Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конкурентні стратегії у сфері малого бізнесу



На даному етапі малі підприємства в кількісному відношенні складають самий крупний сектор ринкової економіки.

Але роль малого бізнесу є великою не тільки кількісно, але й функціонально, якщо виходити з тих задач, які він вирішує в економіці. Невеликі фірми утворюють свого роду фундамент, на якому виростають більш високі "поверхи" господарства і який багато в чому визначає архітектуру всієї будівлі. Малі фірми інтегрують, зв'язують економіку в єдине ціле. Тому, як вже було визначено вище, такий тип компаній називають комутантами, тобто з'єднувачами. В ринковій економіці наявність платоспроможного попиту на певний товар повинна автоматично продовжувати його пропозицію. Але сучасне виробництво може бути ефективним лише при певних умовах. Так, крупна фірма дає віддачу лише там, де виготовляється маса більш менш однотипових продуктів. Інакше крупна фірма не береться за випуск нерентабельного товару.

Малі підприємства мають ряд специфічних рис:

• Невеликі за розміром і зв'язані з обмеженим колом клієнтів. Ця риса особливо чітко проявляється в територіальне відособленому бізнесі місцевого значення. Наприклад, продовольчий магазин, який обслуговує невелике селище, має маленький оборот та вузьке коло відвідувачів. Такий магазин не цікавий для крупної фірми, а невелике підприємство цілком мо-же вести діло з прибутком.

• Мають різнорідні види товарів (послуг), які не можна задовольнити за допомогою високоефективного серійного виробництва. Прикладом може бути одна з найновіших галузей сфери послуг — створення програмного забезпечення для ЕОМ. Значна частина комерційного попиту на програми припадає на складення користувальних пакетів для окремих споживачів. Так, у США створенням програм тільки для персональних комп'ютерів у середині 80 років минулого століття займалося близько 3000 компаній.

• Численні, локальні потреби існують у всіх галузях народного господарства. Приклад — та ж мережа бензоколонок — сенсації існування полягає саме у територіальній розосередженості.

• Мінливі. При масових потребах коливання попиту стають середніми. Зникнення одних клієнтів компенсується появою інших. У локальному бізнесі споживачів мало. Зміна попиту навіть частини з них негайно і без усякого пом'якшення відбивається на виробникові.

Головне в стратегії малих підприємств – гнучкість.

Для виживання в конкурентній боротьбі малі підприємства частіше за все обирають один з трьох варіантів поведінки:

– діяльність в сферах, що традиційно обслуг тільки дрібним бізнесом;

– виконання функцій субпоставщика нескладних деталей чи напівфабрикатів для більш крупної компанії;

– випуск товарів або послуг, що копіюють чужі вироби.

Якщо ж у малої фірми за сприятливих обставин з’являється можливість вирости, вона має чотири варіанти поведінки:

 збільшити свою ефективність та добитися низьких пит. витрат («силова стратегія»);

 виробити ефективну стратегію, що захищає від конкурентів;

 не змінюватися і стати легкою здобиччю для першого ж сильного супротивника;

 не збільшувати розмірів свого бізнесу, так як це роблять на Заході більшість власників малих фірм, які не бажають радикального їх збільшення.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 628 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...