Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги. 5.1.1. Штучні споруди повинні відповідати технічним умовам та мати пристрої для безпечного обслуговування споруд та колій



5.1.1. Штучні споруди повинні відповідати технічним умовам та мати пристрої для безпечного обслуговування споруд та колій.

5.1.2. До таких пристроїв належать: на мостах – тротуари та укриття з поручнями, мостовий настил, поручні на верхньому поясі та сходи з поручнями на портальних рамах (для мостів з проїздом понизу); у тунелях – ніші і камери; на трубах і конусах – сходи з поручнями.

У тунелях довжиною більше 50 м повинні бути ніші, а в тунелях довжиною більше 300 м – камери.

У тунелях довжиною від 50 до 100 м допускається улаштування по одній ніші з кожного боку колії, а в тунелях довжиною від 300 до 400 м – по одній камері посередині тунелю.

5.1.3. Роботи з обстеження, огляду, утримання, ремонту та реконструкції штучних споруд на висоті більше 1,3 м виконуються відповідно до вимог СНиП III-4-80* „Техніка безпеки у будівництві”, затверджених постановою Держбуду СРСР від 09.06.80 № 82 (далі – НПАОП 45.2-7.02-80).

5.1.4. До самостійних верхолазних робіт на штучних спорудах відповідно до Інструкції з охорони праці під час виконання робіт на висоті з використанням спеціальних страхувальних засобів, затвердженої наказом Держнаглядохоронпраці від 09.10.2003 № 190, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.10.2003 за № 970/8291 (далі – НПАОП 0.00-5.28-03) можуть бути допущені працівники не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд і визнані придатними для таких робіт та мають стаж верхолазних робіт не менше одного року і розряд не нижче ІІІ-го.

Працівники, що допускаються вперше до верхолазних робіт, протягом одного року мають працювати під безпосереднім наглядом досвідчених працівників, призначених наказом керівника підприємства.

5.1.5. Під час виконання верхолазних робіт слід застосовувати запобіжні пояси, які відповідають вимогам „ССБТ. Строительство. Пояса предохранительные. Общие технические условия” (ГОСТ 12.4.089-86).

Страхувальний канат запобіжного пояса повинен кріпитись до надійного елемента моста або конструкції споруди.

5.1.6. Усі роботи на штучних спорудах виконуються відповідно до технологічного процесу. У темний час доби освітлення місця виконання робіт повинне відповідати вимогам, що регулюються нормативно-технічними документами.

5.1.7. Виконання робіт одночасно в двох або більше ярусах по одній вертикалі дозволяється тільки за наявності проміжних захисних настилів або перекриття між цими ярусами.

5.1.8. Ремонтні роботи (крім колійних) на мостах слід виконуватися тільки в захисних касках.

5.1.9. Піднімати нагору пристосування, деталі, матеріали та інструмент та опускати їх на землю слід за допомогою вантажопідіймальних пристроїв (блоків, поліспастів, лебідок).

5.1.10. Переміщувати риштування та колиски в поперечному та подовжньому напрямках необхідно відповідно до технологічного процесу та інструкції з експлуатації цих пристосувань.

Перед переміщенням пересувні риштування і колиски повинні бути звільнені від матеріалів, тари і на них не повинні знаходитись працівники.

5.1.11. Місця виконання робіт з огляду та утримання штучних споруд, що не вимагають огородження сигналами зупинки або зменшення швидкості, але вимагають попередження працівників про наближення поїзда, огороджуються з обох боків переносними сигнальними знаками «С».

Мости та тунелі за переліком, затвердженим начальником залізниці, обладнуються сповіщальною сигналізацією та загороджувальними світлофорами.

5.1.12. Перед початком робіт керівник зобов'язаний указати кожному працівникові місце, куди він повинен складати інструмент, матеріал та укриття, де він має сховатись під час наближення поїзда.

Не дозволяється знаходитись на тротуарі біля поручнів моста поза межами площадки сховища під час проходу поїзда.

5.1.13. На мостах (через ріки), що охороняються, повинні постійно знаходитись рятувальні засоби: рятувальні круги, мотузки, а на воді – постійно готовий до використання човен або катер.

5.1.14. Під час виконання робіт на підводних елементах мостів, які не охороняються, через постійні водотоки шириною більше 50 м або глибиною більше 1,5 м поблизу місця виконання робіт має знаходитись один або декілька готових до використання рятувальних човнів або катер з рятувальними засобами.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...