Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасний зміст та завдання менеджменту конкурентоспроможності



Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства являє собою напрям менеджменту підприємства, спрямованого на формування, розвиток і реалізацію конкурентних переваг та забезпечення життєздатності підприємства як суб’ єкта міжнародної економічної діяльності.

Об’єктом управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства є рівень міжнародної конкурентоспроможності, необхідний і достатній для забезпечення життєздатності підприємства як суб’ єкта міжнародної конкуренції.

Проблеми рівня міжнародної конкурентоспроможності не є лише власною справою окремого підприємства, оскільки воно виступає як частина більш складної національної, територіальної й галузевої господарської системи. Вплив рівня міжнародної конкурентоспроможності підприємства мають відчувати не тільки його робітники, а й партнери по кооперації, місце (регіон) розташування підприємства та дер’ жава, валютні надходження бюджету якої формуються з доходів суб’єктів її зовнішньоекономічної діяльності. Отже, проблема міжнародної конкурентоспроможності підприєм. має не тільки мікроекономічний зміст, а й загальнодержавний характер.Визначення цього факту об’єктивно обумовлює головне завдання» управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства — забезпечення життєздатності та сталого функціонуваї підприємства як суб’єкта світогосподарських зв’язків за будь-яі економічних, політичних, соціальних та інших змін у його зовн-му середовищі.

Суб’єктами управління міжнародною конкурентоспроможністю нідприємства є певне коло осіб, що реалізують його завдання.: 1. власник підприємства, який при будь-яких умовах повинен брати безпосередню участь у формуванні стратегічних цілей і завдань підпр, пов'язаних з ек. інтересами та фін. можливостями власника;2. вищий управлінський персонал підпр-ва (директор, заступники директора та керівники тих підрозділів підп, що формують ланцюг цінностей підпр);3. лінійні менеджери операційних підрозділів підпр, які є відповідальними за ефективну реалізацію планів дій із забезпечення належного рівня конкурентоспр-ті;4. менеджери-економісти консалтингових фірм, що залучаються на підприємство на платній основі для розробки та реалізації стратегії підвищення конкурентоспр-ті;5. державні та відомчі управлінські структури та органи, повноваження яких визначаються відповідними нормативними документами.

Сучасна світова практика дає можливість визначити наступні п’ять груп об’єктів управління міжнародною конкурентоспроможністю підпр:1) власник підприємства, який за будь-яких умов має брати безпо-^редню участь у формуванні стратегічних цілей та завдань підприєм-•ьаі пов’язаних з економічними інтересами та фінансовими можливостями власника;2) вищий управлінський персонал підприємства (заступники директора та керівники підрозділів операційної діяльності підприємства, з яких складається ланцюг цінностей під-ва);3) лінійні менеджери операційних підрозділів підприємства, які мають відповідний рівень підготовки (бажано на рівні магістра);4) менеджери-економісти консалтингових фірм, що залучаються на підприємство на платній основі для розробки та реалізації стратегії міжнародної конкурентоспроможності підприємства з метою переведення реального її рівня у бажаний;5) державні та відомчі управлінські структури та органи, повноваження яких визначається відповідними нормативними документами.

Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства має бути спрямованим на:

а) нейтралізацію (подолання) або обмеження кількості негативних (деструктивних) чинників впливу на рівень конкурентоспроможності підприємства шляхом формування захисту проти них;б) використання позитивних зовнішніх чинників впливу для нарощування та реалізації конкурентних переваг підприємства;в) відтворювання та нарощування конкурентоспроможності підприємства на ґрунті розвитку його топ-характеристик, ринково-продуктової та просторово-часової його адаптації до змін зовнішнього середовища;г) забезпечення гнучкості управлінських дій і рішень — їх синхронізації з динамікою дії негативних та позитивних чинників конкуренції на певному ринку.

Процес управління конкурентоспроможністю підпр включає в себе наступні дії: моніторинг конк середовища та оцінку конкурентної ситуації в галузі та на ринку; діагностика конкурентоспр-ті підпр та його основних суперників; конк позиціонування підприємства - вибір стратегічних господарських підрозділів із перевагами в конк боротьбі; розробка концепції та стратегії упр конкурентоспр-тю підпр; реалізація конк стратегії підпр.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...