Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і типи економічних систем. Адміністративно-командна та сучасна ринкова система: порівняльний аналіз



Економічна система – це певним чином упорядкована система зв’язків між виробниками і споживачами матеріальних і нематеріальних благ та послуг. Якісну визначеність кожної із існуючих систем дає сукупність її родових ознак або властивостей.

Головною властивістю, яка відрізняє одну економічну систему від іншої і впливає на якісну визначеність інших властивостей і механізм їх взаємодії, є форма власності на економічні ресурси та результати господарської діяльності, на якій базуються соціально-економічні відносини.

типи економічних систем: традиційна економічна система (притаманна слаборозвинутим країнам); командно-адміністративна (або планова) економіка (існувала в межах СРСР та інших країн соціалістичного табору); ринкова економіка вільної конкуренції (функціонувала у ХІХ – перші десятиліття ХХ ст.); сучасна ринкова економіка – розвивається з другої половини ХХ століття.

1) Адміністративно-командна cистема Державна власність на засоби виробництва;

a) Централізоване планування та управління економікою;

b) Монополізація та бюрократизація економіки

c) Централізований розподіл матеріальних, трудових та фінансових ресурсів

2) Сучасна ринкова

a) система Колективна приватна та державна власність;

b) Державне регулювання економіки з метою стимулювання попиту та пропозиції;

c) Маркетингова система управління виробництвом





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 598 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...