Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форматування таблиць



Форматування тексту усередині таблиці виконується за допомогою тих же засобів, що і тексту поза нею. Пунктирні лінії, що розділяють осередку таблиць при редагуванні, не виводяться на печатку. При бажанні ці лінії можна не показувати на екрані. Висновком ліній керує пункт Сітка з меню Таблиця. При створенні таблиці або при роботі з вже існуючої можна скористатися автоматичним форматуванням (команда Автоформат меню Таблиця). При цьому на екрані з'являється діалогове вікно (див. рис. 4), що надає можливість вибрати один зі стилів рамок таблиці, а також скористатися готовими розробками по заливанню й обрамленню осередків.

Рисунок 4 - Вікно автоформатирования таблиці.

Засіб Автоформат таблиці не слід плутати зі звичайним засобом автоматичного форматування тексту, що викликається за допомогою пункту Автоформат і знаходиться в меню Вид. Автоматичне форматування таблиці включає не тільки зміна стилю тексту, але і задає вид першого й останнього рядка в таблиці.

Керування шириною і висотою осередків. Змінювати ширину стовпчиків і висоту рядків можна декількома способами.

Ширину стовпчика або висоту рядка зручно змінювати безпосередньо в таблиці за допомогою миші. Знаходячись на лінії, що розділяє стовпчика або рядка, курсор миші здобуває характерний для таблиці вид. Лінія-роздільник потрібно буксирувати в потрібному напрямку, змінюючи в такий спосіб ширину або висоту осередків.

Також за допомогою миші можна робити зміна ширини на лінійці форматування. На вертикальній і горизонтальній лінійці форматування маються спеціальні елементи для керування шириною колонок і висотою рядків у таблицях. Зміна того або іншого параметра досягається шляхом буксирування відповідного елемента лінійки форматування.

Нарешті, ширину і висоту осередків можна установити за допомогою діалогового вікна Висота і ширина осередку (див. рис. 5), що викликається командою з меню Таблиця.

Вікно включає двох сторінок опцій для настроювання параметрів рядків (сторінка Рядок) і колонок (сторінка Стовпець).

Висота рядка встановлюється в поле Висота рядків N. Замість N коштує число, що вказує номер змінюваного рядка. Перехід між рядками виконується за допомогою кнопок Попередній рядок і Наступний рядок. Щоб задати однакові параметри відразу для декількох рядків, перед активізацією вікна потрібно виділити ці рядки.

Рисунок 5 - Вікно установки висоти і ширини осередків.

У поле Відступ ліворуч указується відстань від лівого краю тексту в рядку до лівого поля сторінки.

Значення опції Вирівнювання визначає спосіб вирівнювання рядка відносно полів сторінки:

По лівому краї - вирівнювання по лівому полю сторінки;

По центрі - центрування;

По правому краї - вирівнювання по правому полю сторінки.

Варто розрізняти вирівнювання тексту усередині осередків і вирівнювання рядків таблиці відносно полів сторінки.

Параметри стовпчиків таблиці встановлюються за допомогою сторінки Стовпець. Як і при форматуванні рядків, якщо Ви хочете отформатировать відразу трохи колонок, потрібно їх попередньо вибрати. Кнопки Попередній стовпець і Наступний стовпець служать для переходу до попереднього і наступного стовпчика відповідно.

Ширина стовпчика (або декількох колонок) вказується в поле Ширина стовпця. У поле Інтервал між стовпцями указується відстань між границями осередків і їхнім умістом. Кнопка Автоподбор дозволяє автоматично змінити ширину стовпців відповідно до їх умісту.

Напрямок тексту. Текст усередині осередків таблиці може розташовуватися не тільки горизонтально, але і вертикально. Це досягається командою Напрямок тексту з меню Формат. У діалоговому вікні, що відкривається, можна вибрати бажаний напрямок тексту. Для зміни напрямку тексту можна використовувати і кнопку в панелі інструментів Таблиці і границі.

Заголовки стовпчиків таблиці. При роботі з таблицями часто приходиться зіштовхуватися з тим, що таблиця не уміщається на одній сторінці. Сприйняття документа поліпшується, якщо заголовки довгих таблиць повторюються при кожнім переході таблиці на нову сторінку.

Для керування автоматичним повторенням заголовка служить команда Заголовки в меню Таблиця. Перед тим як виконати цю команду, потрібно вибрати той рядок або кілька рядків таблиці, що будуть використані як заголовки.

Перетворення таблииы в текст, і навпаки. Word допускає перетворення таблиці в текст. Для цього необхідно виділити таблицю, а потім вибрати пункт Перетворити в текст із меню Таблиця. Після цієї дії Word запросить, які символи варто використовувати як роздільники осередків: маркери абзаців, символи табуляції, коми або інші (див. рис. 6)

Рисунок 6 - Вікно перетворення тексту в таблицю.

Формули в таблицях

1. Виділите осередок, у який буде поміщений результат.

2. У меню Таблиця виберіть команду Формула.

3. Якщо Word пропонує невідповідну формулу, видалите неї з поля Формула.

4. У списку Уставити функцію виберіть функцію. Наприклад, для складання чисел виберіть SUM.(рис.7)

Рисунок 7 - Користувальницький інтерфейс діалогового вікна Формула.

Для одержання додаткових зведень про доступні функції натисніть кнопку Вставить функцию.

Для посилання на осередки таблиці введіть у формулу адреси цих осередків у дужках. Наприклад, для підсумовування вмісту осередків A1 і B4 уведіть формулу = SUM(a1,b4).

Для одержання додаткових зведень про посилання на осередки таблиці натисніть кнопку

5. У поле Формат числа уведіть формат для чисел. Наприклад, для відображення чисел у вигляді відсотків виберіть 0,00%.

Примітка. Word уставляє результат обчислення в обраний осередок у виді полючи. При зміні посилань на осередки результати обчислень можна обновити, виділивши поле і натиснувши клавішу F9.

Посилання на осередки в таблиці

При выполнении вычислений в таблицах посилання на осередки таблиці мають вигляд A1, A2, B1, B2 і так далі, де буква вказує на стовпець, а номер представляє рядок. У Microsoft Word посилання на осередки, на відміну від посилань у Microsoft Excel, завжди є абсолютными ссылками і відображаються без значків долара. Наприклад, посилання на осередок A1 у Word те ж саме, що і посилання на осередок $A$1 у Excel.

А В С

 
А1

В1 С1
 
А2

В2 С2
 
А3

В3 С3
 
 
Ціна

Кол-во Сума
    =
    =
Разом * =

       
   
 
 


=А3*В3

= Sum(Above)
= Sum(B2:B3)

1.6 Границі і заливання.

Для індивідуально, нетипового оформлення таблиці необхідно отмаркировать осередку таблиці і вибрати команду Формат- Границі і Заливання (рис.8.)

Рисунок 8 - Вид діалогового вікна Границі і заливання.

Рамки і тіні. Для керування видом облямівки і тіні абзацу потрібно активізувати діалогове вікно Границя. Вибір параметрів облямівки абзацу виконується за допомогою сторінки опцій Границя – Тип:

Ø Немає – облямівка відсутнє;

Ø Рамка – абзац полягає в прямокутник;

Ø Тінь- абзац полягає в прямокутник з тінню;

Ø Об'ємна – рамка, що облямовує абзац, здобуває об'ємний вид, якщо це дозволяє тип лінії;

Ø Інша – окремі лінії можуть бути відсутні або бути різних видів.

Колір обрамлення встановлюється в поле зі списком Колір, а товщина і стиль лінії вибираються відповідно в списках Ширина і Тип.

Зовнішній вигляд обрамлення відображається в рамці Зразок. У вікні Параметри границі і заливання установлюються відстані в пунктах (пт) між сторонами абзацу і лініями рамки. Спеціальне поле Застосувати до дозволяє застосувати оформлення або до поточного абзацу, або тільки до ділянки тексту, якщо текст був виділений.

Наступна сторінка опцій вікна Границі і заливання називається Сторінка (див.рис.9)

Параметри, установлювані тут, дозволяють виконати обрамлення сторінок у всьому документі або в деяких розділах. Також на цій вкладці присутня спеціальне поле, що дозволяє установити границю у виді малюнків (наприклад, у виді ряду дерев). Інші поля на цій сторінці параметрів у точності збігаються з полями на сторінці Границя

Рисунок 9 - Вид діалогового вікна Границі і заливання (вкладка Сторінка).

Параметри затінення абзацу вказуються на третій сторінці діалогового вікна, що називається Заливання (див. рис.10)

Рисунок 10 - Вид діалогового вікна Границі і заливання (вкладка Заливання)

Затінення може застосовуватися і до абзаців, що мають обрамлення, і до абзаців, що не мають такого. У палітрі Заливання вибирається зразок заповнення. Різним значенням інтенсивності заповнення відповідають різні процентні значення При цьому менший відсоток відповідає світлому заповненню, 100%- абсолютно чорному. Крім інтенсивності заливання можна також установити штрихування в поле Тип

При завданні кольору шрифту Авто (за замовчуванням) текст виводиться чорним кольором при заливанні 0% - 75% і білим - при 80% -100%. (При необхідності установити строго визначений колір шрифту варто скористатися командою Формат \ Шрифт .) Як і у випадку з границею, заливання можна поширити або на поточний абзац, або на виділений текст за допомогою полючи Застосувати к.

Засобу, найбільше часто використовувані для обрамлення, винесені в панель інструментів Обрамлення.

2. Додаткові можливості редактора:





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 910 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...