Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 22. Порядок проведення очної ставки і особливості тактичних прийомів її проведення



Відповідно до вимог статтей 172, 173, 304 КПК України, слідчий вправі провести очну ставку між двома раніше допитаними особами, в показаннях яких є суперечності. Метою проведення очної ставки є усунення суттєвих суперечностей у показаннях допитаних осіб, перевірка правдивості раніше одержаних показань та встановлення фактичних обставин справи. Тактика проведення очної ставки будується на загальних прийомах допиту, а також має певні особливості.

Основними характеристиками очної ставки, що зумовлюють тактичні прийоми її проведення, є:

1) єдність предмета допиту обох осіб на очній ставці;

2) єдність часу проведення допиту (протягом однієї слідчої

Дії);

3) єдність місця проведення допиту;

4) рівні умови сприйняття запитань слідчого і показань один одного;

5) єдність документування ходу і результатів слідчої дії. Сутність очної ставки полягає в тому, що кожному з допиту ваних пропонують по черзі дати показання про обставини,

що мають значення для справи, в яких виявлені істотні суперечності. Під час очної ставки допитуваним може бути дозволено ставити запитання одне одному і давати на них відповіді. Також запитання можуть ставити захисник, спеціаліст, педагог та інші особи, що беруть участь в очній ставці. Якщо перебіг очної ставки вийшов із-під контролю слідчого, її необхідно негайно зупинити або перервати, про що відмічають у протоколі. Специфіка тактики очної ставки зумовлена розширеним складом її учасників; можливим психологічним впливом допитуваних одне на одного; зниженням рівня прогнозу слідчого; можливістю зміни під час очної ставки показань чи навіть відмови від них; підвищеним ступенем тактичного ризику.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...