Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Європейський досвід державного управління



За останні кілька десятиліть у багатьох країнах світу проведені великомасштабні реформи, спрямовані на підвищення ефективності державного управління. Не випадково практично одночасні перетворення отримали визначення «управлінської революції». Пошук нових підходів до організації системи державного управління призвів до відмови від традиційного типу управлінської раціональності (в її класичній, веберовської, інтерпретації) і актуалізації процесів самоорганізації та самоврядування соціальних систем, а також підвищення соціальної ефективності державного управління.

Сучасні концепції нового публічного менеджменту ('new public management') і керівництва ('governance') концентрують увагу на високій результативності державного управління, політичному плюралізмі в процесі прийняття рішень, делегування повноважень на нижні рівні управлінської ієрархії, більш збалансованому розподілі влади, відповідальності та підзвітності, розвитку і розширенні громадянської участі.

Одним з ключових моментів сучасних концепцій управління є децентралізація, що передбачає передачу повноважень і відповідальності від центральної державної влади на нижні рівні управління і недержавному сектору. І процес прийняття соціально значущих рішень і контроль над їх виконанням стають ближче населенню. В останні роки децентралізація стала воістину глобальним явищем.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...