Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реєстрація фізичної особи як суб’єкта господарювання. Місце, строки реєстрації



Суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа - підприємець у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (2003 р.).Ч. 2 ст. 58 ГК України зазначає, що відкриття суб'єктом господарювання філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації.

Відомості про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) - автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

Поняття державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців визначено у ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців": державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.Реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності відбувається відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755.
1.1. Реєстрація фізичної особи-підприємця Здійснення підприємницької діяльності як фізичною особою-підприємцем є найзручнішим способом провадження бізнесу на початковому етапі. Для цього слід зареєструватися. Це не потребує складання статуту або установчого договору, не потребує формування статутного фонду, а отже, й великого початкового капіталу. Вам як суб'єкту підприємницької діяльності не треба мати окрему юридичну адресу, оскільки нею буде Ваша домашня адреса. Вам не обов'язково відкривати рахунок у банку й виготовляти печатку: це Ви можете зробити за власним бажанням. Нарешті, якщо Ви не будете використовувати найману робочу силу, то Вам не обов'язково реєструватися в органі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, у центрі зайнятості, в органі Фонду соціального страхування від нещасних випадків: це Ви можете зробити на добровільних засадах.
Отож, у тому разі, якщо Ви починаєте справу самотужки, потрібно серйозно розглянути можливість реєстрації Вас як фізичної особи-підприємця.
Для реєстрації Ви повинні звернутися до державного реєстратора, списки та адреси держа­вних реєстраторів наведені у додатку Документи, які необхідно Вам подати державному реєстратору: 1. Заповнена реєстраційна картка фізичної особи-підприємця (зразок додається).
2. Довідка або її копія про включення до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів (видається органом державної податкової служби за місцем проживання).3. Документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію (оригінал чи ксеро­копія виданої банком квитанції про сплату реєстраційного збору).
4. Документ, що засвідчує особу (паспорт).
Перелічені документи подаються державному реєстратору особисто або надсилаються реко­мендованим листом (в такому випадку підпис заявника на реєстраційній картці повинен бути нотаріально засвідчений).Термін реєстрації — 2 робочих дні від дня надходження всіх документів.
Плата за реєстрацію — 34 грн.Після реєстрації видається оригінал свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця. який є паспортом підприємця, документом про легалізацію його підприємни­цької діяльності. 1.2. Реєстрація юридичної особи Відповідно до чинного законодавства юридична особа — це організація, яка створена і зареєстрована у встановленому законом порядку і яка наділяється цивільною правоздатністю та дієздатністю, а також може бути позивачем і відповідачем у суді.

За наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації державний реєстратор зобов'язаний не пізніше 2 робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця видати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) заявнику повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації, відповідно до опису. Після усунення причин, що були підставою для відмови у проведенні державної реєстрації, фізична особа може повторно подати документи на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця.
Відмову у проведенні державної реєстрації фізичної особи-підприємця може бути оскаржено у суді.
За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця на підставі відомостей реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця. Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації є датою державної реєстрації фізичної особи-підприємця. Іншими словами, з цього моменту фізична особа набуває статусу суб'єкта підприємницької діяльності.
Згідно з ч. З ст. 43 Закону про державну реєстрацію строк державної реєстрації не повинен перевищувати 2 робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця. Не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації державний реєстратор оформляє і видає (надсилає рекомендованим листом) свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...