Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 2



ТЕМА: “ВИЗНАЧЕННЯВОДОПОГЛИНАННЯ, ПОРИСТОСТІ ТА ВОДОСТІЙКОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ”

Мета: Вивчити методи визначення водопоглинання, пористості, та водостійкості будівельних матеріалів.(ДСТУ БВ.2.7-42-97 Методи визначення водопоглинання, густини і морозостійкості будівельних матеріалів і виробів.)

Обладнання та матеріали: Зразки будівельних матеріалів правильної геометричної форми, ваги технічні, штангенциркуль (металева лінійка),чаша, вода.

Дослід 1: Визначення водопоглинання будівельних матеріалів Водопоглинання- властивість матеріалу вбирати й утримувати в собі воду. Розрізняють водопоглинання за масою та за об'ємом.

Водопоглинання за масою ) - відношення кількості поглинутої матеріалом води, (за 48 годин), до маси в сухого матеріалу, %:

·100 (2.1.)

де: mвн - маса матеріалу в водонасиченому стані, г; mсух- маса матеріалу в сухому стані, г.

Водопоглинання за об'ємом ( - відношення маси ввібраної матеріалом води,(за 48 годин), до його загального об'єму в сухому стані,%.

·100 (2.2)

де: mвн - маса матеріалу в водонасиченому стані, г; mсух- маса матеріалу в сухому стані, г;Vзаг - загальний об’єм матеріалу, см3.

Значення водопоглинання за масою і за об'ємом пов'язані співвідношенням:

ВVm·ρm (2.3)

де: ρm- середня густина матеріалу, г/см3.

Визначення водопоглинання: беруть висушений до постійної маси, зразок. Вимірюють його, і визначають,по формулі 1.3., об'єм (Vзаг). Зважують зразок на технічних терезах із похибкою 0,1 г.(.

Зразки укладають на гратки в посудину з водою температурою (20+/-5оС), в один ряд за висотою. Зазори між зразками повинні бути не менше 20 мм. Рівень води над зразками повинен бути 20-100 мм. Зразки витримують у воді 48+/-1 годин.

Потім їх виймають, обтирають ганчіркою і негайно зважують (m вн.).

Результати ви­пробувань записують в таблицю 2.1.

Таблиця 2.1.

Результати визначення водопоглинання

№ п/п Показники Умовні позна-чення Один. вимір. Результати дослідів
1-го 2-го 3-го
  Розміри зразка: довжина ширина висота ср bср hср     см.      
  Об’єм зразка Vзаг см3      
  Маса зразка: сухого водонасиченого m вн.   г.      
  Водопоглинання по масі %      
  Водопоглинання по об’єму %      

Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...