Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і предмет науки конституційного права



Наука конституційного права України – це галузева юридична наука, що являє собою цілісну систему узагальнених знань, висновків та ідей щодо про явища і події політико-правової дійсності.Предметом даної науки є чотири види політико-правових явищ: конституційно-правові відносини, конституційно-правові норми, політико-правова практика і конституційно-правові доктрини. Предмет науки конституційного права України є доволі широким і має тенденцію до подальшого розширення, оскільки політико-правова практика ставить нові проблеми, на які наука має надавати аргументовані відповіді. Тому до її предмету належать не тільки норми й інститути даної галузі права, але й аналіз великого кола політико-правових відносин, їх специфіки, засади їх виникнення, розвитку і припинення. Ефективність дії конституційно-правових норм та інститутів, пропозиції щодо підвищення результативності їх впливу на суспільні відносини – важливе завдання цієї науки.Наука конституційного права вивчає практику реалізації конституційно-правових норм, досліджує закономірності розвитку галузі конституційного права, формулює практичні рекомендації з метою вдосконалення конституційно-правових норм і конституційно-правових відносин. До предмету науки конституційного права України належить також розробка комплексних теоретичних проблем становлення народовладдя в нашій країні та його конституційного регулювання, сутність народного, державного і національного суверенітетів, а також форми і механізми реалізації народовладдя на практиці. Вона аналізує проблеми і труднощі розвитку конституційного процесу, механізми їх вирішення.В умовах становлення в Україні конституціоналізму на основі загальнолюдських цінностей важливим предметом науки є аналіз сутності, принципів, функцій Конституції, механізму її прийняття та зміни, ролі конституційного законодавства в демократизації суспільних відносин, у формуванні правової держави та громадянського суспільства.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...