Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ольга Семак – журналістка програми «Вікна» СТБ



– «Мені насправді складно сказати, тому що навіть усередині каналу я бачу певні протиріччя щодо цього правопису, який наша група літредакторів намагається запровадити і обстоювати свої принципи. Але я хочу сказати про той свій досвід роботи, коли я виїжджаю на різні знімання і бачу реакцію різних людей. Виявляється, що це не залишає байдужим нікого, особливо – наша мова, яку ми запроваджуємо в наших новинах. Різні бувають думки і враження. Ось, розповім один такий приклад. Ми писали інтерв’ю в ун-ті Карпенка-Карого на сценарному курсі. У нас була зйомка, ми поїхали в сценарну майстерню дуже відомого українського режисера, який сам є в принципі людина, яка працює зі словом, з текстом. І це був його сценарний курс, студенти зачитували власні сценарії, і був там його асистент, теж відома людина, – обидва українці, обидва чудово володіють українською мовою, але саме за «радянським» правописом. І коли ми почали говорити з ними, пролунала така фраза: «СТБ, ви звичайно молодці, чудово, що ви використовуєте цей правопис, який було сформовано до 33 року, ви робите дуже велику і важливу роботу, це все цікаво, але ці ваші «кіна, авта» – це не прогрес, відмінювати середній рід – це не крок уперед, а крок до села, до колгоспу». Але, з іншого боку, щодо наголосів або щодо, так би мовити, «наших» слів, які ми почали нібито перші використовувати, – наразі я бачу, що їх вживають і «плюси», і Перший національний, і П’ятий канал. Тому, можливо, спочатку це був дуже класний піар-хід: усі знають, що у нас дуже сильна маркетингова служба, тобто, можливо, саме такі речі розглядалися як фішка, щоб привернути увагу, сформувати своє обличчя. Але зрештою той резонанс, який це отримує на різних рівнях і в різних сферах, дуже вражає. Розумні люди не залишаються байдужими до цього, – мабуть, у цьому таки є певна просвітницька функція. Мені складно сказати, наскільки вона буде успішною чи неуспішною, зазнає вона поразки чи все таки її запровадять, тому думки насправді дуже всі різняться. Я не можу сказати, що тут більше негативу, – найпевніше 50 на 50».





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 468 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...