Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Озброєння і бомбове навантаження



Сукупність перерахованих показників, за винятком двох останніх, прийнято називати льотно-тактичними характеристиками літальних апаратів.

Максимальна швидкість (Vmax) - швидкість рівномірного прямолінійного горизонтального польоту літака при роботі рухової установки з найбільшою тягою, що дозволяється (без форсажу).

Крейсерська швидкість (Vкр) - швидкість горизонтального польоту, при якій досягається мінімальна витрата палива на кілометр шляху. Для дозвукових літаків:

Vкp = (0,7...0,8)×Vmax.

Для швидкостей польоту літаків і вертольотів установлена наступна градація діапазонів:

• швидкість до 100 м/с – малошвидкісні;

• від 100 до 300 м/с – дозвукові;

• від 300 до 640 м/с – швидкісні;

• більш 640 м/с – високошвидкісні.

Найвигідніша швидкість - швидкість польоту на мінімальній тязі двигунів, необхідної для горизонтального польоту, що забезпечує мінімальну витрату палива в одиницю часу і максимальну тривалість польоту.

Дальність польоту максимальна (Дmax) - максимальна відстань, що пролітає літак без бомбового й іншого навантаження з максимальним заправленням паливом. Максимальна дальність забезпечується при крейсерських режимах польоту літака.

Дальність польоту тактична (Дт) - максимальна відстань, що пролітається літаком з одним заправленням палива при штатному озброєнні і нормальному бомбовому навантаженні на оптимальній висоті.

Дт = (0, 7...0, 8)×Дпер

Бойовий радіус дії (Rбд) - найбільша відстань, на яку може видалитися літак для виконання бойового завдання при штатному озброєнні і нормальному бомбовому навантаженні і повернутися без проміжної посадки та дозаправлення на аеродром вильоту:

для груп літаків

Rбд = 0,3×Дт

для одиночних літаків на великих висотах

Rбд = 0,4×Дт.

Практична стеля літака (Нпр) - найбільша висота польоту, на якій у нього ще мається можливість при наборі висоти зі швидкістю не менш 5 м/с.

Бойова стеля (Нб) – висота польоту літака, на якій він здатний виконувати горизонтальний маневр із креном до 15...20° без утрати висоти й швидкості.

Динамічна стеля (Ндин) - висота, у момент виходу на яку літак має мінімальну швидкість, необхідну для збереження керованості.

Для висот польотів установлена наступна градація:

політ на висоті менш 200 м – гранично малі висоти;

від 200 м до 1000 м – малі висоти;

від 1000 м до 4000 м – середні висоти;

від 4000 м до 12 000 м – великі висоти;

від 12 000 м до 40 000 м – стратосферні висоти.

Маневреність – здатність літака змінювати з визначеною швидкістю параметри польоту: швидкість, висоту, напрямок. Маневреність характеризується перевантаженнями, що складають для бомбардувальників 2...3 одиниці, для винищувачів - до 10 одиниць.

Ефективна площа розсіювання (ЕПР) цілі — розмір еквівалентної металевої поверхні, від якої потік вторинного випромінювання створює в місці прийому такий саме потік, як і від реальної цілі.

Величина ЕПР залежить від електричних властивостей матеріалу конструкції літака і його покриття, співвідношення його геометричних розмірів і довжини хвилі, ракурсу опромінення, поляризаційних характеристик атмосфери й антен радіолокаційних станцій. Вимірюється в метрах квадратних і складає приблизно до 10 м2 для винищувачів і більш 10 м2 для бомбардувальників.

Маса порожнього літака - маса конструкції силової установки, систем з робочими рідинами і газами, незнімного устаткування, олії і залишків, що не зливаються, палива.

Маса спорядженого літака - маса порожнього літака, екіпажа з багажем і знімним устаткуванням.

Злітна маса - маса спорядженого літака з паливом і бойовим навантаженням.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 481 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...