Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета та задачі огляду (вивчення) стаціонарного об’єкта



Метою обстеження об'єкта варто вважати визначення комплексу заходів щодо зниження ступеня ризику охорони об'єкта й підвищенню його рівня безпеки.

Завданнями огляду об'єкта є визначення: категорії об'єкта охорони; необхідної кількості співробітників фізичної охорони й місць їхнього розміщення; рекомендацій з використання технічних засобів на об'єкті охорон; стан протипожежного захисту; порядку організації й підтримки взаємодії із правоохоронними органами; можливості протидії об'єкта протиправним зазіханням, тобто стану й необхідних параметрів охорони периметра, безпеки об'єкта й інформації, захисту керівних осіб компанії.

Огляд об'єкта може відбуватися в присутності Замовника, але може бути й без нього. У другому випадку Замовник має пропозиції від представника Охорони для наступного рішення про вибір Охорони.

Огляд і обстеження об'єкта - процес творчий.

У нього входить: розробка питань для Замовника; відпрацьовування технічної документації; підбор співробітників охорони для виконання охоронних функцій; розміщення охоронців по постах охорони і їхній інструктаж; розробка необхідної документації й наступний контроль службової діяльності своїх співробітників на об'єкті - от далеко не повний алгоритм діяльності служби Охорони.

Однак на первісному етапі огляду й обстеження ми рекомендуємо умовно розбити досліджуваний об'єкт на так звані «зони охорони».

Аналізуючи відповіді на питання обстеження стосовно до так званим «зон охорони» менеджер по охороні й начальник технічного відділу конкретно на обстежуваному об'єкті можуть послідовно й наочно виконати всі рекомендації.

Зона 1 (периметр території) — це прикордонна частина території об'єкта й сама територія об'єкта, що проглядається співробітниками охорони, не виходячи з будинку (приміром, за допомогою відеозасобів). Для цього розраховується кількість відеокамер, необхідних для перегляду 1-й зони, установка можливих сигнальних пристроїв, засобів висвітлення й т.д. Особлива увага приділяється підходам до охоронюваного об'єкта, під'їзним коліям, аварійним виходам і іншим місцям, що сприяють підходу (під'їзду) сторонніх осіб до об'єкта в будь-який час доби.

Зона 2 (периметр будинку). Будинок об'єкта. Тут менеджерові по охороні необхідно чітко усвідомити розміри, площу й конфігурацію охоронюваного об'єкта. Розібратися з юридичною стороною границь об'єкта, за територією якого функціональні дії співробітника охорони носять протиправний характер. Менеджер повинен зрозуміти, які технічні заходи щодо захисту необхідно здійснити, щоб не допустити проникнення на об'єкт кримінальних елементів.

Зона 3 (зона прийому відвідувачів). Тут, в основному, розглядаються представницькі приміщення. Це, як правило, вхід, де за окремим столом розміщається рецепшен (адміністратор) і співробітник охорони. Вони зустрічають відвідувачів, уточнюють мета їхнього прибуття. Якщо на об'єкті є пропускний режим, співробітник охорони перевірять документи, реєструючи їх у журналі прийому відвідувачів, і направляє клієнта по необхідній адресі. Якщо немає пропускного режиму, приватний охоронець повинен прагнути запам'ятати відвідувача, склавши його словесний портрет, і направити його в необхідний кабінет або викликати представника адміністрації для зустрічі клієнта, використовуючи внутрішній телефон або переговірний пристрій.

Зона 4 (службові приміщення, кабінети співробітників об'єкта). Чи важливий для охорони перегляд і контроль цієї зони? Не тільки важливий, але охоронці повністю відповідають за службові приміщення співробітників об'єкта.

Вони також відповідають за оргтехніку, що перебуває в них, майно, документи й т.д. У випадку пожежі співробітник охорони повинен прийняти всі заходи щодо порятунку майна. Чи значить це, що все майно повинне прийматися по опису? Зовсім ні. У цій зоні охорони повинен бути встановлений чіткий порядок здачі службових приміщень приватному охоронцеві. Наприкінці робочого дня співробітники офісу здають свої службові приміщення охоронцеві. Він повинен оглянути їх і прийняти під охорону. Огляд його полягає в тім, щоб електронагрівальні прилади були виключені, вікна й кватирки закриті. Якщо в приміщенні встановлені фотонні датчики, то представник адміністрації включає їх і закриває приміщення. В охорони на пульті йде фіксація спрацьовування фотонного датчика, що призначений для реєстрації проникнення сторонньої особи в службовий кабінет.

Але головне - співробітник об'єкта повинен здати свій ключ від кабінету в опечатаному особистою печаткою піні приватному охоронцеві. Охоронець приймає піну із ключем і робить оцінку в журналі здачі - прийому приміщень під охорону, де вказує в котрій годині й хто здав ключ від кабінету, не забуваючи записати номер печатки. Обов'язковий розпис обох посадових осіб, що один (співробітник відділу) здав, а іншої (співробітник охорони) прийняв опечатану піну.

Ранком, прибувши на роботу, співробітник об'єкта перевіряє схоронність печатки на піні, і реєструє в журналі розкриття службового приміщення.

У цій зоні охорони дуже важливо домогтися чіткості в роботі приватних охоронців по прийому приміщень під охорону. Охоронець зобов'язаний налагодити взаємодію зі співробітниками об'єкта по правильній здачі ними своїх службових кабінетів. Твердо встановити порядок виносу матеріальних засобів із приміщень офісу тільки при наявності матеріального пропуску. Важливо питанню можливі зриви. Якщо співробітники об'єкта залишаються пізніше службового часу або приходять на роботу в недільні або святкові дні, то в охоронців обов'язково повинне бути заява, завірене підписом керівника охоронюваного об'єкта, із проханням про дозвіл роботи конкретних співробітників у цей день на об'єкті. Допуск цих осіб повинен бути обов'язково погоджений з керівництвом охоронної фірми, що повинне знати, що на охоронюваному об'єкті, приміром, у святковий день будуть перебувати співробітники, тобто об'єкт підлягає увазі. Це у свою чергу, передбачає особливі вказівки оперативному черговому охоронної фірми по контролі за обстановкою на охоронюваному об'єкті, старшому охорони цього об'єкта, а також рухливій групі, що повинна бути в постійній готовності для локалізації раптово виникаючих екстремальних ситуацій.

Зона 5 (особливо важливі приміщення). Вона включає кабінети керівництва, кімнати переговорів. Ці приміщення співробітники охорони повинні контролювати особисто. Особлива увага в цій зоні приділяється не тільки самій охороні приміщень, але й окремим особам котрі їх відвідують. Треба пам'ятати, що ці приміщення є предметом особливої уваги конкурентів, тому можуть піддаватися оперативним розробкам з їх боку: записам бесід, що проходять у кімнаті переговорів, підслуховуванню, перлюстрації документів у кімнатах керівництва, установці радиозакладок і т.п.

У ці приміщення співробітники охорони зобов'язані допускати обслуговуючий персонал в особі сантехників, електриків, телефоністів і т.д. тільки з дозволу керівництва або співробітника служби безпеки (якщо така є на об'єкті).

Зона 6 (особливо важлива зона). Вона містить у собі сховище цінностей, сейфи із цінними паперами й грошовими купюрами, комп'ютерний банк даних. У ці приміщення співробітники охорони допускають лише строго обмежене коло осіб, які охороні запропонована пропускати інструкцією, погодженої з керівництвом охоронюваного об'єкта. Тут існує особливий режим допуску (по особистих магнітних картках, фірмовим «бейджикам» з особистою фотографією відвідувача, спецзначкам і т.д.). Бажано, щоб це коло осіб було особисто знаком співробітникам охорони. Інші категорії відвідувачів, за якимись причинами бажаючі потрапити в приміщення зони 6, повинні негайно затримуватися, і про це ставиться в популярність керівництво охоронюваного об'єкта й охоронної фірми.

Визначивши зони охорони, менеджер разом з кадровими службами приступає до підготовки необхідної документації й підбору персоналу для виконання охоронних функцій.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...