Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форма корпоративних прав



Корпоративні права можуть існувати у різних формах: як частка в статутному капіталі господарського товариства, визначена в статуті, як пай в кооперативі, як акція. Форма, тобто зовнішній прояв, зовнішня фіксація корпоративних прав не впливає на їх сутність.

Назовні корпоративні права можуть виражатися в інших об'єктах — наприклад, акціях. Остання лише виражає корпоративні права, належні власнику цього цінного паперу стосовно акціонерного товариства, яке здійснило їх емісію. Відповідно до ст. 4 Закону "Про цінні папери і фондову біржу" замість акцій акціонеру може видаватися сертифікат на сумарну номі­нальну вартість придбаних акцій, який не є цінним папером. Якщо акціонеру замість акцій видали сертифікат на певну кількість акцій, то чи означає це, що він не є власником акцій.

Необхідність виразу корпоративних прав в акціях зумовлена потребами к обігу на ринку капіталів, що надає власнику акцій можливість відносно просто здійснювати к відчуження. Акціонер володіє правами, вираженими в акції, і без фактичного володіння нею, якщо придбав її на законних підставах. Стосовно акцій на пред'явника діє лише презумпція правомірності володіння. Але й вона може бути спростована в загальному порядку.

Таким чином, право власності акціонера на акції буде існувати і в тому випадку, коли акція як об'єктивно виражений цінний папір відсутня. В тих випадках, коли мова йде не про акціонерні товариства, корпоративні права закріплюються безпосередньо в установчих документах юридичної особи.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...