Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Симптоми захворювання СНІДом



Дослідження, які в різні роки проводились в десятках західних країн, показали, що з моменту інфікування до появи перших симптомів власне СНІДу може пройти не один рік. Однак темпи прогресування хвороби залежать від різних чинників: штаму вірусу, генетичних особливостей хворого, його психологічного стану, рівня життя та інших причин. В цілому, можна досить точно виділити 5 стадій СНІДу симптомами якого є:

Міри профілактики. Основна умова - Ваше поводження!

Полові контакти - найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараження - уникати випадкових статевих контактів, використання презерватива.

Внутрівенно вживання наркотиків не тільки шкідливо для здоров'я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.

Використання будь-якого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті при різний маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуювання, гоління і т.п.) де може міститися кров людини, зараженого ВІЛ, потрібно їхня стерилізація. Вірус СНІДу не стійкий, гине при кип'ятінні миттєво, при 56С градусах у плині 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезрозчини. Спирт не убиває ВІЛ.

Перевірка донорської крові обов'язкова.

36. Сифіліс (syphilis) - Хронічне інфекційне захворювання, що виникає при зараженні блідою трепонемою. Інфікування відбувається переважно статевим шляхом, але можлива передача трансплацентарно (вроджений сифіліс) при побутових контактах(Побутовий сифіліс) і при переливанні крові (гемотрансфузійних шлях).

Етіологія. Збудником сифілісу є бліда трепонема (Treponema pallidum), що належить до порядку Spirochaetales, сімейству Spirochaetaceae, роду Treponema.

Розвиток сифілісу характеризується чотирма періодами. 1. Інкубаційний період триває до чотирьох тижнів і проходить для людини абсолютно непомітно. 2. За інкубаційним періодом настає первинна стадія захворювання, яка триває до восьми тижнів. Перші ознаки сифілісу у чоловіків найчастіше виникають на статевому члені і значно рідше в ділянці анального отвору. Перша ознака наявності даного захворювання у чоловіка – це безболісні виразки, так звані тверді шанкри. Ці виразки мають рівні бічні поверхні, а так само правильну округлу форму. У рідкісних випадках виразки супроводжуються індуративним набряком. Як правило, індуративний набряк виникає на шкірному покрові мошонки, при його натисканні не залишається характерних для набряку відбитків і поглиблень, але шкіра в місці набряку набуває синюшного забарвлення. Ранки і набряк, навіть без лікування, можуть зникнути через 2-4 тижні, але це зовсім не ознака того, що хвороба відступила і організм поборов її самостійно. Сифіліс у жінок на первинній стадії захворювання також проявляються у вигляді твердих шанкр в області статевих органів.. 3. Через два місяці організм хворої людини піддається вторинному періоду сифілісу. сифіліс у жінокНа другій стадії, сифілісу у чоловіків ні чим не відрізняються від тих, що спостерігаються у жінок. Виникнення на шкірні блідо-плямистої висипки знаменує початок вторинного сифілісу. Висип може мати найрізноманітнішу форму і так само, як і тверді шанкри, можуть зникнути без лікарського втручання, але з часом з’явитися знову. У деяких випадках поява висипки супроводжується невеликим підвищенням температури і слабкістю, але ці прояви вкрай рідкісні. Здебільшого висип проходить непоміченим, так як немає свербіжу або больових відчуттів. Більш явним симптомом вторинного сифілісу є збільшення лімфатичних вузлів. Важливим симптомом є різке облисіння, що може відбуватись по всій голові або частинами. 4. Третинний період сифілісу може наступити через 3-5 років у випадку, якщо заражена людина з якихось причин не лікувалась – це є хронічною стадією захворювання. Ознаки сифілісу в цій стадії вже не можуть пройти непомітно. Уражається майже весь організм, а саме головний і спинний мозок, як нервова, так і серцево-судинна системи, нирки, шлунок, печінка, кишечник, статеві органи та ін. Необоротні зміни можуть торкнутися суглобів і органів зору.

Гонорея відноситься до класичних хворобам, що передаються статевим шляхом (венеричні хвороби). Збудником гонореї є гонококк

Захворювання це інфекційне, що вражає сечостатеві органи, пряму кишку, порожнину рота і слизову очей. Збудник цієї хвороби - гонокок. Симптоми гонореї проявляються досить швидко. В основному ця хвороба передається при статевих зносинах, зазвичай випадкових. Бувають випадки зараження і побутовим шляхом, найчастіше через рушник, нижню білизну, мочалку і так далі.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...