Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Для виготовлення газобетону використовується хімічний спосіб поризації



Для виготовлення газобетону використовується хімічний спосіб поризації. При взаємодії алюмінієвої пудри з гідроксидом кальцію виділяється водень, який поризує цементне тісто рівномірно розподіленими бульбашками:

3Ca(OH)2+2Al+6H2О=3CaO×Al2O3×6H2O+3H2­

Із розчинової суміші оптимального складу (табл. 10.2) готують три зразки стандартного розміру у вигляді призм 4х4х416 см. Температура газобетонної суміші під час формування має бути 32…45°С. Для досягнення такої температури підігрівають воду та нагрівають металеві форми.

Характерною рисою оптимально підібраної суміші є одночасність припинення процесу газовиділення з початком тужавлення розчинової матриці.

Зразки витримують в нормальних умовах, потім визначають середню густину та міцність при стиску (див. лабораторну роботу №1). Розраховують коефіцієнт теплопровідності.

Середню густину ніздрюватих бетонів визначають в абсолютно сухому стані, а міцність – за умов, що вологість матеріалу дорівнює 10%.

Результати проведених випробувань заносять до таблиці 10.2

Таблиця 10.2

Склад та властивості газобетону

Витрати компонентів, кг (на 1 лабораторний заміс) Розміри зразка, см Маса зразка, кг Середня густина, кг/м3 Коефіцієнт теплопровідності, Вт/(м×К) Границя міцності при стиску, МПа
в’яжуча речовина алюмінієва пудра вода
портланд-цемент вапно
0,27 0,028 0,002 0,18          

Висновок повинен містити порівняння показників отриманих матеріалів із вимогами нормативних документів. Необхідно навести галузі застосування розглянутого матеріалу.

10.3 Порівняння властивостей легких бетонів

Матеріали: зразки легких бетонів: щільний та крупнопористий керамзитобетон, пінобетон, газобетон.

На основі проведених експериментів та вивчення зразків легких бетонів різної структури необхідно провести аналіз ефективності застосування кожного з матеріалів та порівняти властивості різних видів легких бетонів між собою.

Результати досліджень заносять до таблиці 10.3.


Таблиця 10.3

Властивості легких бетонів

Вид легкого бетону Середня густина, кг/м3 Коефіцієнт теплопровідності,Вт/(м×К ) Границя міцності при стиску, МПа (за вимогами ДСТУ)  
 
Щільний        
Крупнопористий        
Ніздрюватий: пінобетон газобетон        
       

Висновок повинен містити порівняння властивостей легких бетонів. Необхідно провести аналіз характеристик розглянутих матеріалів та визначити найбільш ефективні бетони з точки зору теплоізоляції та міцності.

Лабораторна робота № 11

Випробування нафтового бітуму

Короткі відомості

Бітум – це тверда або в’язкорідка суміш вуглеводнів та їх неметалевих похідних (метанового і нафтенового рядів) – асфальтенів, смол і масел, які відрізняються поміж собою молекулярною масою. Бітуми можуть бути природними та штучними. Нафтові бітуми залежно від технології отримання класифікують: на залишкові, окислені та крекінгові; за консистенцією: на тверді, напівтверді та розріджені; за призначенням: на дорожні, будівельні, покрівельні та ізоляційні. Різновиди бітуму (табл. 11.1) визначають за такими показниками: в'язкістю, розтяжністю та температурою розм'якшення.

Таблиця 11.1

Фізико-технічні властивості нафтових бітумів

Марка бітуму Температура розм'якшення бітуму, оС, не менше Глибина проникнення голки, 0,1 мм при t =25oC, не менше Розтяжність, см, при t =25oC, не менше Температура спалаху, оС, не менше
Будівельні (ГОСТ 6617)
БН-50/50 БН-70/30 БН-90/10   41-60 21-10 5-20 4,0 3,0 1,0  

Закінчення табл. 11.1





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...