Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методологічна основа управління міжнародною конкуренто-спроможністю підприємства



Домінуючі концепції управління підприємством.Системний підхід – умкп базується на використанні підходу, згідно якого підприємство розглядається як складна динамічна соціотехнічна відкрита та не детермінована економічна одиниця.

Маркетинговий підхід. Менеджмент кон-ті з позицій такого підходу орієнтує компанію на максимальне задоволення потреб споживачів шляхом створення кращої споживчої цінності, ніж у конкурентів.

Динамічний підхід. При застосуванні такого підходу УК розглядається в процесі розвитку компанії, що дозволяє виявити етапи конкурентного управління, спрогнозувати стан об’єкту управління у майбутньому. Ядром цього підходу є концепція «життєвого циклу» товару, технології та підприємства.

Ситуаційний підхід. В межах ситуаційного підходу до управління МКП увага зосереджується на застосуванні специфічних прийомів та методів управління МК конкретного підприємства, враховуючи конкретні економічні фактори та ринкову ситуацію, які впливають на рівень конкур-ті підприємства в конкретний період часу. Процесний підхід. Сутність та механізм конкурентного управління випливає з традиційного бачення менеджменту як безупинного процесу реалізації взаємопов’язаних дій з реалізації управлінських функцій: планування, організації, мотивації, контролю та координації.

Ресурсний підхід. В межах рес. Підходу до умкп увага зосереджується на визначенні та аналізі стратегічних ресурсів підприємства, забезпеченні їх поступової капіталізації – перетворення їх з потенціалу успіху на стратегічні чинники успіху підприємства. Саме ресурсні обмеження визначають можливості та результативність програм нарощування міжнародної конкурентоспроможності підприємства.

Концептуальна модель процесу УМКП. Моделювання системи умкп можливе лише за умови формалізації її як процесу. Формалізація процесу управління – це розклад, виокремлення і виявлення причинно-наслідкових зв’язків між окремими етапами (блоками) процесу управління та послідовності дій, спрямованих на реалізацію поставленої мети управління. Це аналітичне підґрунтя для розробки його концептуальної моделі та її практичного використання. Концептуальна модель процесу УМКП – це послідовність логічно взаємопов’язаних етапів, які розкривають структуру процесу управління конкурентоспроможністю, його сутність, цілі, механізми і результати заходів конкурентного управління. Включає етапи: 1) діагностика рівня мкп, 2)обґрунтування необхідності та можливостей умкп, 3)визначення мети та завдань 4)ідентифікація суб’єкта умкп, 5) ідентифікація і оцінка ключових активів і топ-характеристик під-ва, 6) розробка і реалізація програми розвитку ключових активів і топ-хар-к під-ва, 7)моніторинг розвитку ключових активів і топ-характеристик під-ва, 8) відтворення (підтримка) ключових компетенцій і конк.переваг під-ва.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...