Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дедиференцыонування та калусогенез як основа створення клітинних культур



Основним типом культивуючих рослинник клітин являється калусна. Значно рідше культивують клітини опухлів рослин різного походження. Калусна клітина, врезультаті ділення якої виникає калусна тканина або калус, представляє один із типів клітинної диференціації. Для рослини, калус це тканини що зявляється в надзвичайних ситуаціях і функціонує короткий час. Ця тканина захищає місце ураження і накопичує поживні речовини, для регенерації. Для отримання культивуючих калусних клітин фрагменти тканин різних органів (експланти) поміщають на штукчне поживне середовище. Для отримання калусних клітин, повинна бути повна стерильність.

Особливості дедиференціонування клітин експланта і калусогенеза залежить від епігенетичних властивостей тканини.

Клітини на штучному поживному середовищі повинні дедефирінціюватися, тобто втратити структури характерні для їх спецефічних функцій в рослині і повернутися до стану ділення клітини.

Техніка культивування клітин рослин дозволяє отримати пересадочну калусну культуру із любих живих тканьових клітин рослин.Клітини, що різно диференційовані переходять in vitro до складного процесу дедиференціації, втрачають їм присущу структурну організацію і спецефічні функції і індукуються до ділення утворюючи первинний калус.





Дата публикования: 2015-01-25; Прочитано: 910 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...