Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові ресурси і їхні джерела



При функціонуванні підприємство має потребу у фінансових ресурсах, що фінансувати свою діяльність.

Фінансові ресурси підприємства — це грошові кошти, що знаходяться в його розпорядженні. Вони можуть бути спрямовані на розвиток виробництва, об’єктів невиробничої сфери, створення резервів. Та частина фінансових ресурсів, яка направляється на розвиток виробничо-комерційного процесу, являє собою капітал у його грошовій формі.

Таким чином, фінансовий капітал — це частина фінансових ресурсів підприємств, за допомогою якої підприємство створює додану вартість.

Загальна формула капіталу:

Г—Т—Г1,

де Г — грошові кошти, авансовані інвестором;

Т — товар (куплені засоби виробництва, робоча сила і т.п.);

Г1 — грошові кошти, отримані інвестором від продажу продукції, включаючи додаткову (додану) вартість.

капітал повинен знаходитися в постійному обороті. Чим більше за рік оборотів капіталу, тим більше прибуток в інвестора. У структуру капіталу входять кошти, що були вкладені в основні фонди, нематеріальні активи, оборотні фонди.

Фінансові ресурси підприємства утворюються за рахунок цілого ряду джерел. Серед них є власні, позикові і тимчасово притягнуті. Джерелами фінансових ресурсів є: прибуток, амортизаційні відрахування, засоби від продажу цінних паперів, пайові й інші внески юридичних і фізичних осіб, кредити, кошти від реалізації страхового поліса і т. ін.

Складові власного капіталу відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 2 “Баланс”, затвердженого наказом Мінфіну України № 87 від 31.03.99 представлені у рішенні вправи 4.2.

Статутний капітал являє собою суму внесків засновників господарюючого суб’єкта для забезпечення його життєдіяльності. Розмір статутного капіталу відповідає сумі, зареєстрованій в установчих документах. Збільшення або зменшення статутного капіталу може бути здійснено тільки у встановленому порядку і вимагає перереєстрації господарюючого суб’єкта. Як внески в статутний капітал можуть бути внесені споруди, устаткування, матеріальні цінності, цінні папери, нематеріальні активи, грошові кошти. Пайовий внесок може бути в матеріальній або в нематеріальній формі, наприклад у вигляді ноу-хау (це комплекс технічних знань і комерційних секретів). На відміну від секретів виробництва, ноу-хау не патентується, оскільки значною мірою складається з різних прийомів, навичок і ін. У світовій практиці ціна ноу-хау складає від 5 до 20% майбутнього прибутку.

Вартість внесків засновників оцінюється в грошовому вираженні.

Інвестиції — це сума коштів, яку вкладає інвестор і яка дає йому можливість стати одним із власників підприємства і розраховувати на отримання визначеної частини доходу.

Кредити можуть бути банківськими або комерційними. Комерційний кредит являє собою відстрочку платежів одного господарюючого суб’єкта іншому. Може бути у формі вексельного кредиту, фірмовий або відкритий рахунки або у формі авансу покупця постачальникові.

Основні джерела формування фінансових ресурсів відбиті в рис. 4.1.



Рис. 4.1. Джерела формування фінансових ресурсів






Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...