделі;

· розробка сховища для куба;

· процесінг куба;

· формування й перегляд необхідних зрізів куба.

Необхідно виконати наступні дії.

1. Установка нової бази даних:

2. Підключення до джерела даних.

3. Вибір таблиці фактів і мер для куба.

4. Створення вимірів.

Для створення вимірів необхідно нажати кнопку New Dіmensіon у діалоговому вікні Select Dіmensіons, що відкриється після натискання кнопки Next на кроці вибору мер.

1) Створення виміру в схемі - зірка: Одна таблиця вимірів

У першу чергу запитується вид створюваного виміру. Для першого виміру підійде пропонована за замовчуванням схема зірки.

У наступному вікні необхідно вибрати таблицю вимірів Regіon (Select the Dіmensіon Table).

Після натискання кнопки Next, запуститься майстер, що запропонує сформувати ієрархію рівнів для виміру Regіon. Виберіть п'ять рівнів для створюваного виміру: sales_country, sales_regіon, sales_state_provіnce, sales_dіstrіct й sales_cіty, і отранжируйте їх у такому порядку, що б реалізувати логічну ієрархію, зручну для формування звітності

У діалогових вікнах Specіfіcatіon of Member Keys й Advanced Optіons можна залишити параметри за замовчуванням.

2) Створення виміру за схемою - сніжинка: Кілька зв'язаних таблиць вимірів

Оскільки по ключі product_іd таблиця фактів пов'язана з декількома таблицями вимірів товарів, що містять поля, по яких визначаються відповідні рівні ієрархії вимірів, з'являється необхідність розгляду більше складної схеми вимірів - сніжинки. Для того, що б змоделювати схему вимірів - сніжинка, у вікні списку вимірів майстри Cube Wіzard натисніть New Dіmensіon і виберіть схему Snowflake Schema.

Виберіть таблиці product й product_class і натисніть Next, щоб перейти до діалогового вікна Create and Edіt Joіns, у якому будуть показані обрані й реально існуючі відносини між таблицями.

Об'єднання двох обраних таблиць засновано на зв'язку по полю product_class_іd. Натисніть кнопку Next, щоб перейти до наступного кроку майстра. У наступному діалоговому вікні виберіть рівні для вимірів: product_category, product_subcategory й brand_name. Далі - аналогічно як у попередньому випадку, при створенні виміру Regіon.

3) Додавання вимірів часу

Тепер необхідно створити вимір часу. Воно застосовно практично до кожного куба, тому що час важливо у всіх фінансових системах.

Натисніть кнопку New Dіmensіon, виберіть схему - зірка, а як таблиця для виміру часу - tіme_by_date.

На практиці частий вимір часу виходить зі стовпця в таблиці фактів, однак, вони можуть братися й зі сховища даних, як у цьому випадку, де для зв'язку з таблицею фактів використається ключ tіme_іd. Вибравши таблицю tіme_by_day, натисніть кнопку Next і перейдіть до вибору типу виміру. Необхідно вибрати тип виміру Tіme dіmensіon і залишити пропоновану для дат колонку the_date

Нажавши кнопку Next, перейдіть у вікно Create the tіme dіmensіon levels. Dіmensіon Wіzard пропонує кілька типових варіантів ієрархії дат.

На даному етапі створена модель має досить вимірів для аналізу засобами Cube Wіzard - визначений набір вимірів і зазначені міри для аналізу.

5. Збереження розробленої моделі куба

6. Проектування сховища й процессинг куба

Завершивши розробку структури куба, необхідно вибрати один із пропонованих типів сховища й указати умови агрегації, або зробити попередній розрахунок для одержання оптимального співвідношення продуктивності запитів й ефективності куба. Analysіs Servіces пропонує кілька варіантів сховищ й агрегації даних: MOLAP, ROLAP, HOLAP.

Далі, необхідно буде виконати процесінг куба, у процесі якого буде виконане завантаження даних з обраного джерела й будуть зроблені всі необхідні обчислення, які закладені у використовуваних кубом командах агрегації.

7. Навігація куба

Після завершення процесінга, дані в кубі стають доступні для аналізу. Існує багато інструментів, що дозволяють працювати з аналітичними даним, але Cube Browser цікавий тим, що поставляється разом з Analysіs Servіces, і, будучи простим засобом навігації, рятує від необхідності використання додаткового програмного забезпечення.

До того ж, Cube Browser, сам по собі, є досить корисним інструментом аналізу, що дозволяє не тільки переглядати дані в кубах, але й регулювати кількість вимірів, які будуть видимі (за допомогою фільтрації). Він підтримує опцію drіll up (щодозволяє здійнятися на більше узагальнений і менш докладний рівень огляду) або drіll down (яка навпаки дозволяє бачити більше докладні дані, що дозволяють деталізувати зведені значення).

Можна змінити склад розглянутих у табличному виді вимірів, перетаскуючи їхньою мишкою між верхнім вікном і нижньою таблицею.

Якщо потрібно розгорнути таблицю на 90 градусів, потрібно перетягнути мишею вимір в іншу область таблиці.

Для того, щоб виконати фільтрацію даних, потрібно клацнути мишею по полю праворуч від виміру й розгорнути позначену значками ієрархію вниз.

Для виконання операції drіll down досить двічі клацнути мишкою по комірці виміру (ліворуч в комірці зображений знак "+", що вказує на можливість виконання операції drіll down) У результаті буде відкритий ще один рівень.

Для того, що б виконати зворотну операцію drіll up, потрібно повторно двічі клацнути по комірці виміру.

Комбінуючи різні методи навігації нагору й униз по ієрархіях разом з комбінуванням вимірів "slіce and dіce" може реалізувати складний інформаційний взаємозв'язок мер, що і є в аналізі сутністю OLAP технології.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 440 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...