Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 3: Визначення водостійкості будівельних матеріалів



Беруть два зразки, виготовлених з одних матеріалів, в однакових умовах. Один з них, заздалегідь насичують водою (за 48 годин), а другий висушують до постійної маси. Потім визначають міцність при стиску, для обох зразків. Для цього визначають площу зразка, до якої буде прикладене руйнівне навантаження (S) і величину руйнівного навантаження (F).

Руйнівне навантаження (F), визначається на гідравлічному пресі. Для цього зразок, поміщають на нижню плиту преса в центрі і прикладають навантаження. При руйнуванні зразка фіксують кількість поділок (n) на яких зупинилася стрілка манометра при руйнуванні зразка і ціну поділки манометра преса (f). Межа міцності при стиску (кг/см2 чи МПа) визначається по формулі:

Rст= F/S=n·f/S (2.8)

де:F- навантаження при якому руйнується зразок,кг/см2, Па; S-площа зразка, до якої прикладене навантаження, см2; n-кількість поділок на яких зупинилася стрілка манометра при руйнуванні зразка; f–ціна поділки манометра преса;

Знаючи міцність при стиску матеріалу у водонасиченому (Rв) та сухому стані (Rс) обчислюють коефіцієнт розм'якшення (Крозм) по формулі:

Крозм=Rв/Rс (2.9)

де: Крозм - коефіцієнт розм'якшення; Rв-міцність на стиск водонасиченого зразка; Rс-міцність на стиск сухого зразка;

Результати заносять в таблицю 2.3 і роблять висновок про водостійкість матеріалу.

Таблиця 2.3

Результати визначення водостійкості будівельних матеріалів

№ пп Показники Умовні позначення Один. вимір. Результати іспитів  
  Межа міцності при стиску: сухих зразків водонасичених зразків   Rс Rв   кг/см2 кг/см2      
  Коефіцієнт розм'якшення Крозм -      

Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання для самоперевірки:

1.Що таке водопоглинання? 2.За якими формулами обчислюється водопоглинання матеріалів? 3.Яка залежність між водопоглинанням за масою та за об’ємом? 4.Чи може водопоглинання матеріалів за об’ємом бути більше 100%? А за масою? 5.Які види пористості розрізняють в матеріалі та як вони визначаються? 6.Які способи використовують для насичення матеріалів водою? 7.Як визначають водостійкість?





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1489 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...