Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що представляє собою процес дистиляції нафти і яке обладнання при цьому використовуєьбся?



Практично вся сира нафта після попереднього очищення піддіється перегонці на фракції, фракційна перегонка заснована на різниці в температурі кипіння окремих фракцій вуглеводів, близьких за фізичними властивостями.

Кипіння суміші почиінається при температурі, рівній середній температурікипіння складових частин. При цьому в пароподібну фазу переважно переходять низькокиплячі компоненти, а в рідкій залишаються висококиплячі компоненти, а в пароподібній фазі залишаться переважно легкі компоненти.

Таким чином, з вихідної суміші одержують три фракції. Одна з них, що залишилася рідкою при кипінні, містить переважно висококиплячі компоненти; третя, пароподібна, містить переважно низькокиплячі компоненти.

За рахунок однократних або багаторазових процесів кипіння і конденсації отриманих фракцій можно домогтисядосить повного поділу низько- і висококиплячих компонентів. Така перегонка дозволяє розділити нафту на фракції за температурами їхнього кипіння.

Технологічний процес пергонки складається з чотирьох операцій: нагрівання суміші, випаровування, конденсації й охолодження отриманних фракцій.

Нагрівання нафти і нафтопродуктів здійснюється в трубчастих печах, поділ сумішей на фракції проводиться в ректифікаційних колонах.

Нагріту суміш подають у нижню частину колони. Тиск у колоні нижче, ніж у трубках печі, тому суміш закипає і розділяється на дві фракції: пароподібну і рідку. Рідкі продукти ствкають у низ, а пари піднімаються на гору по колоні. У верхню частину колони подаються рідина, що зрошує, флегма- легка фракція, що протікає вниз з тарілки на тарілку по перелевних патрубках.

Пари, що знизу піднімаються, підходять під ковпак і барботують через шар рідини на тарілці. Зустрічаючись з гарячими парами, що піднімаються, рідина що зрошує колону, нагрівається і частково випаровується. Пари, віддаючи їй тепло, конденсуються (конденсат стікає в нижню частину колони).

Цей процес багаторазово повторюється по усій висоті колони на кожній тарілці. Таким чином, на кожній тарілці утвориться флегма визначеного фракційного складу, а до верху колони доходять пари найбільш легкої фракції. Вниз колони збирається рідина, що містить найбільш важкі фракції. Продукти прямої перегонки нафти умовно розділяють на три групи: паливні фракції, масляні дистиляти і гудрон. Найбільш цінна масляна фракція- бензинова. Масляні дистиляти відокремлюються при температурі 350-550 С і складаються з вуглеводів циклічної будови. Вихід масляних дистилятів з нафти становить 20-25%. Гідрон складається зі смолистих речовин, парафинів і важких вуглеводів щильної будови Вихід його залежить від повноти відгону мастил і становить 15-30%.

Таким чином первинна перегонка нафти дає лише грубі фракції порівнянно невисокого виходу і низької якості. Тому більшість з цих фракцій піддають додатковій вторинній термічній переробці.

.





Дата публикования: 2015-01-25; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...