Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації щодо порядку розробки алгоритму



Зважаючи на властивості алгоритму, слід обов’язково підкреслити принципову різницю між поняттям алгоритму та планом рішення задачі.

 
Пункти плану визначають, що треба зробити. При цьому допускається, що виконавець сам визначає, як це треба виконати. В той час алгоритм у своїх приписах однозначно визначає, що і як треба робити.

Алгоритм завжди потребує обов’язкового виконання, він не може розглядатися як сукупність певних пропозицій, які можуть бути прийняті або не прийняті до уваги.

Алгоритм обов’язково потребує для його виконання завдання хоча б одного варіанту вихідних (початкових) даних (алгоритм повинен мати хоча б один вхід).

Алгоритм завжди є результативним, тобто безумовно гарантує при його виконанні одержання шуканого результату за наявності вихідних даних.

Алгоритм принципово заперечує внесення будь-яких змін у порядок подання приписів та у самі приписи під час його виконання.

Алгоритм відрізняє категоричність: виконавцеві заборонена будь-яка самостійність або творчість під час розв’язання завдання. Він повинен безумовно виконувати всі подані у алгоритмі приписи. Тому останні завжди мають вигляд інструкцій у наказовій формі.

Алгоритм вимагає суворого послідовного виконання кожної завданої дії. Це означає, що виконавець не має права виконувати наступну дію, не завершивши повністю та остаточно поточну. Тому, наприклад, при запису елементарних приписів у такій послідовності

y=x +2;

x =2;

подати значення y,

результат (значення y ) ніколи не буде знайдений, оскільки виконавець (яким розглядається, в першу чергу, комп’ютер) не зможе визначити значення y в першому приписі.

Розробка алгоритму є творчою задачею. Тому вона передбачає, як і будь-яка творча робота, перегляд різних варіантів, критичний їх аналіз, виконання спроб та повернення до початку, тобто передбачає поступове наближення до працездатного бажаного варіанту.

Кожний розробник алгоритму, в принципі, йде своїм шляхом, який залежить від його кваліфікації та розуміння поставленого завдання. Це означає, що однаковий шуканий результат може бути знайдений з використанням різних алгоритмів. Розроблені алгоритми можуть бути порівняні між собою за якимись ознаками, що дозволяють визначити найкращий з них. Наприклад, кращим алгоритмом можна вважати той, що виконується за найменший час або потребує найменшого обсягу пам’яті машини. Тому можна вести мову про ефективність алгоритму.

Разом з тим можна сформулювати загальні прийоми та рекомендації, які супроводжують розробку алгоритму. Нижче наводяться певні рекомендації, які доцільно враховувати під час розробки алгоритму.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 388 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...