Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види способів відновлення деталей



Центральне завдання, до досягнення якого прагнуть авторемонтні підприємства (АРП), це зменшення вартості ремонту автомобілів і агрегатів при гарантії післяремонтного ресурсу, тобто забезпеченні гарантій, які цікаві й вигідні споживачам.

У середньому близько 20% деталей - утильних, 25-40% - придатних, а інші 40-55% - можна відновити, такі результати досліджень ремонтного фонду (автомобілів і агрегатів, що надходять у ремонт). Відсоток утильних деталей реально можливо істотно знизити на АРП, якщо таке підприємство буде мати в розпорядженні ефективні способами дефектації й відновлення.

Якщо порівнювати з виготовленням нових деталей, технології відновлення деталей ставляться до розряду найбільш ресурсозберігаючих (скорочуються витрати на 70%). Витрати на матеріали представляються основними джерелами економії ресурсів. Середні витрати на матеріали при відновленні становлять 6,6% від загальної собівартості, а при виготовленні деталей - 38%. У порівнянні з виготовленням нових деталей, для відновлення працездатності зношених деталей потрібно в 5-8 разів менше технологічних операцій.

Досі невиправдано висока трудомісткість відновлення деталей (незважаючи на рентабельність). Трудомісткість на великих ремонтних підприємствах у середньому до 1,7 разів більше трудомісткості виготовлення однойменних деталей на автомобільних заводах.

Невеликі партії відновлюваних деталей, застосування універсального встаткування, часті переналагодження встаткування, дрібносерійний характер виробництва - ускладнюють, якщо не виключають можливість істотного зниження трудомісткості деяких операцій.

Зношуванням робочих поверхонь обумовлена провідна кількість відмов деталей автомобілів - до 50%, 17,1% - пояснюється різного роду ушкодженнями, і тріщинами викликано 7,8%. Двигуну належить основне місце серед всіх відмов автомобілів - це до 43% відмов. При зношуванні не більше 0,3 мм приблизно 85% деталей можливо піддати відновленню, тобто при нанесенні покриття незначної товщини їхня працездатність відновлюється. Деталь стає можливо використати неодноразово. Багаторазово використати деталь дає можливість нанесення металу на несучі поверхні з подальшою їхньою механічною обробкою.

Частка відновлюваних поверхонь:

—зовнішніх і внутрішніх циліндричних поверхонь - 53,3%,

—різьбових - 12,7%,

—шліцьових - 10,4%,

—зубчастих - 10,2%,

—плоских - 6,5%,

—всіх інших - 6,9%.

Способи відновлення деталей, які одержали найбільш широкий додаток у ремонтному виробництві й забезпечують експлуатаційні характеристики деталей належного рівня, відображені на рис. 1, на якому дана їхня класифікація.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1767 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...