Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Менеджери транзакцій



Особливістю багаторівневих архітектур є використання менеджерів транзакцій[6] (МТ), які дозволяють одному серверу додатків одночасно обмінюватися даними з декількома серверами баз даних. Хоча сервери Oracle мають механізм виконання розподілених транзакцій, проте якщо користувач зберігає частину інформації в БД Oracle, частину в БД Informix, а частину в текстових файлах, то без менеджера транзакцій не обійтися.

МТ використовується для управління розподіленими різнорідними операціями і узгодження дій різних компонентів ІС. Треба відзначити, що практично будь-яке складне ПЗ вимагає використання менеджера транзакцій. Наприклад, банківські системи повинні здійснювати різні перетворення подання документів, тобто працювати одночасно з даними, що зберігаються як в базах даних, так і в звичайних файлах, – саме ці функції й допомагає виконувати МТ.

Менеджер транзакцій – це програма або комплекс програм, за допомогою яких можна узгодити роботу різних компонентів інформаційної системи. Логічно MT поділяється на декілька частин:

– комунікаційний менеджер (Communication Manager), що контролює обмін повідомленнями між компонентами ІС;

– менеджер авторизації (Authorisation Manager), який забезпечує аутентифікацію користувачів і перевірку їх прав доступу;

– менеджер транзакцій (Transaction Manager), що керує розподіленими операціями;

– менеджер ведення журнальних записів (Log Manager), який стежить за відновленням і відкатом розподілених операцій;

– менеджер блокувань (Lock Manager), що забезпечує правильний доступ до спільно використовуваних даних.

Зазвичай комунікаційний менеджер об'єднується з авторизаційним, а менеджер транзакцій працює спільно з менеджерами блокувань і системних записів. Причому такий менеджер рідко входить до комплекту поставки, оскільки його функції (ведення записів, розподіл ресурсів і контроль операцій), зазвичай, виконує сама база даних (наприклад, Oracle).

Перші менеджери транзакцій з'явилися на початку 70-х рр. ХХ ст. (наприклад, CICS); з тих пір вони мало змінилися ідеологічно, однак дуже істотно – технологічно. Найбільші ідеологічні зміни відбулися в комунікаційному менеджері, оскільки у цій області з'явилися нові об’єктно-орієнтовані технології (CORBA, DCOM тощо). Через бурний розвиток комунікаційних засобів в майбутньому треба очікувати широкого використання різних типів менеджерів транзакцій.

Таким чином, багаторівнева архітектура ”клієнт-сервер” дозволяє істотно спростити розподілені обчислення, роблячи їх не тільки більш надійними, а й більш доступними. Поява таких засобів, як Java, спрощує зв'язок сервера додатків з клієнтами, а об’єктно-орієнтовані МТ забезпечують узгоджену роботу сервера додатків з базами даних. В результаті створюються усі передумови для створення складних розподілених ІС, які ефективно використовують усі переваги сучасних технологій.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...