Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кримінальна відповідальність юридичної особи



Ідея запровадження в Україні кримінальної відповідальності юридичних осіб не є новою ні для науки кримінального права, ні для практики кримінально-правового законопроектування. Поданим проектом Закону (далі – проект № 2032) вкотре пропонується визнати юридичних осіб суб’єктами, що підлягають кримінальній відповідальності – за задумом авторів законопроекту – застосуванню до них заходів кримінально-правового характеру.

При прийнятті нині чинного КК України 2001 року на доктринальному і правотворчому рівнях була схвалена концепція, згідно з якою юридичні особи не визнаються суб’єктами злочину. Відповідно і всі інститути як Загальної, так і Особливої частин чинного КК були побудовані так, що вони стосуються кримінальної відповідальності виключно фізичних осіб.

Народні депутати в рамках прийняття законів на виконання плану дій про лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України ввели квазі-кримінальну відповідальність юридичних осіб: застосування адміністративних за своїм характером санкцій (штрафи, конфіскація майна та ліквідація), але за правилами кримінального провадження.

23 травня 2013 року Верховна Рада в четвер ухвалила законопроект, що вводить кримінальну відповідальність для юридичних осіб. Закон дозволив притягати юросіб до відповідальності за тероризм, хабарництво, незаконне збагачення та зловживання впливом.

Відповідно до закону, кримінальна відповідальність поширюється на установи, підприємства чи організації. Під його дію не підпадають державні органи влади, органи місцевого самоврядування та створені ними організації, що повністю утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, Фонду гарантування вкладів фізосіб, а також міжнародних організацій.

До таких юросіб може застосовуватися штраф залежно від тяжкості злочину - від 5 тис. до 75 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, конфіскація майна або ліквідація. В законі передбачено, що ліквідація може застосовуватися до юрособи тільки у разі причетності до терористичної діяльності.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...