Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція (2 год). Методологія соціального пізнання за Дж.Г.Мідом



Методологія соціального пізнання за Дж.Г.Мідом. Критика натуралістичного тлумачення поведінки особистості, критика утилітаристського індивідуалізму і жорсткого біологічного редукціонізму.

Поняття міжіндивідуальної взаємодії. Жест як початкова фаза взаємодії. Значення як опосередковуюча ланка між жестом і реакцією на нього. Можливість прийняття ролі іншого. Перетворення фізіологічного організму у рефлексивне соціальне Я. Відсутність цілісної теорії соціальної структури. Відсутність аналізу змістового аспекту взаємодії.

Внутрішній діалог “I” і “me” як двох підсистем соціального Я. Інтерналізована структура групової діяльності як специфічне для даного індивіда засвоєння сукупності установок інших. Нерефлексованість автономного “I”.

Філософія акту. Реальність як серія ситуацій, у яких опиняється індивід. Складові акту: імпульс, перцепція, маніпуляція і консумація.

Поняття перспективи як виразу специфічності взаємодії кожного її учасника з притаманним йому середовищем. Фізичний об’єкт, жива форма, соціальне Я – учасники різних перспектив. Реальність як плюральність систем різного роду. Соціальність як загальна характеристика реальності.

Теперішнє як спосіб існування реальності. Неприступність минулого і майбутнього у якості реальності. Співвідношення складових акту з вимірами часу: перцепції з минулим, маніпуляції з теперішнім, консумації з майбутнім. Нове як реалізація принципу відносності, як перехід з однієї перспективи в іншу.

Сукупність символічних змістів свідомості, які визначаються і вичерпуються перспективами існування індивіда, як перцепт. Відповідність “me” і перцепта, “I” і моменту переходу з перспективи в перспективу. Переживання часу як фундамент розвитку соціального індивіда. Соціальність як онтологічна умова переживання.

Поняття емерджентності. Взаємодія як момент існування значень. Несумісність позицій об’єктивного дослідника і учасника досліджуваного процесу. Неприступність значень для об’єктивного дослідження. Принципова неможливість виразити реальність взаємодії.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Виявіть впливи філософії прагматизму та основні прагматичні мотиви у філософії Дж.Г.Міда.

2. Проаналізуйте поняття самості у Міда та його зв’язок з поняттям ідентичності у символічному інтеракціонізмі загалом.

Контрольні запитання та завдання

1. Що таке «соціальне Я»?

2. Як «соціальне Я» задає соціальні перспективи?

3. Чи можна звести усі види соціальної взаємодії до міжособистісної і чому?

Тема 7. Теорія соціальних систем Талкота Парсонса. – (6 год.)





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...