Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип дії біполярного транзистора



Принцип роботи БТ розглянемо на прикладі БТ р-n-р (бездрейфового).

Транзистори р-n-р та n-р-n типу мають однакові принципи дії.

Нехай до емітерного переходу прикладена пряма напруга, а до колекторного зворотна. Тобто – включення нормальне, режим активний: емітерний перехід відкритий, потенційний бар’єр його знижений, а опір невеликий, колекторний перехід закритий, потенційний бар’єр його збільшений, а опір великий.

 
 


Принцип дії БТ (бездрейфового) оснований на використанні наступних явищ:

1) інжекції неосновних носіїв в область бази;

2) переносу інжектованих носіїв через базу внаслідок дифузії;

3) екстракції носіїв із бази в колектор полем колекторного переходу.

При прямій напрузі на емітерному переході із емітера в базу інжектуються дірки, а із бази в емітер електрони. Потік електронів не призводить до зміни струму колектора, а відповідно є бескористним. Тому необхідно, щоб струм інжекції через ЕП по можливості утворювався потоком дірок. Це досягається тим, що концентрація домішок в емітерній області значно вище, ніж в області бази: .

Під впливом рекомбінаційних процесів не всі дірки попадають в колектор, а тільки частина.

Через колекторний перехід крім струму є струм рівноважних неосновних носіїв бази − зворотний струм колекторного переходу.

Вираз для струму колектора:

 
(**)

БT являє собою керований елемент, оскільки значення його колекторного струму залежить від значень струмів емітера і бази . При цьому значення струму істотно залежить від ефективності взаємодії двох р-n -переходів, яка в свою чергу забезпечується співвідношенням .

Опір зворотно зміщеного колекторного переходу (при підключенні до нього зворотної напруги) дуже великий (сотні кОм). Тому в коло колектора можна вмикати навантажувальні резистори з надто великими опорами, не змінюючи значення колекторного струму. Відповідно в колі навантаження буде виділятися значна потужність.

Опір прямо зміщеного емітерного переходу, навпаки, надто малий (десятки Ом). Тому при майже однакових значеннях емітерного і колекторного струмів потужність, що споживається в колі емітера, виявляється істотно менше потужності, яка виділяється у колі навантаження. Це свідчить про те, що БT є прилад, який підсилює потужність.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 411 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...