Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаття 163. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції,що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер



1. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, -
караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі до трьох років.
2. Ті самі дії, вчинені щодо державних чи громадських діячів або вчинені службовою особою, або з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 176. Порушення авторського права і суміжних прав

1. Незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, -
караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення.
2. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або завдали матеріальної шкоди у великому розмірі, - караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти
років, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення.
3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені службовою особою з використанням службового становища або організованою групою, або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, - караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого та з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для їх виготовлення.

Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

Незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, що публічно демонструється, чи в засобах масової інформації, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення

1. Підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів на переказ чи платіжних карток або їх використання чи збут - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Стаття 231. Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю

Умисні дії, спрямовані на отримання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю, з метою розголошення чи іншого використання цих відомостей, а також незаконне використання таких відомостей, якщо це спричинило істотну шкоду суб'єкту господарської діяльності, - караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Стаття 232. Розголошення комерційної або банківської таємниці

Умисне розголошення комерційної або банківської таємниці без згоди її власника особою, якій ця таємниця відома у зв'язку з професійною або службовою діяльністю, якщо воно вчинене з корисливих чи інших особистих мотивів і завдало істотної шкоди
суб'єкту господарської діяльності, - карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Стаття 232-1. Незаконне використання інсайдерської інформації

Умисне незаконне розголошення, передача або надання доступу до інсайдерської інформації, а так само надання з використанням такої інформації рекомендацій стосовно придбання або відчуження цінних паперів чи похідних (деривативів), якщо це призвело до отримання особою, яка вчинила зазначені дії, чи третіми особами необґрунтованогоприбутку в значному розмірі, або уникнення учасником фондового ринку чи третіми особами значних збитків, або якщо це заподіяло значну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - караються штрафом від семисот п'ятдесяти до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стаття 328. Розголошення державної таємниці

1. Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стаття 329. Втрата документів, що містять державну
таємницю

1. Втрата документів або інших матеріальних носіїв секретної інформації, що містять державну таємницю, а також предметів, відомості про які становлять державну таємницю, особою, якій вони були довірені, якщо втрата стала результатом порушення встановленого законом порядку поводження із зазначеними документами та іншими матеріальними носіями секретної інформації або предметами, - карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Стаття 330. Передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію,яка знаходиться у володінні держави

1. Передача або збирання з метою передачі іноземним підприємствам, установам, організаціям або їх представникам економічних, науково-технічних або інших відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави,
особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
2. Ті самі дії, вчинені з корисливих мотивів, або такі, що спричинили тяжкі наслідки для інтересів держави, або вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, -караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 359. Незаконні придбання, збут або використання
спеціальних технічних засобів отримання інформації

1. Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання - караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.
3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років

Стаття 360. Умисне пошкодження ліній зв'язку

Умисне пошкодження кабельної, радіорелейної, повітряної лінії зв'язку, проводового мовлення або споруд чи обладнання, які входять до їх складу, якщо воно спричинило тимчасове припинення зв'язку, - карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.

Стаття 361. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку

1. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, - карається штрафом від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною
діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.
2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду, - караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.

Стаття 361-1. Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут

Стаття 361-2. Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації

Стаття 362. Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних
машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї

Стаття 363. Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється

Стаття 363-1. Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів),
автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку шляхом масового
розповсюдження повідомлень електрозв'язку

2. Data Encryption Standard

DES — це симетричний алгоритм шифрування даних, стандарт шифрування прийнятий урядом США із 1976 до кінця 1990-х, з часом набув міжнародного застосування.

• Ще з часу свого розроблення алгоритм викликав неоднозначні відгуки.

• Оскільки DES містив засекречені елементи своєї структури, породжувались побоювання щодо можливості контролю з боку Національного Агенства Безпеки США.

• Алгоритм піддавався критиці за малу довжину ключа, що, врешті, після бурних обговорень та контролю академічної громадськості, не завадило йому стати загальноприйнятим стандартом.

• DES дав поштовх сучасним уявленням про блокові алгоритми шифрування та криптоаналіз.

Головні переваги алгоритму DES

• Використання лише одного ключа довжиною 56 біт.

• Зашифрувавши повідомлення за допомогою одного пакету програм, для розшифрування можна використовувати будь-який інший пакет програм, що відповідає стандарту DES.

• Відносна простота алгоритму забезпечує високу швидкість обробки

Схема шифрування алгоритму DES

• Вихідний текст – блок 64 біт

• Процес шифрування полягає в:

• Початковій перестановці;

• 16 циклах шифрування;

• Кінцевій перестановці

Стандарт шифрування DES

• Шифрування та дешифрування DES складається з 16 циклів.

• Під час кожного циклу виконуються ті самі обчислення, однак на підставі результатів обчислень із попереднього циклу та спеціального циклового підключа, що утворюється з головного 64-бітового ключа

• Додатково перед першим і після останнього циклу біти даних переставляються фіксованим способом

Отримання підключа DES

• Для отримання підключа на початку усувають 8 бітів парності, що містяться в ключі.

• Тоді з решти 56 бітів утворюються 16 підключів, кожний з яких складається з 48 біт.

• Таким способом утворений і-й підключ Ki використовують під час і-го циклу.

• У цьому разі підключ складається з наперед визначених бітів початкового ключа.

• Для кожного підключа ці біти є іншими, розташованими в іншій послідовності, утвореній за допомогою циклічного зсуву.

(також інф. із МВ до ЛР – ст.. 56)

3. Системи прихованої передачі даних застосовують для організації таємної комунікації. Вони відрізняються від усіх інших тим, що в цьому випадку оригінальний вміст контейнера не грає ніякої ролі ні для відправника, ні для одержувача, яких цікавить лише успішна передача повідомлення, вміщеного в ньому. Разом із тим потрібно обов’язково враховувати те, що факт відправлення контейнера від відправника до одержувача не повинен виглядати дивним, а також не повинно спостерігатись помітних відхилень контейнера від норми. Основна мета таких систем – приховати наявність стеганоканалу, унеможливити розрізнення пустих і заповнених контейнерів без знання ключа. Для таких систем звичайно вважається, що контейнер не підлягає спотворенням в процесі його передачі по каналу зв’язку (Y Y =′), тому що таємна комунікація відбувається через відкритий канал цифрової мережі, наприклад, Інтернет, що забезпечує відсутність спотворень інформації при її передачі. В першу чергу для цих стеганосистем характерна наявність пасивного порушника, який намагається виявити факт експлуатації системи й прочитати таємну інформацію. Пропускна здатність стеганоканалу, під якою розуміють відношення розміру контейнера до розміру повідомлення, для систем прихованої передачі даних повинна бути суттєво вищою, ніж для інших видів систем.

Системи цифрових водяних знаків (ЦВЗ) актуальні для широкого ряду практичних застосувань, таких як завадостійка автентифікація аудіо та візуальних даних (зокрема контроль цілісності знімків камер спостереження, записів телефонних розмов и т.п.), автентифікація власника даних (захист авторських прав), автентифікація джерела даних, контроль телевізійного та радіомовлення, контроль копіювання і т.д. Стеганосистеми ЦВЗ мають на увазі два об’єкти інформаційного інтересу – вкраплене повідомлення та контейнер. Їх основна мета – зберегти цілісність вкрапленого повідомлення після певного ряду можливих модифікацій стеганоконтейнера. Характерними атаками виступають активні та зловмисні атаки порушника, а також ненавмисні атаки, спричинені обробкою контейнера. ЦВЗ, як правило, має невеликий розмір, що дозволяє вкрапити його так, щоб забезпечити стійкість до ненавмисних та активних атак.

Системи ідентифікаційних номерів можна розглядати як частинний випадок систем ЦВЗ. Ідентифікаційні номери – це унікальні ЦВЗ, які, як правило, вкраплюються в набір копій цифрового контейнера з метою їх подальшої ідентифікації та контролю розповсюдження. За допомогою стеганосистем ідентифікаційних номерів можна визначити, який з легальних користувачів контейнера порушує правила його використання. Небезпечною та специфічною для даного виду стеганосистем є атака змовою (коаліцією): декілька користувачів, кожен з яких отримав свій екземпляр контейнера з вкрапленим у нього унікальним ідентифікаційним номером, стають порушниками та, погоджено діючи, намагаються побудувати досить близьку до оригіналу оцінку пустого контейнера, що зберігає його функціональність, але не містить ідентифікаційної інформації. На практиці це актуально, наприклад, для задач захисту авторських прав та прав власності на CD/DVDдиски з музикою чи фільмами і т.п. Стеганосистеми заголовків відрізняються від усіх попередніх в першу чергу відсутністю порушника. Їх основна мета – прихована анотація даних, зберігання різнорідної інформації у єдиному цілому таким чином, щоб різні типи даних не заважали одні одним з точки зору комфорту їх сприйняття. На практиці за допомогою таких систем зручно організовувати, наприклад, швидкий пошук по мультимедійним базам даних, анотування медичних знімків, музики, зображень і т.і. Такі системи будують на основі методів та алгоритмів вкраплення ЦВЗ із забезпеченням стійкості до операцій обробки контейнера у каналі, що не пов’язані з функціонуванням стеганосистеми.

общая иф-я по стеганографии – слайды лк 14





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 833 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...