Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознаки потенціалу підприємства



Розглянемо характерні риси виробничого потенціалу підприємства з позиції системного підходу, тому що виробничий потенціал відповідає усім вимогам, що пред'являються до систем.

Цілісність – означає, що всі елементи потенціалу служать загальної мети, що стоїть перед самою системою.

Складність – виявляється в наявності декількох складових елементів, кожний з яких являє собою сукупність окремих частин. Наприклад, виробничий потенціал містить у своєму складі основні виробничі фонди, що серед інших елементів містять робочі машини й устаткування, які у свою чергу включають основне технологічне устаткування. Остання складова включає металорізальні верстати, що містять, наприклад, групу токарних верстатів. Відповідно до іншого трактування, складність – це стан, коли у управляючій системі бракує інформації про систему, якою управляють.

Взаємозамінність елементів – наприклад, автоматизація виробництва замість ручній праці. Хоча теоретично елементи виробничого потенціалу можуть необмежено заміщати один одний, практично це неможливо.

Упорядкованість взаємозв'язків елементів потенціалу – поліпшенням одного елемента неможливо домогтися істотного росту віддачі всієї системи, максимальна віддача можлива тільки при одночасній модернізації всіх елементів.

Здатність до сприйняття новітніх досягнень НТП – здатність до розвитку шляхом безпосереднього і систематичного використання нових технологічних ідей, при цьому виробництво з більш високим науково-технічним рівнем ефективніше і має більш широкі перспективи розвитку.

Гнучкість – свідчить про можливості переорієнтації виробничої системи на випуск нової продукції, використання інших видів матеріалів і т.д. без корінної зміни його матеріально технічної бази. Вимога до підвищення гнучкості виробничого потенціалу особливо актуальна в умовах нестабільності в ринкових відносинах, різкого прискорення темпів НТП.

Потужність – являє собою кількісну оцінку виробничої здатності потенціалу підприємства. Потужність показує місце конкретного підприємства в галузевому і народно-господарському потенціалах.

Таким чином, усі перераховані риси виробничого потенціалу промислових підприємств можна класифікувати по ознаках:

1 По структурних особливостях:

- цілісність;

- взаємозв'язок і взаємозалежність;

- складність.

2 По якісних характеристиках:

- гнучкість;

- потужність;

- здатність до сприйняття досягнень НТП.

Тема 2 Структура і графоаналітична модель потенціалу

підприємства

План





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 383 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...