Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність виробничого потенціалу підприємства і його відмінність від економічного потенціалу



Виділяються два ресурсних підходи до визначення виробничого потенціалу підприємства:

1 Потенціал – як сукупність ресурсів без урахування їхніх взаємозв'язків і участі в процесі виробництва.

2 Потенціал – як сукупність ресурсів, здатних виробляти визначену кількість матеріальних благ з урахуванням взаємозв'язків.

Виходячи з цих концепцій, виробничий потенціал включає різні ресурси:

- основні виробничі фонди;

- оборотні засоби;

- кадри.

3 Існує і третій підхід до визначення потенціалу, як аналога виробничої потужності підприємства.

Відмінності виробничого потенціалу від виробничої потужності:

Виробнича потужність – це максимально можливий випуск продукції за визначений період часу при звичайному використанні ресурсів.

Виробничий потенціал – виражається в максимально можливому випуску продукції за визначений період часу, але при оптимальному використанні ресурсів, в умовах НТП.

Економічний потенціал більш широке і ємне поняття, чим виробничий потенціал. Основним елементом, що визначає величину й умови росту економічного потенціалу, є виробничий потенціал підприємства, який відрізняється від економічного потенціалу тим, що не включає у свою структуру економічні зв'язки, що цілком відносяться до виробничих відносин первинних ланок промисловості (тобто підприємств).





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...