Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок організації та основні заходи технічного забезпечення



Автотехнічне забезпечення - це комплекс организаційно-технічних заходів, що проводяться автомобільною службою і військами по забезпеченню і підтримці постійної бойової готовності автомобільної техніки і високої рухливості військ.

Автотехнічне забезпечення полягає в організації технічно правильного використання, технічного обслуговування і збереження автомобільної техніки, в проведенні своєчасного ремонту і евакуації несправних машин в цілях швидкого повернення їх в лад, в забезпеченні військ автомобільною технікою і майном, в підготовці фахівців служби, а також в організації захисту, охорони і оборони частин і установ служби.

В наступі завдання технічного забезпечення вирішуються в роті (батареї) екіпажами (розрахунками, водіями) машин з використанням запасних частин, інструмента й пристосувань (ЗІП), наявних на кожному танку, БМП, БТР, автомобілі, при знарядді й у батареї.

Для розв'язку завдань технічного забезпечення в кожному батальйоні є відділення технічного обслуговування, яке звичайно включає: командира, старшого механіка, старшого майстра з ремонту електро й спецобладнання, майстри з ремонту озброєння, радиомастера, старшого водія-механіка й водії-слюсарі.

Оснащення відділення технічного обслуговування майстернями залежить від кількості й типу техніки, що перебуває на озброєнні батальйону, а склад його визначається штатом.

На оснащенні відділень технічного обслуговування механізованих і танкових батальйонів перебувають машини технічної допомоги (МТП, МТП-2), майстерні технічного обслуговування (МТО-70, МТО-80, МТО-172, МТО- БТР, МТО- АТ і ін.).

Відділення призначені для надання допомоги екіпажам (водіям) у проведенні технічного обслуговування, усунення дрібних технічних несправностей, а також для виконання нетрудомістких поточних ремонтів озброєння й техніки, засобів зв'язку, тобто можуть частково виконувати роботи комплексного характеру. Устаткування майстерні технічного обслуговування (МТО) дозволяє виконувати операції по промиванню фільтрів, перевірці й регулюванню вузлів, агрегатів і механізмів; усуненню відмов і несправностей; заміні вузлів і агрегатів; підфарбуванню, зовнішній мийці й дозаправленню об'єктів ГСМ.

У ході бойових дій батальйон може підсилюватися ремонтними підрозділами й засобами евакуації й ремонту бригади.

Оскільки при організації наступального бою головна увага приділяється веденню маневрених дій, усе більш успішному і повному використанню результатів ракетних ударів, посадовці автомобільної служби повинні освоїти принцип автотехнічного забезпечення військ, ведучих наступ з високими темпами і на велику глибину.

Технічне забезпечення автомобільної і бронетанкової техніки організується заступником командира роти (батальйону) по озброєнню (старшим техніком роти) на основі рішення командира на бій, його вказівок по технічному забезпеченню, а також розпорядження старшого командира (начальника).

Заступник командира роти (батальйону) по озброєнню (старший технік роти) зобов'язаний: постійно знати завдання роти (батальйону), її укомплектованість озброєнням, технікою і їх технічний стан, забезпеченість ракетами, боєприпасами й військово-технічним майном; керувати підготовкою озброєння й техніки до бою (маршу) і їх технічним обслуговуванням; організовувати й вести спостереження за бойовими машинами в бої, установлювати причини виходу їх з ладу; організовувати евакуацію, ремонт озброєння й техніки, своєчасне повернення їх у лад і передачу вишедших з ладу машин засобам старшого командира; підтримувати постійний зв'язок із заступником командира батальйону (полку) по озброєнню, ремонтно-евакуаційною (ремонтною) групою, доповідати їм і своєму командирові про кількість, місцезнаходження й технічному стані вибулих з ладу озброєння й техніки й заходах, прийнятих для їхнього відновлення.

При організації бою командир роти (батальйону) з питань технічного забезпечення звичайно вказує: розміри й строки створення запасів боєприпасів, норми їх витрати й порядок підвозу; час і обсяг технічного обслуговування; порядок евакуації й ремонту озброєння й техніки в період підготовки й у ході бою; місця розгортання підрозділу технічного забезпечення батальйону й порядок його переміщення в ході бою (маршу); місце й порядок поповнення підрозділів ракетами й боєприпасами, а також повідомляє райони розташування підрозділів ремонтної роти полку, місця організації збірних пунктів ушкоджених машин (ЗППМ), шляхи підвозу й евакуації.

При визначенні часу й порядку проведення технічного обслуговування командир батальйону виходить із характеру майбутніх бойових дій, прийнятого їм рішення на бій часу, що приділяється, на підготовку до бою командиром частини.

При визначенні часу й обсягу обслуговування командир батальйону виходить із реального технічного стану, типу й марок машин, наявних на озброєнні. Обсяг, періодичність і тривалість робіт з обслуговування техніки, різні для кожного типу й марки машин.

У ході бою командир роти (батальйону) особисто (через начальника штабу, заступника по озброєнню й командирів взводів (рот) здійснює контроль над технічним станом і боєздатністю озброєння й техніки, за витратою ракет, боєприпасів і своєчасною доставкою їх у підрозділи, доповідає про це командирові батальйону (полку) або його заступникові по озброєнню) і подає заявки на поповнення підрозділів необхідними матеріальними засобами.

Порядок використання, розміщення і переміщення автомобільної техніки в ході боя.

Умови використання автомобільної техніки в ході наступательного бою характеризуються інтенсивною експлуатацією машин у важких дорожніх умовах і поза дорогами, використанням їх безпосередньо на полі бою з подоланням численних природних і штучних перешкод, трудністю укриття і маскування машин в ході бою, оскільки автомобілі і бронетранспортери переміщаються, як правило, під систематичною дією авіації і вогню супротивника, складністю рішення питань розміщення автомобільного транспорту і своєчасного переміщення його в ході бою.

Автомобільна і бронетанкова техніка механізованого (танкового) батальона в наступі використовується для вирішення найрізноманітніших завдань, з яких основними є: перевезення особового складу, транспортування артилерійських систем, минометів і іншого озброєння, підвезення матеріальних засобів, ремонт пошкоджених машин і виробнично технічних обслуговувань їх, евакуація несправних машин з поля бою і т. д.

В ході бою бронетранспортери (бойові машини піхоти), а також машини, що несуть на собі озброєння, використовуються безпосередньо в бойових порядках наступаючих підрозділів.

У сучасному бою при надійному подавленні і знищенні супротивника механізований (танковий) батальйон може наступати услід за танками на бронетранспортерах і БМП. В цьому випадку бойовий порядок батальйону може складатися з бойових ліній на БТР (БМП) з інтервалом між ними до 100 м. Якщо ж бойова обстановка і умови місцевості не дозволяють використовувати БТР (БМП) в бойовому порядку підрозділів, то наступ ведеться в пішому порядку за танками. В цьому випадку БТР (БМП) просуваються в 100-200 м за танками, знищуючи вогневі, і передусім протитанкові засоби і живу силу супротивника.

Артилерійські тягачі використовуються для забезпечення маневру артилерії на полі бою. При знаходженні знарядь і мінометів на вогневих позиціях тягачі розташовуються ззаду вогневих позицій на видаленні зорового зв'язку (до 300-500 м) в укриттях.

Машини підрозділів зв'язку і хімічної розвідки розміщуються в районах пунктів управління (КП, ТПУ), а машини розвідувальних, інженерно-саперних, автотранспортних, ремонтних, медичних і інших підрозділів, зі своїми підрозділами у відведених для них районах.

Порядок переміщення і розміщення машин визначається рішенням командира з урахуванням потреб в машинах для бою і умов місцевості.

Порядок переміщення машин в ході наступу залежить від характеру ведення наступального бою, призначення того або іншого підрозділу і ролі, що відводиться йому, в бою.

Артилерійські тягачі і автомобілі зі встановленим на них озброєнням переміщаються в ході бою від однієї вогневої позиції до іншої. Частота зміни вогневих позицій, а отже, і величина переміщення від однієї вогневої позиції до іншої визначається залежно від характеру завдань, вирішуваних підрозділами.

Машини інших підрозділів механізованого (танкового) батальйону, що забезпечують бойові дії його, переміщаються зі своїми підрозділами.

Ремонтні майстерні батальйону розміщуються за боєвими порядками на напрямі, де сосредоточуються основні зусилля і де очікується найбільший вихід машин з ладу з урахуванням умов місцевості, наявності доріг, зручності розгортання, роботи, охорони і оборони.

При висуненні батальйону з вичікувального району на рубіж атаки ремонтні майстерні слідують, як правило, в хвості колони, виконуючи функції технічного замикання.

В ході бою ремонтна майстерня переміщається за бойовим порядками і зупиняється безпосередньо на полі бою для надання технічної допомоги пошкодженим машинам. За добу бою вона може переміщатися до пяти-шести разів.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 1754 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...